Gönderen Konu: acil servis önünde para alınmayacak  (Okunma sayısı 2567 defa)

Çevrimdışı burcu delikanlı

  • Moderator
  • Yeni Üye
  • *****
  • İleti: 24
  • Karma: +4/-0
    • Profili Görüntüle
acil servis önünde para alınmayacak
« : Temmuz 24, 2008, 11:55:31 ÖÖ »
Acil servis önünde para sorulmayacak
Özel hastanelerin yönetmeliği değişti. Doktorları en fazla iki sağlık kuruluşunda çalışabilecek.

Özel hastaneler, acil vakaları hastanın sağlık güvencesi veya ödeme gücü bulunup bulunmadığına bakmaksızın kabul etmek zorunda olacak. Hizmet bedelinin tahsili ile ilgili işlemler, acil müdahale sağlandıktan sonra yapılacak.
Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları ve Özel Hastaneler Hakkındaki Yönetmeliklerde yapılan değişiklikler Resmi Gazete\\\'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Yapılan düzenlemelere göre, özel hastanelerde görev yapan hekimler, en fazla iki sağlık kuruluşunda; yan dallarda uzman olan hekimler ise en fazla üç sağlık kuruluşunda çalışabilecek.
Ücretli veya ücretsiz izinli sayılarak yurt dışına gönderilen kamu görevlisi hekimler ile ilgili mevzuattan kaynaklanan yükümlülükleri bulunan hekimler hariç olmak üzere, yurt dışında en az iki yıl süreyle mesleğini icra eden hekimler bu maddedeki planlamadan istisna tutularak Türkiye\\\'de meslek icra edebilecek.

-ACİL BAŞVURULAR-

Sağlık kuruluşlarında acil sağlık hizmeti verilmesi ve acil vakaların, hastanın sağlık güvencesi veya ödeme gücü bulunup bulunmadığına bakılmaksızın kabul edilmesi ve gerekli tıbbi müdahalenin yapılması zorunlu olacak. Sağlık kuruluşları, acil vakalarda gerekli ilk acil tıbbi müdahaleyi yapmaktan kaçınamayacak.
Acil olarak sağlık kuruluşuna müracaat eden hastaların acil tıbbi müdahale ve tedavileri yapılırken hiçbir surette tedavi masraflarının nasıl karşılanacağı sorgulanmayacak.
Hizmet bedelinin tahsili ile ilgili işlemler, acil müdahale sağlandıktan sonra yapılacak. Sağlık kuruluşları, acil sağlık hizmetlerini düzenleyen ilgili diğer mevzuata da uymak zorunda olacak.
Acil vakalarda, gerekli ilk müdahale yapılarak hastanın stabilizasyonu sağlanacak. Stabilizasyonu sağlanamayan veya stabilizasyonu sağlanmakla birlikte ileri tetkik ve tedavi amaçlı başka bir sağlık kurumuna sevki gerekli görülen hastaların nakli için 112 komuta kontrol merkezi ile irtibata geçilecek.

-DİĞER HASTANELERE SEVK-

Hastanede yatarak veya ayakta tedavi görmekte iken durumu ağırlaşan ve acilen başka bir sağlık kuruluşuna sevki gereken hastalar için de komuta kontrol merkeziyle temas kurulacak.
Hasta yakınları veya hastanın tedavisini üstlenen hastane, hastanın acil sevkini kendi imkanlarıyla yapmak isterse sevk edilecek sağlık kuruluşu ile irtibat kurmak, hastanın mağduriyetine meydan vermemek ve durumu komuta kontrol merkezine bildirmekle yükümlü olacak.
Acil hastanın sevk edileceği sağlık kurumunun belirlenmesi ve nakil işlemleri, komuta kontrol merkezinin yönetiminde ve koordinasyonunda yapılacak.
Özel hastanelerin acil ünitesinde günün her saatinde hekim bulundurulması da zorunlu olacak.
Bu hükümlere aykırı davranıldığının tespiti halinde hastanenin acil vakalar haricinde hasta kabulü 10 gün, aykırılığın tekrarında 30 gün süreyle valilikçe durdurulacak. Bir yıl içinde üç kez yönetmelik hükümlerine aykırılık saptanırsa hastanenin ruhsatı Sağlık Bakanlığı\\\'nca geri alınacak.
Yönetmeliğin, \\\'\\\'komplikasyon gelişen hastaların tedavileriyle\\\'\\\' ilgili düzenlemeleri içeren maddesine de ek yapıldı.
Buna göre, özel hastanede yatarak veya ayakta tedavi görürken uygulanan tedaviye bağlı olarak komplikasyon gelişen hastalara gerekli tedavinin sağlanması veya müdahalenin yapılması için hastanenin imkanları tıbben yeterli değilse hasta gerekli tıbbi hizmeti sunabilecek donanım ve yeterlilikteki kamu veya başka bir özel hastaneye sevk edilecek.
Hastanın nakli ve sevk edildiği hastanedeki tedavisiyle ilgili zorunlu giderler, sevk eden hastane tarafından karşılanacak, hastadan talep edilemeyecek, hastadan ücret farkı da alınamayacak.

-SAĞLIK KURULUŞLARININ DENETİMİ-

Sağlık kuruluşlarından uygunluk belgesi için 15 Şubat 2008\\\'den önce başvurusu yapılanlar ile 15 Şubat 2008 tarihi itibarıyla bina inşaatı veya tadilatının tamamlandığı resmi olarak belgelenen ve dosyaları eksiksiz şekilde en geç 1 Eylül 2008\\\'e kadar müdürlüğe verilen tıp/dal merkezlerinin uygunluk belgesi işlemleri 9 Mart 2000\\\'de Resmi Gazete\\\'de yayımlanan ve yürürlükten kaldırılan \\\'\\\'Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelik\\\'\\\' çerçevesinde yürütülecek.
Konuyla ilgili tebliğ yürürlüğe girinceye kadar, dosyaları eksiksiz olan ve bina inşaatı veya tadilatı tamamlanmış bulunan poliklinik uygunluk belgesi başvuruları, 9 Mart 2000\\\'de Resmi Gazete\\\'de yayımlanan ve yürürlükten kaldırılan \\\'\\\'Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelik\\\'\\\' çerçevesinde sonuçlandırılacak.
Yürürlükten kaldırılan Yönetmeliğe göre açılan tıp/dal merkezlerinin, ilgili tebliğ yürürlüğe konuluncaya kadar devri mümkün olacak.
Yürürlükten kaldırılan Yönetmeliğe göre açılmış sağlık kuruluşlarının denetimi, ruhsatlarını alıncaya kadar, 4 ayda bir yapılacak.
Yönetmeliğe göre uygunluk belgesi alan tıp/dal merkezlerinin uygunluk belgesi aldığı tarihteki fizik kapasitesinin Bakanlıkça uygun bulunması durumunda bu tıp/dal merkezlerinin, aynı il sınırları içinde koordineli olduğu özel hastane/hastanelerdeki uzman hekimleri çalıştırma talepleri kabul edilecek.

 
www.milliyet.com