Yanıt gönder

Uyarı: bu konuya en az 120 gündür yanıt gönderilmemiş.
Yanıt vermek yerine yeni bir konu açmanız önerilir.

Not: Bu konu bir moderatör tarafından onaylanmadan görüntülenmeyecektir.

Kullanıcı Adı:
E-Posta:
Konu:
İleti Simgesi:

Dosya Ekle:
(Eki Kaldır)
(daha çok eklenti)
Kısıtlama: 4 post başına, Toplam Boyut ( En Fazla ) 192KB, Kişisel Boyut ( En Fazla ) 128KB
Bir moderatör tarafından onaylanana dek ekli dosyalar görüntülenmeyecektir.
Doğrulama:
Ankara'nın Plaka Kodu Nedir?:
Yeni Türk Ticaret Kanunu'na Göre Limited Şirketler En Az Kaç Ortakla Kurulmaktadır? (Sadece Rakamla!):

kısayollar: göndermek için alt+s veya önizleme yapmak için alt+p\'ye basın


Konu Özeti

Gönderen: Av. Ahmet Delikanlı
« : Temmuz 04, 2011, 03:21:42 ÖS »

Selamlar...

Maaşa yapılan icra kesintisinin miktarı en fazla 1/4 ü kadardır. Ancak maaş ikramiyesi ile söylenebilecek çok fazla bir şey yoktur.Buna ilişkin Yargıtay Kararı ektedir.Saygılar...

T.C.
YARGITAY
12. Hukuk Dairesi

E:2004/10724
K:2004/15105
T:14.06.2004



Yukarıda tarih ve numarası yazılı mahkeme kararının müddeti içinde temyizen tetkikinin alacaklı vekilince istenmesi üzerine bu işle ilgili dosya mahallinden daireye gönderilmiş olmakla okundu ve gereği görüşülüp düşünüldü:
KARAR : Borçlu hakkında yapılan takibin kesinleşmesi üzerine Türk Telekom'dan almakta olduğu maaşın dışındaki diğer ödemelerine ( ikramiye, fazla mesai vs. ) ilişkin olarak icra müdürlüğünce haciz uygulanmıştır. Yasal süresinde borçlunun haczedilmezlik şikayeti üzerine icra mahkemesince maaşı dışında aldığı ikramiye üzerine konan haczin 6772 Sayılı Kanunun 4. maddesi gereği kaldırılmasına karar verilmiştir.
1475 Sayılı Kanunun 28. maddesine göre işçinin almakta olduğu maaşının ancak 1/4'ü haczedilebilir. İkramiye de ücretten sayıldığından aynı koşullarda haczini engelleyen bir yasa hükmü yoktur. 6772 Sayılı Kanunun 4. maddesinde ise; "fazla mesai, evlilik, çocuk zamları ve primleri, ayni yardımlar, hafta ve genel tatil ücretleri gibi esas ücrete munzam tediyelerin haczedilemeyeceği hüküm altına alınmıştır.
Bu durumda ikramiyenin ¼'ünün haczi 1475 Sayılı Kanunun 28. maddesine göre kabil olmakla icra mahkemesinin aksine düşüncelerle borçlunun ikramiyesi üzerine konulan haczin tamamının kaldırılmasına karar verilmesi isabetsizdir.
SONUÇ : Alacaklı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile mahkeme kararının yukarıda yazılı nedenlerle İİK. 366 ve HUMK.nun 428. maddeleri uyarınca BOZULMASINA, 14.06.2004 gününde oybirliğiyle karar verildi.


Not: Bunun dışında daha fazla haksız kesinti için haczedilmezlik şikayetinde bulunabilirsiniz.
Gönderen: bayzig
« : Haziran 27, 2011, 01:39:17 ÖS »

kamu kuruluşunda işçi kadrosunda çalışmaktayım. kredi kartımdan dolayı başlatılan haciz işlemleri dolasıyla maaş ve ikramiyelerim üzerinde 1/4 oranında icra kesintisi yapılmakta iken ikinci kredi kartından da icra takibine düştüm ve bu ay aldığım devlet ikramiyemin ikinci haciz işleminden dolayı 2/4 üne olmak üzere toplamda 3/4 üne icra kesintisi yapıldı. bu işlem yasalmıdır değilse itirazımı nasıl yapabilirim.