Gönderen Konu: ceza hukuku  (Okunma sayısı 4504 defa)

Çevrimdışı avukatsinem

  • Yeni Üye
  • *
  • İleti: 31
  • Karma: +0/-0
  • adaletin olmadığı bir ülkede hukuk okumak zordur
    • Profili Görüntüle
  • Hukuk ile ilginiz nedir ?: Hukuk Fakültesi Öğrencisiyim
ceza hukuku
« : Ekim 03, 2010, 09:09:15 ÖÖ »
selamlar;

Bir hususta sizlerin yardımlarınızı rica edeceğim.Ceza hukukunun suçun unsurları,ontolojik teoriler ve normatist teorilerle alakalı test soruları varsa paylaşabilirmisiniz? Kaynak eksikliği yüzünden test sıkıntısı yaşıyorum.Hocamız vizeyi test yaptığından ötürü pratik yapmak istiyorum.Saygılar...

Çevrimdışı Av. Ahmet Delikanlı

  • Administrator
  • Yönetici
  • *****
  • İleti: 665
  • Karma: +10/-0
    • Profili Görüntüle
  • Hukuk ile ilginiz nedir ?: Hukuk Fakültesi Mezunuyum
Cvp:ceza hukuku
« Yanıtla #1 : Ekim 04, 2010, 05:04:09 ÖS »
Merhaba Sinem Hanım...

Bu konuda sitemizin Ceza Hukuku alanıyla ilgilenen arkadaşların yardımcı olması gerekiyor.Umarım paylaşımcı üyelerimiz sizinle test paylaşımında bulunur...Saygılar...
İLETİŞİM BİLGİLERİ:
Hacet Mah. Keykubat Bulv. Nazifoğlu Apt. No:2/6 Alanya/ANTALYA Tel-Fax: 0242 511 54 11

Çevrimdışı Sorumlu Kişi

  • Kıdemli Üye
  • ***
  • İleti: 151
  • Karma: +2/-0
    • Profili Görüntüle
Cvp:ceza hukuku
« Yanıtla #2 : Ekim 04, 2010, 05:12:35 ÖS »
Selamlar...

İnternette gezinirken suçun unsurlarıyla ilgili doğru yanlış test sorularına rastladım umarım işinize yarar...



I- TEST BÖLÜMÜ


1.   Tek deney verisi ceza hukuku, kaynağı salt beşeri irade olan ceza hukukudur.
2.   Kimileri kaynağını ilkel de olsa “Magna Charta Libertatum”  olarak işaret etse de, Ceza hukukunda “Suçların ve Cezaların Kanuniliği İlkesi”, laiklik (veya secularizm) düşüncesi üzerine temellenmiş olan Aydınlanma düşüncesinin eseridir.
3.   Ceza hukukunda objektif sorumluluktan kurtulmak isteyen Kanun, netice sebebiyle ağırlaşmış suçta, bir tür taksir karinesi kabul etmiştir.
4.   Netice sebebiyle ağırlaşan suç; failin iradi bir fiilinin sonucu olarak,  kastının ürünü olan bir netice yanında, ayrıca ne kastının ne de taksirinin ürünü olan diğer bir neticenin meydana gelmesi olarak tanımlanabilir.
5.   Ceza Kanununu bilmemek mazeret sayılır.
6.   Hukukî hata, failin, fiili bilmemesi veya yanlış bilmesidir.
7.   Ceza Kanunundan başka kanunları bilmemek, fiili hata olur; dolayısıyla kastı kaldırır.
8.   Mazeret nedenleri, hukuka uygunluk nedenlerinin aynısıdır. Bunlar, yerine göre kusurluluğu, yerine göre hukuka aykırılığı kaldırmaktadırlar.
9.   İsnat yeteneğini azaltan veya kaldıran nedenler, failin kastının yoğunluğunu azaltan veya kaldıran nedenlerdir.
10.   Ceza Kanunu, Hukuka aykırılığı kaldıran, Kusurluluğu kaldıran, isnat yeteneğini azaltan ve kaldıran nedenleri, “Ceza sorumluluğunu kaldıran ve azaltan nedenler” olarak topluca düzenlemiştir.
11.   Ceza Kanunu dışında kalan kanunlar bilinmeyebilir. Bunların bilinmemesi fiilî hata olur. Fiili hata kastı kaldırır.
12.   Kanunu bilmemek, hukuka ait bilgisizliktir; ceza normunu hiç bilmemek, eksik veya yanlış bilmektir.
13.   Açık ceza normunu dolduran idarenin düzenleyici işlemleri Ceza Kanunu hükmündedir. Bunların bilinmemesi Ceza Kanununun bilinmemesidir.
14.   Hukuk düzenimizde, kaçınılmaz bir hataya düşmek yüzünden Ceza Kanunun bilinmemesi, kural olarak mazeret sayılmamaktadır.
15.   Ceza Kanununu bilmemenin, “Kanunun bağlayıcılığı” madde başlığını taşıyan 4. maddede değil de, “Hata” madde başlığını taşıyan 30. maddede, fiilî hata ile birlikte, onun bir türü olarak düzenlenmesi, isabetli olmuştur.
16.   Kusurluluk, ister kast, isterse taksir olarak ortaya çıksın, kanunun suç saydığı fiilin bilinmesini gerektirmektedir.
17.   Fiilî hata veya fiil üzerinde hata, Ceza kanunun suç olarak tanımladığı fiile ilişkin unsurlardan biri veya birkaçı üzerinde failin hataya düşmüş olmasıdır.
18.   Fiili hatanın kastın bilme unsuru üzerine etki ederek kusurluluğu kaldırması için hatanın mutlaka “esaslı hata” olmasına gerek yoktur. Sıradan bir hata da, ör., A yerine B’ yi öldürmek, arpa yerine buğday çalmak, kastın kalkması sonucunu doğurabilir.
19.   Dikkatsizlik ve tedbirsizlikten kaynaklanan hata, yani dikkatli ve tedbirli olunduğunda önlenmesi mümkün olan hata, kusurludur, mazur görülemez.
20.   Fiile ilişkin hata mazur görülecek nitelikte değilse, yani fail hataya düşmekte kusurluysa, fiil kanunda taksirli suç olarak öngörülmemiş olsa bile,  fail kusurlu davranışından sorumludur.
21.   Hukuka uygunluk nedenleri üzerinde esaslı bir hataya düştüğünde kişi, bu hatasından yararlanamaz.
22.   Cinsel ilişkide bulunduğu kızın yaşı üzerinde hataya düşen fail, hatası esaslı olduğundan, kastı ortadan kalkar, dolayısıyla fiilinden sorumlu olmaz.
23.   Kanun, hatayı düzenleyen 30. maddesinde, beceri eksikliğinden kaynaklanan isabette hata veya sapmayı düzenlememiştir. Öyleyse, isabette hata veya sapmaya ilişkin sorunlar kast kuralına göre çözümlenecektir.
24.   Kanun, 28. maddede, farklı olmalarına rağmen, maddi cebirle manevi cebiri aynı şey saymıştır.
25.   Manevi cebir kusurluluğu kaldırmaz, çünkü fail suç işlemek kadar suç işlememek seçeneğine sahip bulunmaktadır. Öyleyse, ortada zorlanmış bir irade bulunmamaktadır.
26.   Bir düşünceye göre Kanun koyucu, esasını “beşeri kırılganlıkta” bulan, Almanların NICHTZUMUTBARKEIT, İtalyanların L’INESIGIBILITA’  dedikleri “kişiden beklenenin içinde bulunduğu koşullarda kendisinden istenememesi” halini, manevi cebirle bağıntılı olarak, kusurluluğu kaldıran bir neden olarak kabul etmiş bulunmaktadır.
27.   Bir suçun tamamlanmış sayılması için, Kanunda o suç olması için öngörülmüş olan unsurların tümünün gerçekleştirilmiş olması yetmez, ayrıca suçu oluşturan fiilin ahlaken haksız, dinen günah olması da gerekmektedir.
28.   Suça teşebbüsten söz edilebilmesi için, bir suçu işleme kastının bulunması, işlenmesi kastedilen suçun icrasına başlanması, suçun icrasına elverişli hareketlerle başlanması, failin elinde olmayan bir nedenle işlenmesi kastedilen suçun tamamlanamaması gerekmektedir.
29.   Ceza Kanunu hazırlık hareketlerinin cezalandırılmasını kabul etmiş, böylece suçluluğa aman verilmemesini sağlamaya çalışmıştır.
30.   Hareketin iltibasa yer vermemiş sayılması için; hareket öyle bir aşamada olmalıdır ki, bulunduğu yer itibarıyla failin yönelmiş olduğu cürmî amacı açıkça ifade etmeli ve ayrıca öyle bir noktaya ulaşmış olmalıdır ki,  artık failin hareketini sonuçlandırmaktan vazgeçmesi ihtimali bulunmamalıdır.
31.   Suçun icrasına elverişli hareketlerle veya vasıtalarla başlanması ile değil, suçun icrasına yeterli hareketlerle veya vasıtalarla başlanması ile suça teşebbüs edilmiş olur.
32.   Fail, işlemeyi kastettiği suçun icrasına, suçu daha elverişli koşullarda işlemek için, harici bir neden olmadan, kendiliğinden son verdiğinde, işlemeyi kastettiği suça teşebbüs etmiş olur.
33.   Vasıtanın suçun işlenmesine elverişli olmaması yahut suçun maddi konusunun bulunmaması halinde, işlenemez suç vardır.
34.   Varsayımsal  (mefruz) suç; failin, herhangi bir suçu oluşturmadığı halde, fiilinin bir suçu oluşturduğunu varsaymasıdır.
35.   Gönüllü vazgeçme, failin icrasına başladığı suçu işlemekten istemeyerek vazgeçmesidir.
36.   Taksirli suçlarda teşebbüs mümkündür.
37.   Neticesiz suçlara, ör. hakaret, tehdit, cinsel saldırı vs., teşebbüs, ancak hareket parçalara bölünebildiği takdirde  mümkündür.
38.   Kanun, suçun unsuru olarak birden çok failin varlığını zorunlu kıldığında, suça arızî iştirak söz konusudur.
39.   Suça iştirakte, bir icra veya ihmal hareketi ile suça katılan ortakların cezalandırılabilmesi, ancak iştirak edilen suçun tamamlanması halinde mümkündür.
40.   Aksi söylenmekle birlikte, tamamlanmış suça iştirak imkânsız değildir.  

Kaynak:
BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKÜLTESİ
CEZA HUKUKU GENEL HÜKÜMLER II ARA SINAVI

Çevrimdışı avukatsinem

  • Yeni Üye
  • *
  • İleti: 31
  • Karma: +0/-0
  • adaletin olmadığı bir ülkede hukuk okumak zordur
    • Profili Görüntüle
  • Hukuk ile ilginiz nedir ?: Hukuk Fakültesi Öğrencisiyim
Cvp:ceza hukuku
« Yanıtla #3 : Ekim 05, 2010, 10:11:59 ÖÖ »
selamlar;

göstermiş olduğunuz ilgiden dolayı teşekkürlerimi sunarım.Şunu da üzülerek belirtmiş olayım hocamız sınavı test yapmaktan vazgeçmiş...Saygılar