Gönderen Konu: İTİRAZ VE ŞİKAYET  (Okunma sayısı 3046 defa)

Çevrimdışı OktayHukuk

  • Aktif Üye
  • **
  • İleti: 51
  • Karma: +3/-0
    • Profili Görüntüle
  • Hukuk ile ilginiz nedir ?: Diğer meslekten hukukseverim
İTİRAZ VE ŞİKAYET
« : Ekim 30, 2009, 04:23:43 ÖS »
T.C.
YARGITAY
12. HUKUK DAİRESİ


Esas No.
2008/4153
Karar No.
2008/6522
Tarihi
01.04.2008


İLGİLİ MEVZUAT
2004-İCRA VE İFLAS KANUNU ( İİK )/170


KAVRAMLAR
İTİRAZ VE ŞİKAYET
BORCUN ÖDENMESİ


ÖZET
DAİREMİZİN SÜREKLİLİK KAZANAN YERLEŞİK İÇTİHATLARINDA AÇIKLANDIĞI ÜZERE BORÇLUNUN BORCU TAMAMEN ÖDENMİŞ OLMASI ONUN ÖNE SÜRDÜĞÜ İTİRAZ VE ŞİKAYETLERİN İNCELENMESİNE ENGEL TEŞKİL ETMEZ. BU NEDENLERLE BORÇLUNUN ÖNE SÜRDÜĞÜ İTİRAZ VE ŞİKAYET NEDENLERİNİN İNCELENEREK OLUŞACAK SONUCA GÖRE BİR KARAR VERİLMESİ GEREKİRKEN YAZILI GEREKÇE İLE HÜKÜM KURULMASI İSABETSİZDİR


Mahkeme kararının müddeti içinde temyizen tetkiki borçlu vekili tarafından istenmesi üzerine bu işle ilgili dosya mahallinden daireye gönderilmiş olmakla okundu ve gereği görüşülüp düşünüldü:

KARAR : Alacaklının Asliye Hukuk Mahkemesi\\\'nden almış bulunduğu ihtiyati haciz kararına istinaden borçlular aleyhine kambiyo senetlerine mahsus haciz yoluyla İcra takibine geçmiş borçlulardan Yusuf\\\'un süresinde icra mahkemesine başvurarak İcra dairesinin yetkisine, alacaklının takip hakkına ve işlemiş faize, faiz oranına itiraz etmiştir. Mahkemece takip konusu borcun tüm fer\\\'ileriyle birlikte takip dosyasına ödendiğinden bahisle ortada iptali gereken bir takip bulunmadığından esasa ilişkin karar verilmesine yer olmadığı şeklinde hüküm kurulduğu görülmektedir.

Dairemizin süreklilik kazanan yerleşik içtihatlarında açıklandığı üzere borçlunun borcu tamamen ödenmiş olması onun öne sürdüğü itiraz ve şikayetlerin incelenmesine engel teşkil etmez. Bu nedenlerle borçlunun öne sürdüğü itiraz ve şikayet nedenlerinin incelenerek oluşacak sonuca göre bir karar verilmesi gerekirken yazılı gerekçe ile hüküm kurulması isabetsizdir.

SONUÇ : Borçlu vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile mahkeme kararının yukarıda yazılı nedenlerle İİK. 366 ve HUMK\\\'nun 428. maddeleri uyarınca ( BOZULMASINA ), 01.04.2008 gününde oybirliğiyle karar verildi.