Gönderen Konu: Bilişim Suçları  (Okunma sayısı 2860 defa)

Çevrimdışı Av. Aysun Delikanlı

  • Administrator
  • Kıdemli Üye
  • *****
  • İleti: 124
  • Karma: +3/-0
    • Profili Görüntüle
    • Hukukevi
  • Hukuk ile ilginiz nedir ?: Hukuk Fakültesi Mezunuyum
Bilişim Suçları
« : Ağustos 05, 2008, 10:22:15 ÖS »
Günümüzde internet kullanımı hat safhada ancak kullanıcılar yaptıkları konusunda ne kadar bilinçli? Özellikle son zamanlarda internet kullanımının yaygınlaşması ile beraber genç nüfusun merakı başlarına haberleri olmadan dert olabilir.Gençlerin nedense “hacker” kelimesine karşı büyük bir merakları var vede bu merak onları hacking, cracking içerikli sitelere farkında olmadan itmekte.
Bu siteler adeta buzdağının görünmeyen tarafıdır, 1 Nisan 2005 tarihinde yürürlüğe giren TCK\\\'nın kapsamında, bilişim sistemlerine karşı işlenen suçları da gerekçeleriyle birlikte yer alıyor.
Bilişim suçu ne demektir?
Cep telefonu, bilgisayar, kredi kartı pos makineleri, çevre birimleri gibi her türlü dijital teknolojinin kullanılması ile işlenen suçlara bilişim suçu denmektedir.Bu suçların türleri TCK da suç teşkil edecek tüm suçları kapsamakta ve bu suçlara zemin hazırlamaktadır.
Kişi yada kuruma ait web sitelerin içeriklerinin değiştirilmesi, hakaret, küfür, kredi kartı yolsuzlukları, sahte belge basımı, bilgilerin çalınması ve buna bağlı olarak devam edebilecek suçları kapsamakla birlikte bunlar gibi daha birçok suç, günden güne değişiklikler göstermektedir.
İstanbul Emniyet Müdürlüğü 1999 yılından itibaren bu konuya ciddi anlamda ağırlık vermiştir ve şuanda bu suçların işlenmesi halinde çok büyük cezai yaptırımlar mevcuttur.
Günümüzde en çok karşılaşılan bilişim suçlarının başında dolandırıcılık ve sahtecilik gelmektedir.Pornografik içerikli CD kopyalamak ve satmakta günümüzde bilişim suçu olarak kabul edilmektedir.

İşte bilişim suçları ile yapılan çalışmaların hukuki dayanakları;
Bilgisayar Yoluyla Dolandırıcılık TCK 503-507: Dolandırıcılık ve İflas
Bilgisayar Yoluyla Sahtecilik TCK 316-368: Sahtecilik Suçları
Kanunla Korunmuş Bir Yazılımın İzinsiz Kullanımı 5846\\\'nolu Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu (FSEK)
Yasadışı Yayınlar TCK 125-200: Devletin Şahsiyetine karşı cürümler;
TCK 480-490: Hakaret ve Sövme Cürümleri
TCK 426-427: Halkın ar ve haya duygularını inciten veya cinsi arzuları tahrik eden ve istismar eder nitelikte genel ahlaka aykırı: ve diğer anlatım araç ve gereçleri.
Bilgisayar Sistemlerine ve Servislerine Yetkisiz Erişim ve Dinleme \\\"Bilişim Alanında Suçlar TCK 525a, b, c ve d\\\". Maddeleridir.
Bilişim sistemlerine girme TCK 243-246: Bilişim sistemine girme, sistemi engelleme,bozma, verileri yok etme veya değiştirme, tüzel kişiler hakkında güvenlik tedbiri uygulanması, banka ve kredi kartlarının kötüye kullanılması.

Bilişim suçlarına karşı mağdur olmamanız için birkaç önlem;
Öncelikle şahsınıza veya şirketinize ait önemli bilgi ve dökümanların yer aldığı bilgisayarınızda özel güvenlik önlemleri almadan interneti kullanmayınız.Bilgisayarınızın güvenliği için yapılmış özel yazılımları kullanmaktan ziyade özellikle şirket bilgisayarları için özel güvenlik hizmeti veren kuruluşlara danışmanızda büyük fayda vardır.

İnternet ortamında tanıştığınız hiç kimseye kredi kartı bilgilerinizi vermeyiniz, bilgileri verdiğiniz kişi bir tanıdığınız dahi olsa bu bilgileri kesinlikle internet üzerindeyken vermeyiniz, bilgisayarınızda casus yazılımlar olabilir.
Chat ortamında tanıştığınız kişilere şahsınız, aileniz, adres, telefon, işiniz v.s. konularda şahsi bilgilerinizi vermemeniz gerektiğini unutmayın.
İnternet üzerinden yapılan yazışmalarınızda karşınızdaki kurumlarla özel bir yöntemle yazışmanızda fayda olacaktır. Bu şekilde sizin adınıza birlikte ticaret yaptığınız şirketlere asılsız bilgiler veya sizi kötüleyici bilgiler gönderilse bile karşı taraf bunun sizden gelmediğine emin olacaktır.
Unutmayın bu konu hakkında bilinçlenmek en büyük güvenlik önlemidir!