Gönderen Konu: MESKENİYET İDDİASI  (Okunma sayısı 5097 defa)

Çevrimdışı OktayHukuk

  • Aktif Üye
  • **
  • İleti: 51
  • Karma: +3/-0
    • Profili Görüntüle
  • Hukuk ile ilginiz nedir ?: Diğer meslekten hukukseverim
MESKENİYET İDDİASI
« : Ekim 30, 2009, 04:15:25 ÖS »
T.C.
YARGITAY
12. HUKUK DAİRESİ


Esas No.
2008/2031
Karar No.
2008/4651
Tarihi
11.03.2008


İLGİLİ MEVZUAT
2004-İCRA VE İFLAS KANUNU ( İİK )/82


KAVRAMLAR
MESKENİYET İDDİASI
HACZEDİLMEZLİK KURALI
ZORUNLU İPOTEK
RIZAYA BAĞLI İPOTEK


ÖZET
TAŞINMAZ ÜZERİNE KONULAN İPOTEĞİN \\\"MESKEN KREDİSİ, ESNAF KREDİSİ VE ZİRAİ KREDİ\\\" GİBİ ZORUNLU OLARAK KURULMUŞ OLMASI HALİNDE TAŞINMAZ SAHİBİ BORÇLU MESKENİYET İDDİASIYLA HACZEDİLMEZLİK SAVINI İLERİ SÜREBİLİR. ÖTE YANDAN, ZORUNLU İPOTEK OLMASA DA, HACİZ TARİHİNDE İPOTEK BORCU ÖDENMİŞ İSE MESKENİYET İDDİASI İLERİ SÜRÜLEBİLİR


Yukarıda tarih ve numarası yazılı mahkeme kararının müddeti içinde temyizen tetkiki borçlu vekili tarafından istenmesi üzerine bu işle ilgili dosya mahallinden daireye gönderilmiş olmakla okundu ve gereği görüşülüp düşünüldü:

KARAR : Taşınmaz üzerinde ipotek kaydı bulunması halinde; borçlunun daha önce ipotek ettiği taşınmaz hakkında sonradan haczedilmezlik şikayetinde bulunabilmesi için ipoteğin, mesken kredisi, esnaf kredisi, zirai kredi gibi zorunlu olarak kurulmuş ipoteklerden olmasına bağlıdır. Ayrıca, haciz tarihinde ipotek borcunun ödenmiş olması halinde, de meskeniyet şikayeti dinlenebilir.

Somut olayda mahkemece, şikayete konu taşınmaz üzerine Sümerbank lehine 22.12.1997 tarihinde kurulan ipoteğin zorunlu ipoteklerden olmadığı, müştekinin rızasıyla kurulduğundan meskeniyet iddiasından peşin olarak vazgeçtiğinden bahisle şikayetin reddine karar verilmişse de borçlu vekilince dosyaya sunulan lehine ipotek verilen banka tarafından Kadıköy Tapu Sicil Müdürlüğü\\\'ne hitaben yazılan 17.02.1999 tarihli yazıda ipoteğin fek ve terkininin istendiğine ve bunun taşınmazın haciz tarihinden önce olduğu da gözönünde bulundurulup mahkemece gerekli araştırma yapılıp sonucuna göre karar vermek gerekirken yazılı gerekçeyle istemin reddi isabetsizdir.

SONUÇ : Borçlu vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile mahkeme kararının yukarıda yazılı nedenlerle İİK 366 ve HUMK\\\'un 428. maddeleri uyarınca BOZULMASINA, 11.03.2008 gününde oybirliğiyle karar verildi.