İletileri Göster

Bu özellik size üyenin attığı tüm iletileri gösterme olanağı sağlayacaktır . Not sadece size izin verilen bölümlerdeki iletilerini görebilirsiniz


Konular - kocaelihukuk

Sayfa: [1]
1
Meslektaşların Sorunları / Başsavcının hukuk anlayışı inanılmaz
« : Aralık 17, 2009, 11:23:18 ÖÖ »
Arkadaşlar ;
Hakkımda açılmış olan davada hakimin taraflı agresif sert ve duruşmada katlanılamayacak şekilde neredeyse hakarete varan ve konuşmama bile izin vermems üzerine Adalet bakanlığının açtıığı soruşturmada Bandırma Cumhuriyet Başsavcısı tarafından ifadem alındı.İşte o savcıyla aramda geçen konuşmaldan kesitler.

Sen git İngiltere de avukatlık yap
Baska yerde başsavcılar adamın ifadesini ayakta alıyor seni insan yerine koydum karşıma aldım.
Bi tek sen mi hukuk okudun diğerleri lise mezunu mu
Adamın dış görünüşüne de az da olsa takdir yetkisini kullanabilir Hakim
Sen hakkını biliyorsun zaten sana sanık haklarını okumama gerek yok.
Dua et bana geldim baskası olsa çok acı şeyler yaşarsın.
Sen bu sene sulh hukuk da kaç dava açıldı biliyon mu tabi ki seni dinlemeyecekler

Başsavcıya cevabım

Sayın Başsavcım
Benim savunma hakkım açılan davalarla ters orantılı mı
Diğer savcılr ne yapacak dövecekelr mi beni
Sen işini yap usul yerini bulsun hakkımı oku
Sen başsavcı mısın yoksa şikayet ettiğim hakimin avukatı mısın
Adamın dış görüşüne göre mi yargılama yapıyoruz
Seni yada baskasını bilmem ama elimde tapu gibi hukuk fakültesi diplomam var.
Sen bu lafları dedikten sonra ayakata ifade aldıgını söylediğin savcılardan ne farkın kaldı
Bana ingiltere ye git diyeceğine ordaki başarılı yargılamayı Türkiye ye getirsek daha iyi değil mi?

2
Böyle yargılamayı Türk adaleti görmedi.  11/10/2009 14:49  
,
Değerli HUKUKÇULAR,
İddianame olmayan suçtan yargılama yapan hakimi gördüm,
Yapmadığım suçtan dolayı yargılama yapan hakimi gördüm,
Mahkemde sürekli karşı tarafla münakaşaya giren hakimi gördüm,
İlk defa mahkeme karşısına çıkan kişiye cezanın en üst sınırını uygulayan hakim gördüm,
Sanıkalrın ekonomi sosyal kültürel.. vb özelliklerine göre uygulanamsı gerken hükmü kes-kopyala-yapıştır sistemiyle karar veren hakimi gördüm,
 
Sanıkların adli sicil kaydını hiçe sayarak karar veren hakimi gördüm,
Duruşmaya bi kere gelen mazereti de olmayan kişye duruşmadaki iyi halden cezasının %75 ini indiren hakimi gördüm.
Üniversite olduğum sebebiyle ilk duruşmaya gelemediğimden ilk duruşmada olanalr hakkınd abilgilendirilmem kanun gereği olmasına rağmen bigi vermeyen hakimi gördüm,
Baska bir mahkemede talimatla ifadem alındıgımda yargılama yapılan mahkeye geldiğimde bunun kayıp oldugunu gördüm.
Ordaki şiyetlerimin silindiğini gördüm,
ne yazık ki şunu üzülürek söylemeliyim ki Türk adaleti bu rezilliği görmedi.
          Forum kodları ve simge butonları gösterilmemesine karşın, hala kullanılabilirler.

3
Hukuki Tartışma Alanı / Yılın tartışmasını açıyorum.
« : Ocak 21, 2009, 09:25:56 ÖS »
Türkiye cumhuriyeti başsavcılığı yani ülşke başsavcılıgı kurulsun mu ?yani ülke başsavcılığı. Ben şimdiden karşıyım ve her türlü tartışmaya da hazırım.


   1) sabih kanadoglu  bahri öztürk ün başını çektiği bu  düşünceyi kalul etmiyorum. almanya ve bazı avrupa ülkelerinde uygulanması biz de de uygulancagı anlamına gelmez artık batıyı taklit etmek yerine kendimizi orjinal bir kurum bulalım ya da bize özgü çözzümler bulalım avrupadaki ülkelerin çogu federal devlet  türkiye üniter. iddialarım bitmedi

4
Kocaeli Hukuk / KOCAELİ İŞ HUKUK SINAV SORULARI 2
« : Ocak 15, 2009, 11:15:24 ÖS »
KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKÜLTESİ İŞ VE SOSYAL GÜVENLİK HUKUKU FİNAL SINAVI 26.05.2008      Saat: 13.00
NOT: Gerekçesiz ve okunaklı olmayan cevaplar dikkate alınmayacaktır. Tükenmez kalem kulla] zorunludur. Süre 120 dakikadır.

OLAY 1: Ahmet tekstil iş kolunda kurulu bulunan bir işyerinin sahibi olup; artan siparişleri yetiştirememiş v bunun üzerine Bülent ile anlaşmıştır. Bu anlaşma sonrasında Bülent\\\'in yanında çalışan 20 işçi Ahmet\\\'in işçileri il birlikte üretim atölyesinde çalışmaya başlamıştır. Ancak işyerinde örgütlü sendika Bülent\\\'in İşçilerini görevlendirilenlmesi için aranan yasal şartların mevcut olmadığı iddiasıyla mahkemeye başvurmuştur. Bu esnad siparişler normale dönmüş; ancak Bülent\\\'in işçileri Ahmet\\\'e ait işyerinde çalışmaya devam etmişlerdir.

Soru: a- Ahmet ile Bülent arasındaki hukuki ilişkinin türü ve niteliği nedir? Sendikanın mahkemeye başvurus yerinde midir?
b- Siparişlerin normale dönmesi sonrasında Ahmet ile Bülent arasındaki hukuki ilişkinin akibeti ne olacaktır? Açıklayınız.


OLAY 2: Deniz, gıda işkolunda kurulu bir işyerinin sahibi olup beş işçisini aynı işkolunda bir işyeri buluna Aylin\\\'e ait işyerinde görevlendirmiştir. Bununla birlikte taraflar arasında yapılan sözleşme ile bu işçilerin ücn taleplerinden münhasıran Aylin\\\'in sorumlu olduğu hükme bağlanmıştır. İşçiler Aylin\\\'in yanında çalışmakta iken b yükleme hatası yapmışlar ve 1500 YTL tutarında zarar vermişlerdir. Bunun üzerine Aylin bu işçilere bir ay boyunc ücret ödememiş, akabinde İş sözleşmelerine son vermiştir.

Soru: a- Deniz\\\'in yanında çalışan işçilerin Aylin\\\'e ait işyerinde görevlendirilmesi mümkün müdür? Aylin i Deniz arasında yapılan sözleşmedeki, söz konusu işçilerin ücret taleplerinden münhasıran Aylin\\\'in sorum; olduğunu kararlaştırmaları geçerli midir?
b- İşçilerin verdikleri zarar sonrası Aylin\\\'in yaptığı işlemleri değerlendirerek, bu konuda işçilerin herhangi bir hukuki imkana sahip olup olmadıklarını irdeleyiniz.


OLAY 3: Pınar 5 aydır, 40 işçinin çalıştığı Semih\\\'e ait gıda işkolunda kurulu bulunan bir işyerinde makir mühendisi olarak görev yapmaktadır. Pınar, hiçbir eğitim verilmeksizin kalite kontrol departmanına alınmıştı Ancak Pınar bir parti gıda ürününde gerekli kontrolleri yapmayı başaramamış, buna rağmen söz konusu mail. piyasaya verilmiştir. Ancak ürünün pek çok kişide rahatsızlıklara neden olması üzerine Semih ticari itibarının zar görmemesi için malları geri çekmiş akabinde Pınar\\\'ın iş sözleşmesine son vermiştir.

Soru:. a- Pınar, eğitim almadan kalite kontrol departmanında görevlendirilmesi yönündeki işlemi kabul etme zorunda mıdır?
b- Eksik kontrolü sonrasında oluşan zarar sonrasında Pınar\\\'in iş sözleşmesine Semih tarafından son verilmesi yerinde midir? Bu işleme karşı Pınar hangi hukuki imkanlara sahiptir? Açıklayınız.


OLAY 4: Fatih 3 yıldan beri, 35 kişinin çalıştığı Ziraat Bankası İzmit Şubesinin müdürü olarak çalışmaktad Ancak, söz konusu banka özelleştirme kapsamına alınmış ve Fatih\\\'in iş sözleşmesine şubenin sürekli zarar etme gerekçe gösterilerek son verilmiştir.
Soru: ar Fatih\\\'in iş sözleşmesine son verilmesi yönündeki işlem yerinde midir? Fatih\\\'in hangi talepler* bulunabileceğini açıklayınız.
b- Fatih\\\'in son iki yıldır kullanamadığı yıllık ücretli izin süresine ait ücret talebinin,  izin hakkından feragat ettiği  gerekçesiyle reddedilmesi mümkün  müdür? Fatih,  iş sözleşme feshedilmeden önceki altı ay süresince her hafta işyerinin tatil olduğu Cumartesi günleri çalıştığını ileri sürerek fa2 çalışma ücreti talep edebilir mi? Açıklayınız.
OLAY 5: A-İş, metal işkolunda kurulu bulunan işyerinde örgütlü bir işçi sendikasıdır. Sendika bu işyerinde toplu iş sözleşmesi yapabilmek amacıyla yetki başvurusunda bulunmuşsa da Bakanlık tarafyıdan reddedilmiştir. Bu strada B-Iş ile işveren arasında topiu iş sözleşmesi imzalanmış ve bazı işçiler dayanışma aidatı ödemek suretiyle sendikadan talepte bulunmuşlardır. Bunun üzerine A-İş, üye işçilerin üyelik aidatlarının. B-İs ise başvuruda bulunan işçilerin ödemesi gereken dayanışma aidatlarının ücretlerinden kesilmesi için işveren Dicle\\\'ye ilgili işçilerin üstesini vermiştir. Ancak üç ay geçmesine rağmen işveren herhangi bir işlem yapmayınca her iki sendikada söz konusu aidatların takip tarihinden itibaren hesaplanacak mevduata uygulanan en yüksek faizle birlikte ödenmesi için mahkemeye başvurmuştur.

Soru: a- A-İş\\\'in ve B-İş\\\'in işverene .yönelik başvurulan yerinde midir?
b- İşverenin söz konusu aidatları kesme yükümlülüğü var mıdır? İşverenin aidatları ücretlerden kesmemesi  sonrasında sendikaların mahkemeye yönelik başvuruları yerinde midir? Açıklayınız.

OLAY 6: Eda İzmit, Bursa ve İstanbul\\\'da gıda işkolunda faaliyet gösteren üç ayrı işyerinin sahibidir. Söz konusu işyerlerinde topiu iş sözleşmesi yetkisi alabilmek amacıyla Gıda-Sen yetki başvurusunda bulunmuş ve bakanlık tarafından yetki belgesi verilmiştir. 20 gün sonra Eda. İzmit\\\'teki işyerini Hande*ye devretmiş, ancak hemen sonrasında Tekirdağ\\\'da yine aynı işkolunda bir işyeri devralmıştır. Bunun üzerine bu işkolunda örgütlü bulunan B-İs^ toplu iş sözleşmesi kapsamına girecek işyerlerinin arandan niteliğe sahip olmadığı iddiasıyla yetki itirazında bulunmuştur. İtirazın çözümlenmesini takiben Gıda-Sen ile Eda arasında toplu iş sözleşmejjjrnza lan mistir

Soru:   a- Olayda ne-tür bir toplu iş sözleşmesi söz konusudur? 3-İş sendikasının yetki itirazı gergk_s_ü££,
gerek esas açısından verinde midir?
b- İmzalanan toplu iş sözleşmesi hükümlerindenJzmit ve Tekirdağ\\\'daki işyerlerinde çalışan işçilerin yararlanması mümkün müdür? Açıklayınız.
OLAY 7: Cevdet metal İşkolunda kurulu bulunan bir işyerinin sahibi olup; Metal-Sen ile bir toplu iş sözleşmesi imzalamıştır. Ancak, işveren toplu iş sözleşmesinin imzalanmasından sonra işe alman işçilerin iş sözleşmelerinde toplu iş sözleşmesinde Öngörülenden daha geniş parasal haklar içeren hükümler yer vermiştir. Cevdet, toplu iş sözleşmesinin süresinin dolmasıyla birlikte, söz konusu toplu iş sözleşmesindeki başta ücret artışı olmak üzere tüm parasal düzenlemelerin uygulamasına son vermiştir.

Soru: a- İşverenin olayımızdaki iş sözleşmelerinde söz konusu toplu iş sözleşmesinden daha geniş parasal haklar sağlayan düzenlemelere yer vermesi mümkün müdür?
b- İşveren toplu iş sözleşmesinin süresinin dolması ile birlikte bu sözleşmede öngörülen parasal düzenlemelerin uygulamasına son verebilir mi? Açıklayınız.

OLAY 8: Nilay metal işkolunda kurulu bulunan bir işyerinin sahibidir. İşyerinde, toplu iş sözleşmesi yapma yetkisine sahip sendika tarafından grev kararı alınmıştır. Nilay, grevin uygulanmaya başlamasından üç ay sonfa üretim bölümündeki işin yapılması için Bülent ile anlaşmış ve Bülent yanında çalışan 20 işçi vasıtasıyla söz konusu işi üstlenmiştir. Ancak bazı grevci işçiler, Bülent\\\'in işçileri tarafından üretilen ürünlerin dışarı çıkarılmasına engel olmuşlardır. Bunun üzerine Nilay tarafından söz konusu işçilerin iş sözleşmesine yasadışı grev gerekçesiyle son verilmiştir.

Soru: a- Nilay, üretim bölümünde Bülent\\\'in işçilerini görevlendirebilir mi? Grevci işçiler Bülent\\\'in işçileri tarafından üretilen ürünlerin dışarı çıkarılmasını engelleyebilirler mi? Bu ürünler grevden Önce üretilen stoklar olsa idi bu soruya vereceğiniz cevap değişir miydi?
•   b- Bu olay sonrasında Nilay\\\'ın söz konusu işçilerin iş sözleşmesine yasadışı grev nedeniyle son vermesi yerinde midir? Açıklayınız.
SORU 9: Sosyal güvenlik kurumlarındaki sigortalı hizmet birleştirilmesini, yurt içi ve yurt dışı hizmet borçlanmalarını da dikkate alarak anlatınız.
SORU 10: Yeni 5510 sayılı Sosyal Sigortalar Yasası reformunu göz önüne alarak, ülkemizin sosyal güvenlik politikalarını ekonomi politikaları bağlamında tartışınız.

BAŞARILAR DİLERİZ.

5
Kocaeli Hukuk / kocaeli hukuk iiş hukuk sınav soruları
« : Ocak 15, 2009, 11:13:49 ÖS »
KOCAELİ HUKUK  İŞ VE SOSYAL GÜVENLİK HUKUKU
                                                                        ARA SINAVI (7 OCAK 2008 Saat 13.00)
Not: Kanun kullanılmayacaktır. Tükenmez kalem kullanmak zorunludur. Yanıtlarınız okunaklı ve gerekyeli
olmalıdır. Süre 90 dakikadır.      

OLAY I: Ahmet asgari ücretle, Mustafa\\\'ya ait gıda işkolunda kurulu bir işyerinin, temizlik işlerini üstlenen Denizlin işçisi olarak çalışmaktadır. Bir süre sonra, Mustafa söz konusu işin yerine getirilmesi için önce Aydan ile daha sonra da Zafer ile anlaşır, Tüm bu_sözleşmelerde işçilerin işe alınması, nitelikleri, işten çıkartılması ve ücretlerinin belirlenmesi
konularındaki vetkiler(Mustafa\\\'ya bırakılmıştı •. Bu çerçevede Mustafa, Ahmet\\\'ten işini sürdürmesini istemiş, bunun sonucu olarak Ahmet aynen ve aralıksız olarak çalışmaya devam etmiştir. Bir süre sonra Ahmet söz konusu işyerinde benzer işler yapan ve Mustafa\\\'ya bağlı olarak çalışan işçilere asgari ücretin çok üzerinde ücret ödendiğini belirterek kendisine de bu rakamlar üzerinden ücret ödenmesini talep etmiştir.     ^ ^ J^^^^VV/VÖV
Soru: Mustafa ile temizlik işini üstlenen Deniz, Aydan ve Zafer arasında ne tür bir ilişki vardır? Ahmet\\\'in benzer işleri yapan işçilere daha yüksek ücret ödendiğini iddia ederek Mustafa\\\'dan talepte bulunması mümkün müdür? )

OLAY II: Derya, uluslararası birj^isayjır--&iıkeliınjı Ankara Merkez ofisinde bir yıllık sözleşmeyle programcı olarak çalışmaktadjr. (Şöz konusu şlrke(in iç yönetmeliğ^^\\\"^merkez ofiste en fazla bir~yıllık ve yenilenebilir sözleşmelerle uzman ve yerel personel ıstıhdanT^ctitebttece^^ralma yer verilmiştir. Derya\\\'nrn sözleşmesi aralıksız yedi kez yenilenmiştir. Ancak yedinci kez yenilendikten altı ay sonra sözleşmeye işveren tarafından söz konusu ofisin kapatılacağı gerekçe gösterilerek son verilmiştir.
Soru: Derya\\\'nm iş sözleşmesinin türü ve niteliği nedir? Derya, sözleşmesine işveren tarafından son verilmesi sonrasında herhangi bir hukuki taleptebulunabilir mi? Açıklayınız.
OLAY III: Şennin, Dilovası\\\'nda bulunan petrokimya işkolunda kurulu bir işyerinin işverenidir jlşyerinin yakıt dolum
bölümünde çalışan işçiler, yangın söndürme tertibatı bulunmadığını belirterek bu sistemin kurulması hususunda
Şermin\\\'den talepte bulunurlar. Ancak Şermin söz konusu sistem için gerekli bütçenin bulunmadığını belirterek bu talebi
gele\\\"celc yıi yerme getıreBîTeceğini belirtir. Bunun üzerine işçiler bu sistem kuruluncaya kadar çalışmayacaklarını
^luîrırler. Aynı şekilde işyerinin Hereke\\\'deki satış bölümünde çalışan işçiler de bu talep yerine getirilinceye kadar
çalışmama kararı alıriar. ^J^,        \\\'   \\\"   \\\'   \\\"
Soru: Olaydaki işçilerin işverenden taleplerini değerlendirerek, işverenin cevabı sonrasında çalışmayı bırakmalarının hukuken mümkün olup olmadığını açıklayınız, işverenin bu durum karşısında elinde herhangi bir hukuki imkan mevcut mudur? Şermin bu talep üzerine işçilere gelecek yıl değil de 15 gün sonra söz konusu tertibatın kurulacağını söylemiş olsaydı bu soruya vereceğiniz cevap değişir miydi?

OLAY IV: Bülent, 4 yıldır Kocaeli Büyükşehir Belediyesi\\\'ne bağlı İzsu A.Ş.\\\'de çalışmakta olup bu şirkette görev yapan 40 denetçiden biridir. Bununla birlikte yapılan incelemeler esnasında Bülent in evinde kaçak su kullandığı tespit edilir ve bu hususa ilişkin olarakVjjj.l1.2007)tarihinde tutanak tutularak durumdan genel müdürlük haberdar edilir. 25.11.2007 tarihinde Bülent\\\'in iş sözleşmesine son verilir.^^
Soru: Olayda ne tür bir fesih söz konusudur?)işçi herhangi bir hukuki talepte bulunabiljrjpi? Bu çerçevede işçinin iş güvencesi hûTTüm ferinden yararlanmalHsTeırıesı.mümkün müdür^ Açıklayınız^
Olay V: Aylin, 300 işçinin çalıştığı tekstil işkolunda kurulu bir işyerinde son ütücü olarak işe başlar. İş sözleşmesinde siparişlerin arttığı dönemlerde fazla çalışma yapılabileceği yönünde bir hüküm mevcuttur, iki yıl sonra dış piyasalardaki hareketlenmenin etkisiyle büyük bir parti taiep gelir ve bunun üzerine işveren işçilerden fazla çalışma yapmalarını ister. Ancak sözleşme hükümleri hatırlatılmasma rağmen Aylin gocuğunun sağlık problemlerini gerekçe göstererek fazla çalışmaya katılmaz ve kilit konumda olması nedeniyle siparişlerde gecikme yaşanmasına neden olur. Bunun üzerine işveren tarafından iş sözleşmesine son verilir,

Soru: Olayda ne tür bir fazla çalışma söz konusudur? Sözleşmedeki hükme rağmen Aylin\\\'in fazla çalışma yapmaklar
kaçınması mümkün müdür? Bu durum karşısında işverenin Aylin\\\'in iş sözleşmesine son vermesi yerinde midir\\\'
Açıklayınız.   BAŞARILAR DİLERİZ.

Prof. Dr. Algun ÇİFTER-Prof. Dr. Z. Gönül BALKIR

6
Kocaeli Hukuk / kocaeli hukuk fakültesinin iş hukuku notları
« : Ocak 15, 2009, 10:57:51 ÖS »
KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKÜLTESİ  
                                                     İŞ VE SOSYAL GÜVENLİK HUKUKU PRATİK ÇALIŞMASI

OLAY I: Ahmet metal işkolunda kurulu bulunan bir işyerinde çalışmaktadır. Haftada beş gün çalışılan söz konusu işyerinde çalışma saatleri 08.00-18.00 olarak düzenlenmiş olup; 12,00-13,00 arası ise yemek saati olarak ayrılmıştır. Bununla birlikte iş sözleşmesinin sona ermesini takiben Ahmet söz konusu saatlerde işveren tarafından çalıştırıldığını belirterek iş sözleşmesinin devam ettiği tüm dönem için her gün 1 saat üzerinden fazla çalışma ücreti talep etmiştir.

Soru: Ahmet\\\'in talebi yerinde midir? Olayda Ahmet\\\'in işverenin bilgisi olmaksızın üretime daha fazla katkıda bulunmak aııacıyla söz konusu saatlerde çalıştığının tespit olunması durumunda bu soruya vereceğiniz cevap değişir miydi? Açıklayınız.

CEVAP: Bir işyerinde fazla çalışma genel olarak iş saatlerinin dahr^rkene alınması veya mesai saatinin bitimine eklenmesi şeklinde gerçekleşmektedir. Bu itibarla söz konusu fazla çalışma uygulamasının hayatın olağan akışına uygun hale getirilmesi amaçlanmaktadır. Buna mukabil işçinin yemek içmek, çay, sigara, tuvalet gibi ihtiyaçlarını gidermek amacıyla ayrılan ara dinlenme sürelerinin çalışma ile geçirilmesi söz konusu hayat akışına uygun değildir. Böyle bir iddia karşısında işçinin belirtilen ihtiyaçlarını ne şekilde karşılaştığı meselesi tartışma konusu olacaktır ki bu itibarla her halükarda belirtilen saatlere denk gelmemiş olsa bile işçinin belirtilen kadar dinlenme süresi kullandığı kanaati hakim olacaktır. Bu bakımdan işçinin iddiasının yerinde kabul edilmemesi uygun düşer.

Her halükarda işçinin fazla çalışma yaptığı iddiasının hukuken değer görebilmesi için bu konuda işverenin kendisinden talepte bulunması veya asgari düzeyde işçinin fazla çalışma yaptığını bilerek buna sessiz kalması ve bu suretle zımnen onay vermesi gerekmektedir. Bu bakımdan işverenin onay ve bilgisi dahilinde olmayan işçi tarafından tek taraflı olarak gerçekleştirilen dahası herhangi bir zorunluluk da arz etmeyen durumlar için kendisine fazla çalışma ücreti ödemesinde bulunulamaz. Aksi bir durum işverenin yönetim hakkına ve iş disiplinine aykırı olarak her işçinin maddi kaygılarla veya başka amaçlarla fazla çalışma yapmasına neden olacaktır ki bu durum iş hukukun yerleşik içtihat ve prensipleriyle bağdaşmaz.

OLAY II: Deniz metal işkolunda kurulu bulunan bir işyerinin sahibidir. Çoğu zaman yoğun siparişlerle karşılaşılan işyerinde fazla çalışma uygulamasına sıklıkla gidilmektedir. Bu nedenle işveren tarafından hazırlanan ancak mühendisleri kapsamayan geri kalan tüm işçilerce herhangi bir ihtirazı kayıt konulımaksızın imzalanan iş sözleşmelerine işyerinde uygulanan her saat fazla çalışma karşılığı işçilere bir buçuk saat serbest zaman kullandırılacağı ayrıca fazla çalışma ücreti ödemesinde bulunulmayacağı hükme bağlanmıştır.

Soru: İşverenin, iş sözleşmelerindeki hüküm doğrultusunda fazla çalışma ücreti yerine serbest zaman kullanmak hususunda işçileri zorlaması mümkün müdür?

Cevap: Bilindiği üzere İş Kanunumuz yüzde elli zamlı olması kaydıyla fazla çalışma karşılığının serbest zaman ve ücretle ödenmesi hususunda iki ayrı çözüm kabul etmiştir. Bununla birlikte burada sorun işçilerin serbest zaman kullanmaya zorlanıp zorlanamayacağıdır. Öncelikle işçilerin serbest zaman talep etmesi durumunda zaten herhangi bir sorun yoktur ve işveren tarafından bu durumda işçilere fazla çalışma ücreti yerine serbest zaman verilmesi gerekecektir. Dahası işverenin böyle bir talebi red imkanı da yoktur. Buna mukabil işveren tek taraflı olarak da işçileri serbest zaman kullanmaya zorlayamayacaktır.
 
ÇÖZÜM: deniz canik

Sayfa: [1]