Hukukevi.Net

HUKUK BRANŞ(ALAN)FORUMLARI => Borçlar Hukuku => : seyran64 July 16, 2012, 04:03:58 AM

: kefilliğin iptali için yeni borclar kanunundan yararlanabilir miyim?
: seyran64 July 16, 2012, 04:03:58 AM
merhabalar
bir tanıdıgıma evimi ipotek göstererek müteselsilen kefil oldum.
bir süre sonra borclu kişi ödemeyi bıraktı.şimdi banka benim ipotek gösterdiğim evimin haricindeki diğer 2 evimede haciz koydu ve beni evleri satmakla tehdit etmekte.
borclar kanununda yapılan değişiklikte madde 583 de kefalet sözleşmesinde benim kendi el yazımla müteselsil kefil oldugumu biliyorum cümlesi ile limit artışı olmuşsa ( ki bizim kredide bu var limit artışı yapıldı) söz konusu borc miktarının yine benim kendi el yazımla bulunması gerektiğini okudum.
kefalet sözleşme örneği bende var ve inceledim.evet imza bana at ancak kendi el yazımla müteselsil kefil oldugum yada borclanılan miktarın benim el yazımla yazılması söz konusu değil.
borclu kişi kendi üzerindeki gayrimenkullaeri abisinin eşine satarak borctan kurtulma planı yapmış ve şu anda elini kolunu sallayarak dolaşmakta.buna karşılık benim evlerim satışta.icradan kıymet takdiri yapıldı ve bana tebliğ edildi
583 ve 598 maddelerden yararlanarak kefillikten kurtulabilir miyim?
bu konuda beni bilgilendirirseniz sevinirim
şimdiden teşekkürler
: Ynt: kefilliğin iptali için yeni borclar kanunundan yararlanabilir miyim?
: Av. Ahmet Delikanlı July 17, 2012, 12:57:32 AM
Selamlar...

Yapmanız gerekenler konusunda biraz geç kalmış olsanızda menfi tespit davası açabilir; borçlu olmadığınızın tespiti ile icra satışlarına bir nebze engel olabilirsiniz. Ancak unutmayın ki davanızın reddedilmesi halinde icra inkar tazminatına hükmedilmesi kuvettle muhtemeldir. Ayrıca, bankanın kendine ait kredi sözleşmesinde imzalamış olduğunuz sözleşme şartnamelerini iyi incelemeniz gerekmektedir. Her ne kadar borçlar kanunu hatta genel işlem şartı başlıklı genel hükümlerde değişiklik olsa da bazı maddeler halen bankaların tahsilat haklarını yüksek önlemle korumaktadır. Saygılar...