Gönderen Konu: İHALENİN FESHİ ADRES GÖSTERME YÜKÜMLÜLÜĞÜ  (Okunma sayısı 3123 defa)

Çevrimdışı OktayHukuk

  • Aktif Üye
  • **
  • İleti: 51
  • Karma: +3/-0
    • Profili Görüntüle
  • Hukuk ile ilginiz nedir ?: Diğer meslekten hukukseverim
T.C.
YARGITAY
12. HUKUK DAİRESİ


Esas No.
2007/15188
Karar No.
2007/15295
Tarihi
10.09.2007


İLGİLİ MEVZUAT
2004-İCRA VE İFLAS KANUNU ( İİK )/134.2


KAVRAMLAR
İHALENİN FESHİ
ADRES GÖSTERME YÜKÜMLÜLÜĞÜ


ÖZET
İHALENİN FESHİNİ İSTEYEN İLGİLİ YURTİÇİNDE ADRES GÖSTERMEKLE YÜKÜMLÜDÜR. İHALENİN FESHİ DAVALARINDA MUTLAK BİR DAVA KOŞULU OLAN BU KURAL ASİLİN KENDİSİNİ VEKİLLE TEMSİL ETTİRMESİ HALİNDE DE GEÇERLİDİR. ANCAK, DAVA DİLEKÇESİNE YAZILMAMIŞ OLAN ADRES, VEKALETNAMEDE MEVCUT İSE, YASADAN DOĞAN ADRES GÖSTERME KOŞULUNUN GERÇEKLEŞTİĞİNİN KABULÜ GEREKİR


Yukarıda tarih ve numarası yazılı mahkeme kararının müddeti içinde temyizen tetkiki şikayetçi vekili tarafından istenmesi üzerine bu işle ilgili dosya mahallinden daireye gönderilmiş olmakla okundu ve gereği görüşülüp düşünüldü:

KARAR : Şikayetçi vekilinin 19.03.2007 tarihli ihalenin feshini Sulh Hukuk Mahkemesi\\\'nden istediği, Mahkemece, dava dilekçesinde adı geçenin adresinin gösterilmediği nedeni ile şikayetin reddine karar verildiği anlaşılmıştır. İİK\\\'in 134/2. maddesinde, ihalenin feshini isteyen ilgililerin yurt içinde bir adres göstermek koşuluyla, fesih isteyebilecekleri hüküm altına alınmıştır.

Davacı asilin kendisini vekille temsil ettirmesi halinde dahi anılan maddede belirtilen bu koşulun yerine getirilmesi gereklidir. Zira vekilin vekaletten çekilmesi ihtimali gerçekleştiğinde davacı asile yapılacak tebligatlar için ve işin sürüncemede kalmamasını amaçlayan ( yurtiçinde adres gösterme koşulu ) yerine getirilmelidir. Somut olayda şikayet dilekçesine ekli Kartal 9. Noterliğinin 06.07.2005 tarih ve 18885 yevmiye numaralı vekaletnamede, şikayetçi asilin adresinin mevcut olup, bu adresin de yurtiçinden olduğu tespit edilmiştir. Bu durumda İİK\\\'in 134/2. maddesinde hüküm altına alınan yurtiçinde adres gösterme koşulunun yerine getirildiğinin kabulü gerekir. O halde Mahkemece, şikayetin esasının incelenerek oluşacak sonuca göre bir karar verilmesi gerekirken yazılı gerekçe ile istemin reddi isabetsizdir.

SONUÇ : Şikayetçi vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile mahkeme kararının yukarıda yazılı nedenlerle İİK. 366. ve HUMK.\\\'nun 428. maddeleri uyarınca ( BOZULMASINA ), 10.09.2007 gününde oybirliğiyle karar verildi.