Yanıt gönder

Uyarı: bu konuya en az 120 gündür yanıt gönderilmemiş.
Yanıt vermek yerine yeni bir konu açmanız önerilir.

Not: Bu konu bir moderatör tarafından onaylanmadan görüntülenmeyecektir.

Kullanıcı Adı:
E-Posta:
Konu:
İleti Simgesi:

Dosya Ekle:
(Eki Kaldır)
(daha çok eklenti)
Kısıtlama: 4 post başına, Toplam Boyut ( En Fazla ) 192KB, Kişisel Boyut ( En Fazla ) 128KB
Bir moderatör tarafından onaylanana dek ekli dosyalar görüntülenmeyecektir.
Doğrulama:
Cumhuriyetin Kuruluş Yılı?:
Avukatların Staj Süresi Ne Kadardır?(Sadece Rakamla!):

kısayollar: göndermek için alt+s veya önizleme yapmak için alt+p\'ye basın


Konu Özeti

Gönderen: figen
« : Aralık 06, 2008, 08:22:41 ÖS »

Tek bişey diyorum Ömer Hoca\\\'nın pratik çalışamalrına dikkat!Eğer çözebiliyorsanız elinizden geldiğince çözülmemiş pratik çalışmalarda yoğunlaşın derim;)
Gönderen: gzd
« : Kasım 29, 2008, 01:53:17 ÖS »

İCRA-İFLAS DERSİ GEÇEN SENENİN VİZE SORUSU




                                                                                                                     15.01.2007

S.Ü. HUKUK FAKÜLTESİ
İCRA VE İFLAS HUKUKU DERSİ
NORMAL VE İKİNCİ ÖĞRETİM PROGRAMLARI VİZE SINAVI

 

SINAV TALİMATI: 1) Sınav süresi 90 dakikadır. 2) Cevaplarda soru sırasına uyulacaktır. 3) Mürekkepli kalem kullanılacaktır. 4) İİK kullanmak serbesttir. 5) Kağıt sınırlaması yoktur 6) Cevaplar mutlaka GEREKÇELİ olacak, gerekçesiz cevaplara puan verilmeyecektir.

OLAY :  İstanbul\\\'da büyük bir holdingde üst düzey yönetici olarak çalışan Adnan, bu işinden ayrılarak Konya\\\'da Ahmet\\\'e ait olan şirkette çalışmaya başlamıştır. Adnan ile Ahmet aralarında bir sözleşme yaparak, Adnan\\\'ın bu görevini en az 3 yıl süreyle devam ettirmesi karşılığında, maaşına ek olarak 50.000 YTL\\\'nin Adnan\\\'a ödenmesini ve bu sözleşme nedeniyle bir uyuşmazlık çıkması durumunda Ankara Mahkemeleri\\\'nin yetkili olacağını kararlaştırmışlardır.
            Adnan, teyze kızı olan Arzu\\\'dan da adi senet karşılığında 50.000 YTL borç almış ve Meram\\\'da bir apartman dairesi satın almıştır.
            Adnan, bu şirketteki görevinden 1,5 yıl sonra ayrılmış ve bu duruma çok içerleyen Ahmet verdiği 50.000 YTL\\\'yi geri alabilmek için bir icra takibi yapmayı düşünmektedir.


S O R U L A R

            1) Ahmet, bu paranın tahsili için hangi hukuki yola başvurabilir? Bu başvurduğu yolda görevli ve yetkili merci (veya merciler) neresidir? (10p.)
             2) Adnan, bu takibe;
                       a. İtiraz ediyorum (5p.)
                       b. Borcum bu kadar değildir (5p.)
                       c. 10.000 YTL olan alacağımla takas ediyorum (5p.)
hususlarını belirterek karşı koyarsa, bu beyanlarını nereye, nasıl ve hangi süre içerisinde yapacaktır? Bu beyanları hukuki sonuçlarıyla beraber açıklayınız.
            3) Adnan bu takibe \\\"borcum yoktur\\\" şeklinde karşı koyduğu takdirde, Ahmet takibe devam edebilmek için ne şekilde hareket etmelidir? (5p.)
            4)  Ahmet\\\'in bu itirazı hükümden düşürdüğünü varsayalım. Bu durumda Adnan\\\'ın başvurabileceği bir hukuki yol var mıdır? Çeşitli ihtimallere göre cevaplayınız. (10p.)
            5) Adnan, itirazının kaldırılmasını ardından borcunu bürosunda, Ahmet\\\'e ödemiş ancak buna rağmen Ahmet haciz istemiştir. Bu durumda Adnan\\\'a ne önerirsiniz? (5p.)
            6) Adnan\\\'a karşı yapılan bu takibi öğrenen Arzu, Adnan\\\'a verdiği parayı alamayacağından korkarak, elindeki senedin vadesi gelmemiş olmasına rağmen Adnan\\\'a karşı icra takibi başlatmıştır. Bu durumda takip talebini alan içra müdürünün nasıl hareket etmesi gerekir? (10p.)
            7) Arzu\\\'nun yaptığı bu takipte Adnan\\\'a ödeme emrinin gönderildiğini varsayalım. Adnan bu ödeme emrine karşı, ödeme emrinde belirtilen adi senet altındaki imzayı kabul etmiş ancak meblağ kısmında tahribat yapıldığını iddia etmiştir. Adnan\\\'ın bu itirazının takibe bir etkisi olur mu? Neden? Olur ise Arzu bu itirazı hükümden düşürmek için hangi hukuki yola (veya yollara) başvurabilir? (10p.)
           8) Arzu\\\'nun itirazın kesin kaldırılması yoluna gittiğini varsayalım. Adnan, icra mahkemesindeki inceleme esnasında borcun henüz muaccel olmadığı itirazında bulunabilir mi? Neden? (5p.)
            9) Arzu\\\'nun yaptığı bu takipte ödeme emrinin kesinleştiğini düşünelim. Arzu, Adnan\\\'ın kendisinden aldığı parayla satın aldığı ve halen oturmakta olduğu evini haczettirmek istemiş ancak Adnan meskeniyet iddiasında bulunmuştur. Bu halde icra müdürünün ne şekilde hareke etmesi gerektiğini ve meskeniyet iddiasını değerlendiriniz. (10p.)
         10) Arzu, Adnan\\\'ın İstanbul\\\'daki bir banka şubesinde 20.000 YTL parasının olduğunu öğrenmiştir. Bu para ne şekilde haczedilebilir? Açıklayınız. (5p.)
          11) Arzu\\\'nun talebi üzerine Adnan\\\'ın evine haciz için gidilmiş ve evinde bulunan değerli bir altın kolye haczedilmek istenmiştir. Ancak Adnan, bu kolyenin, eşi Aydan\\\'a ait olduğunu söylemiştir. Bu durumda icra müdürünün nasıl hareket etmesi gerektiğini ve bu işleme karşı kimin ne şekilde hareket etmesi gerektiğini belirtiniz. (10p.)
           12) Arzu, Adnan\\\'a ait Konya\\\'daki bir arsayı haczettirmiştir. Satış için gerekli hazırlıklar yapılmış, belirtilen günde ilk artırma yapılmış ve artırma Ayhan\\\'ın üzerinde kalmıştır. Ancak Ayhan kendisine verilen süre içerisinde satış bedelini ödememiştir. Bu durumda icra müdürünün ne şekilde hareket etmesi gerekir? (5p.)

Başarılar dilerim
Doç. Dr. Ömer ULUKAPI
Gönderen: Av. Ahmet Delikanlı
« : Mayıs 15, 2008, 06:53:48 ÖS »

Bu başlık altında İİH. ile ilgili paylaşımlarınızı yapabilirsiniz...