Gönderen Konu: ÖDEME İTİRAZININ ARAŞTIRILMASI  (Okunma sayısı 2593 defa)

Çevrimdışı OktayHukuk

  • Aktif Üye
  • **
  • İleti: 51
  • Karma: +3/-0
    • Profili Görüntüle
  • Hukuk ile ilginiz nedir ?: Diğer meslekten hukukseverim
ÖDEME İTİRAZININ ARAŞTIRILMASI
« : Ekim 30, 2009, 03:49:56 ÖS »
T.C.
YARGITAY
12. HUKUK DAİRESİ


Esas No.
2007/17661
Karar No.
2007/20655
Tarihi
08.11.2007


İLGİLİ MEVZUAT
1086-HUKUK USULÜ MUHAKEMELERİ KANUNU (HUMK)/409
2004-İCRA VE İFLAS KANUNU ( İİK )/169.A/68.A


KAVRAMLAR
ÖDEME İTİRAZININ ARAŞTIRILMASI
ALACAKLININ DURUŞMAYA GELMEMESİ
DOSYANIN İŞLEMDEN KALDIRILMASI


ÖZET
BORÇLUNUN SUNDUĞU İBRANAME YA DA ALACAKLININ İMZASINI TAŞIYAN BİR ÖDEME BELGESİ İLE İLGİLİ OLARAK, ALACAKLIYA MEŞRUHATTI DAVETİYE İLE DURUŞMAYA GELMEZSE TAKİBİN GEÇİCİ OLARAK DURACAĞI BİLDİRİLMELİ, DURUŞMAYA GELİR VE İMZASINI İNKAR EDERSE YÖNTEMİNCE İMZA ARAŞTIRMASI YAPILMALIDIR


Mahalli mahkemece verilen kararın müddeti içinde temyizen tetkiki alacaklı vekili tarafından istenmesi üzerine, bu işle ilgili dosya mahallinden Daireye gönderilmiş olmakla okundu ve gereği görüşülüp düşünüldü:

Alacaklı vekili 21.02.2007 tarihli duruşma sırasında borçlu tarafından dava dilekçesi ekinde sunulan ödeme belgesi hakkında müvekkili ile görüşüp beyanda bulunacağını açıklamış, ancak sonraki oturuma itiraz eden borçlu katılmadığı için HUMK\\\'nın 409. maddesi gereğince dosyanın işlemden kaldırılmasına karar verilmiştir.

Davanın yenilenmesinden sonra, alacaklı vekilinin 23.05.2007 tarihli duruşmada önceki talebini tekrarlayarak mahkemeden yeniden süre istediği görülmektedir. Bu istemin yargılamayı geciktirmeye yönelik olduğu belirtilmiş, mahkemece ibraname geçerli kabul edilip, takibin iptaline karar verilmiştir.

Borçlunun sunduğu ibraname ya da alacaklının imzasını taşıyan bir ödeme belgesi ile ilgili olarak yapılacak işlem, İİK\\\'nın 169/a-3. maddesinde düzenlenmiştir. Buna göre, mahkemece İİK\\\'nın 68/a maddesindeki usule göre alacaklıya meşruhatlı davetiye çıkarılmalı, duruşmaya gelmediği takdirde icra takibinin geçici olarak durdurulmasına karar verileceği davetiyeye yazılmalı, duruşmaya geldiği ve imzasının inkarı halinde ise, yöntemince örnek imzalar alınarak sonuca gidilmelidir.

Eksik inceleme ile ve yasada öngörülmediği halde alacaklının vekiline verilen mehil gereğinin yerine getirilmediği ifade edilip yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsizdir.

Sonuç: Alacaklı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile mahkeme kararının yukarıda yazılı nedenlerle İİK 366 ve HUMK\\\'nın 428. maddeleri uyarınca (BOZULMASINA), 08.11.2007 gününde oybirliğiyle karar verildi.