İletileri Göster

Bu özellik size üyenin attığı tüm iletileri gösterme olanağı sağlayacaktır . Not sadece size izin verilen bölümlerdeki iletilerini görebilirsiniz


Mesajlar - Sultan Yalçın

Sayfa: [1]
1
Billur Özipek


Turizm eğitimde uygulamanın ve yaşanmış örnekler verebilmenin ayrıcalığına  değinmek istiyorum.

Büyük umutlarla turizm okullarında eğitime başlayan, staj dönemlerinde edindikleri deneyimlerinden sonra mezuniyetin akabinde müdür olacağını düşünen genç arkadaşlarımız maalesef daha yolun başında büyük hayal kırıklıklarına uğruyorlar.

Bir turizm profesyoneli olarak, turizm liselerinde dönem dönem nacizane eğitimci kimliğine bürünüyorum. Bu okullarda okuyan arkadaşlarımızın ne kadar çok desteğe ihtiyaç duyduklarını gözlemliyorum. Akademik anlamda eğitimini tamamlamış çok değerli öğretmenlerimizle birlikte, turizm okullarında sektörde de çalışan ve deneyimlerini anlatacak profesyonellerin varlığının çok önemli olduğunu bir kez daha belirtmek istiyorum.

Şu anda bu yazıyı okuyan bir çok meslektaşım daha önce defalarca staj veya iş görüşmeleri yapmıştır. Acaba sizlere sorsam, kaç tane görüşme yapmışsınızdır ki; aşağıdaki çok basit sorulara yanıt veren adaylar olsun;

· Niçin buradasınız?
· Hedefiniz nedir?
· Biraz da İngilizce konuşalım.
· Bizi nereden duydunuz? Markamızı daha önceden biliyor muydunuz?

Verilen cevaplar;
· Staj yapacağım
· Mezun olduktan sonra müdür olmak
· Şey, ben aslında herşeyi anlıyorum ama cevap veremeyebilirim
· Öğretmenim gelmemi istedi. Ya da iş görüşmesi ile ilanınızı X gazetede gördüm.

Bu gencecik, eğitilmeye çok açık ve beklentileri çok yüksek olan arkadaşlarımızı en iyi şekilde yönlendirmek, nerede olduklarını, ne kadar değerli bir iş için akademik eğitim aldıklarını profesyoneller olarak anlatmalıyız. Değerli öğretmenlerimize bu noktada; öğrencilere yaşamış olduğumuz deneyimlerimizi aktararak, örnekler vererek, sadece başımızdan geçenleri bile anlatarak yeterli şekilde destek olabileceğimizi düşünüyorum.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın bu konuda girişimde bulunmasını ve öğrenci-usta iletişiminin en üst düzeyde sağlanabilmesi için fırsatlar yaratması gerektiğini düşünüyorum. Hedefleri olan, dışa dönük, değişik kültürler hakkında fikir sahibi olan gençler yaratmak elbette ki sadece turizm okullarında okuyan öğrenciler için geçerli değil ancak; turizmde okuyan gençlerimiz yola çok erken koyulmaktalar ve desteklenmeye çok ihtiyaçları var. Bizlerin onlara, mezuniyetin ardından tabiri caizse cam masa, cam kalem olmadığını anlatmamız büyük gerekliliktir.


turizmgazetesi.com

Sayfa: [1]