Gönderen Konu: Stajyer Avukatlık Hakkında Genel Soru ve Cevaplar  (Okunma sayısı 23212 defa)

Çevrimdışı Av. Ahmet Delikanlı

  • Administrator
  • Yönetici
  • *****
  • İleti: 665
  • Karma: +10/-0
    • Profili Görüntüle
  • Hukuk ile ilginiz nedir ?: Hukuk Fakültesi Mezunuyum
Stajyer Avukatlık Hakkında Genel Soru ve Cevaplar
« : Ağustos 06, 2008, 01:27:15 ÖÖ »
İyi günler...Bu konu başlığını açarak bir nebze de olsa stajyer avukat arkadaşların kafasını kurcalayan sorulara soru-cevap şeklinde cevap vermek istiyorum.

-Avukatlık stajı nasıl başlatılır?

-Avukatlık stajını başlatmak istediğiniz şehrin site adresine veya o şehirdeki baro merkezine giderek gerekli belgeleri öğrenin.Her şehrin staj başlatma ücretinden tutun gerekli belgelerdeki sayılar dahi farklılık gösterebiliyor.Mesela, Ankara Barosu şu an staj ücreti olarak 500 ytl alıyor.Ancak, bazı şehirler belgeler dışında ki masraflar dışında herhangi bir ücret talep etmiyor.

-Avukatlık stajında kredi veya burs sağlanabilir mi?

-Kredi İçin;Avukatlık stajında kredi için orta halli veya orta halin altında olmak yeterli.Stajı başlatmak istediğiniz şehrin barosundan kredi talebinde bulunabilirsiniz.Sağlanan kredi geri ödemelidir.İki yıl içinde geri istenmektedir.Ayrıca, iki ayda bir tahmini olarak 250 ytl verilmektedir.
 
 Burs İçin; Burs imkanı olarak çok fazla başvurulacak yer yok.Ancak, tübitak bazı şartlar dahilinde burs imkanı sağlamaktadır.Bu adresten şartları ve gerekli bilgileri öğrenebilirsiniz.  

-Avukatlık stajını tamamladıktan sonra yapılan mülakatın amacı nedir?Neler sorulur?

-Avukatlık stajı mülakatında stajyerin avukatlık hukuku bilgisi ve bireysel çalışma raporu ile ilgili değerlendirmesini almaya yönelik sorular sorulmakta. Mülakattaki soruların %60\\\'lık bölümünü avukatlık hukuku ve avukatlık meslek kuralları ile ilgili sorular oluştururken, diğer sorular bireysel çalışma raporunun konusuyla ilgili olarak sorulmaktadır.Bireysel çalışma raporu mülakatta büyük etken rol oynamaktadır.
        Mülakat, soru-sınav kurgusu biçiminde değil, hukuk fakültesi mezunu, avukat stajını tamamlayacak, avukat adayının mesleğe ilgisini öğrenmeyi amaçlıyor.



-Avukatlık stajında nakil nedir?Nasıl yapılır?

-Altı aylık adliye stajının sonunda avukatın yanında yapılacak diğer altı aylık kısımda nakil imkanı vardır.Avukatlık staj yönetmeliği madde 31\\\'e göre;

Stajın Nakli
Madde 31- \\\"Stajın nakli mümkündür. Bu konuda Avukatlık Kanununun 68, 69 ve 70 inci maddelerinin, staja aykırı düşmeyen kuralları uygulanır. Nakil ile gelinen Baroda staj eğitimini kısmen veya tamamen aldığı anlaşılan stajyerin staj eğitiminden kısmen veya tamamen muaf tutulması mümkündür.\\\"

Not: Staj bittikten sonra yapılan nakil daha masraflı bir işlemdir.Bu yüzden de staj devam ederken yapılan nakil, masrafı daha az yapılan bir işlemdir.


-Avukatlık stajım devam ederken herhangi bir işte çalışabilir miyim?

-Baronun stajda istediği belgelerden biri de ssk, emekli sandığı ve bağ-kur kaydının bulunmadığına dair belgedir.Zira, bu durum da herhangi bir devlet veya sigortalı bir işte çalışmanın kabul görmeyeceğine delalet teşkil eder.

-Stajım devam ederke avukatımı değiştirmem mümkün müdür?

-Avukat değiştirme işlemi pek tabii mümkündür.Baroya şöyle bir dilekçe sunulmalıdır;

......... avukatın yanında stajımı yapmakta iken çeşitli sebeplerden dolayı yanından ayrılmış bulunmaktayım. …….... avukatın yanında stajımı devam ettirmek istiyorum......
Bu tarz bir dilekçeyle yada baronun size vermiş olduğu dilekçeyi doldurarak değiştirme talebinde bulunabilirsiniz.

-Stajım devam ederken veya bittikten sonra herhangi bir nedenle kurul kararıyla tekrar staj yapılması kararı alınırsa ne yapılmalıdır?

-Bağlı bulunduğunuz baronun komisyonuna başvurulmalıdır.Bunun dışında iptal edilen staj işlemleri stajın tamamını kapsamaktadır.Bu yüzden de tekrar staj yapılması gerekmektedir.


-Stajım devam ederken dondurarak askere gidebilir miyim?

-Belirli dönemlerde sevk tarihinden önce veya sevk tarihinden sonraki sevklerde askere gitmek istenildiği takdirde dilekçe vermek gerek ki bu dilekçe de sevk döneminde yaklaşık iki ay önce oluyor.
Sonuç olarak baroya verilecek bir dilekçe ile staj dondurmak mümkündür.

-Stajyerin avukat yanındaki stajı süresince staj yaptığı avukatın sigortalısı olması mümkün müdür?

-Yakın zamanda 16. idare mahkemesinin bu konuyla  ilgili bir kararı mevcut.
Bu adresten öğrenebilirsiniz      

       
Karardan isteyen avukat, bu sigortayı yaptırabilir sonucuna varılabilir.

Diğer sorularınızı bu başlık atında değil; yeni konu açarak sorabilirsiniz.Hazırlayan hukukevi ailesi…
İLETİŞİM BİLGİLERİ:
Hacet Mah. Keykubat Bulv. Nazifoğlu Apt. No:2/6 Alanya/ANTALYA Tel-Fax: 0242 511 54 11

Çevrimdışı zeynep

  • Aktif Üye
  • **
  • İleti: 80
  • Karma: +2/-0
    • Profili Görüntüle
Cvp:Stajyer Avukatlık Hakkında Genel Soru ve Cevaplar
« Yanıtla #1 : Ağustos 06, 2008, 05:00:10 ÖS »
Bu dönemi atlatalı iki yıl oldu, ancak çok zor dönemlerdi.Şimdi ise böyle güzel ve özgün siteleri görünce stajyer avukat arkadaşlara çok büyük işler düşmüyor.Belliki sitede hala bu kadar çalışmanın değerini farkeden hukukçu arkadaşlar yok.Ben onlar adına sizlere binlerce kez teşekkür ediyor ve çalışmalarınızın devamını diliyorum.Bol sadakatlı ve üyeli günler diliyorum...

Çevrimdışı Av. Aysun Delikanlı

  • Administrator
  • Kıdemli Üye
  • *****
  • İleti: 124
  • Karma: +3/-0
    • Profili Görüntüle
    • Hukukevi
  • Hukuk ile ilginiz nedir ?: Hukuk Fakültesi Mezunuyum
Cvp:Stajyer Avukatlık Hakkında Genel Soru ve Cevaplar
« Yanıtla #2 : Ağustos 07, 2008, 12:24:03 ÖÖ »
Gerçekten yararlı bir çalışma olmuş.Staja başlarken hukukçu arkadaşlarımız gerçekten büyük bir koşuşturmanın içine giriyorlar ve özellikle de staj farklı bir şehirde başlatılacaksa.Önceden hangi belgelerin ve bu belgelerin ne sayıda hazırlanacağının öğrenilmesi büyük bir avantaj olacaktır sanırım.