Gönderen Konu: İnternette arkadaşlık kurma nedenLerii! ! !  (Okunma sayısı 2811 defa)

Çevrimdışı duygu

  • Yeni Üye
  • *
  • İleti: 17
  • Karma: +0/-0
    • Profili Görüntüle
İnternette arkadaşlık kurma nedenLerii! ! !
« : Mart 12, 2008, 12:14:04 ÖÖ »
                                           İnsanları Internet’ ten Arkadaşlık Kurmaya İten Nedenler?

Günlük yaşamımızın önemli bir parçası haline gelen; teknolojik gelişimin örneği olan internetin avantajlarıyla birlikte dezavantajlarını da yaşamaktayız. İnternetin en büyük amaçlarından biri olan sanal arkadaşlık insanları gerçek hayattan her gün biraz daha koparmaya başlamıştır.
Günümüzde her çocuğun, gencin, bireyin \\\"Chat\\\" yapma, bilgisayar oyunu oynama ve internette gezinme nedenleri birbirinden farklıdır. Bu noktada şu soruyu sormak yerinde olacaktır: Internet kullanıcılarının; e-mail göndermek, sörf yapmak, araştırma yapmak, oyun oynamak, alışveriş yapmak gibi birçok seçeneği varken, Chat yapmak neden daha fazla ilgi görmektedir?
Chat ortamı, birbirinden farklı düşüncelerin karşılaştığı deneyimlerin, önerilerin paylaşıldığı, değiş-tokuş edildiği bir ortamdır ve bu özellikleriyle de, aslında başlı başına “yeni bir evren” özelliği vardır. Bu ortam, sanal toplulukların ve sanal kültürün serbestçe dolaştığı bir alan görünümündedir. Bu yönüyle bakıldığında, bireylerin gerçek yaşamda arkadaş edinme yolları ve sosyal ilişkilerdeki başarısızlıklarının neden olduğu toplumsal yaşamdan soyutlanmaları, sanal ortamın cazibesini daha da artırabilmektedir.
Chat,sosyal ilişkileri sorunlu ve şizoid kişilikleri olan
insanlar için bir kaçıştır. Kişileri Chat yapmaya iten nedenlerin başında,
içinde bulundukları yalnızlık gelmektedir. Chat’taki özgür ortam;
baskıcı ve birçok şeyin “ayıp” sayıldığı bir çevrede yetişmiş insanları
cezp ettiği için, istedikleri her şeyi yazabilmekte, kendilerini
istedikleri gibi sunabilmektedirler. Chat’ta karşı cins arayışı içinde
olanlar, genellikle flörtün yasak olduğu ve hoş karşılanmadığı ortamdan
gelmektedirler. Bir yönüyle bu kişiler, flörtü, Internet ve Chat’ta
yaşamaktadırlar. Çekingen, kendine güvensiz, medeni cesaretleri yeterli
olmayan kişiler, Chat’a daha çok yönelmektedirler. Yani, bastırılmış
kişiliklere sahip kullanıcılar, Chat’ta çok daha rahat olabilmektedirler.
Ayrıca günlük yaşamda karşılığı olmayan bazı isteklerin, sanal dünyada giderilmeye çalışılmasıdır. Bahsedilen isteklerden en önemlisi sevgi açısından doyurulmamışlıktır.Başka bir neden ise, varolan gerçeklere başkaldırma yada deşarj olma ihtiyacıdır.
İnsanların günümüzde, yakın çevrelerine bile yeterince ilgi göstermezken, hiç tanımadığı kişilerle Chat vasıtasıyla ilişki kurması, “içi boşaltılmış bir heyecan” olarak düşünülebilir.
İnsanların Chat’a yönelme nedenlerinde, “iletişim kurma
ihtiyacı” olduğu ileri sürülebilir. Prestij elde etme konusunda da, Chat’ın önemli bir vasıta olduğu bilinmektedir. Başkalarının bakış açısı ve düşüncelerini öğrenme duygusunun da, kullanıcılara yeni bir heyecan yakalama fırsatı sunduğu ifade edilebilir.
           Ancak bu yönelme bazı sorunlar doğurabilir. Sanal alemde tanımadığı insanlarla sınırsızca her konuda konuşmak insanların merak ve macera duygularını da tahrik ediyor. Kimi zaman sigara, kumar gibi bağımlılık haline gelebiliyor bu istek. Örneğin; evli çiftler birbirlerinin ihtiyaçlarını giderecek biçimde iletişim kuramıyorlar. İnsanlar özellikle büyük kentlerde sürekli çalışıyor ve eve posaları geliyor.
İki taraf da çalışıyorsa durum daha da kötüleşiyor. Monotonlaşan yaşam içinde arayışlar başlıyor. Eşinden görmediği yakınlığı sanal bir kişiden gören kadın veya erkek artık enerjisinin çoğunu ona yönlendiriyor. Ailesini ihmal ediyor. Bu yüzden boşanan çiftler var.
Toplumda iletişimsizlik arttıkça, Chat yapan Internet kullanıcılarının sayısı da artmaktadır. Chat yapanların, %90 gibi önemli bir çoğunluğu, karşı cinsle konuşabilmek.Sanal alanda toplumun ahlak sınırlarının yerle bir olduğu, günlük yaşama tamamen uzak olan ahlaki, sosyal, kültürel bir yozlaşmanın içine insanların itildiği; kendi ruhsal sorunlarını, zaaflarını tatmin etmenin bir aracı haline dönüştüğü şeyi bir devrim diye çoğu insan nitelendirmektedir ve mimikleri, bakışları, konuşmayı kullanmaktan gülümsemekten, sinirlenmekten, bazı şeyleri söylemekten kaçındığımız zamanlarda Internet’ teki sembollerin, parantezlerin noktalamaların arkasına gizlenmekteyiz..
Chat yapmak kişilerde geçici bir mutluluğa sebep olurken uzun vadede ise yalnızlık hissi verip depresyona iter. Kişilerin sanal hayata gösterdiği önemden daha fazla gerçek hayatlarına önem vermeleri gerekir. Farkında olamadığımız elimizden kayıp giden gençliğimizi gerçek dostluklar, arkadaşlıklar dururken bir ekranın arkasına teslim etmekteyiz. İnternette tanışılan her insan yalancıdır, kötüdür, eksiktir diyemeyiz. Aradığımız dostluğu kimi zaman internette de bulabiliriz fakat insanoğlunun her zaman paylaşmak için sıcak bir bakışa ihtiyacı vardır..