Yanıt gönder

Uyarı: bu konuya en az 120 gündür yanıt gönderilmemiş.
Yanıt vermek yerine yeni bir konu açmanız önerilir.

Not: Bu konu bir moderatör tarafından onaylanmadan görüntülenmeyecektir.

Kullanıcı Adı:
E-Posta:
Konu:
İleti Simgesi:

Dosya Ekle:
(Eki Kaldır)
(daha çok eklenti)
Kısıtlama: 4 post başına, Toplam Boyut ( En Fazla ) 192KB, Kişisel Boyut ( En Fazla ) 128KB
Bir moderatör tarafından onaylanana dek ekli dosyalar görüntülenmeyecektir.
Doğrulama:
2+8+6+7:
Yeni Türk Ticaret Kanunu'na Göre Limited Şirketler En Az Kaç Ortakla Kurulmaktadır? (Sadece Rakamla!):

kısayollar: göndermek için alt+s veya önizleme yapmak için alt+p\'ye basın


Konu Özeti

Gönderen: uğur
« : Mart 05, 2009, 05:00:28 ÖS »

Sayin Ertan Bey;

Öncelikle KMK nun konuyla ilgili maddelerini aktarmanin yararli olacagini düsünmekteyim. Yönetici/Yönetim kurulunun görevlerini düzenleyen KMK madde 35 uyarinca Yönetici/Yönetim Kurulu;

Madde 35- Yöneticinin görevleri, yönetim planinda belirtilir; yönetim planinda aksine hüküm olmadikca, yönetici asagidaki isleri görür:

i) Kat mülkiyetine iliskin borc ve yükümlerini yerine getirmiyen kat maliklerine karsi dava ve icra takibi yapilmasi ve kanuni ipotek hakkinin kat mülkiyeti kütügüne tescil ettirilmesi;

Yönetim Kurulunca yapilacak harcamalarla ilgili olarakta;

Madde 37 - Kat malikleri kurulunca kabul edilmis isletme projesi yoksa, yönetici gecikmeksizin bir isletme projesi yapar. Bu projede özellikle:

a) Anagayrimenkulün bir yillik yönetiminde tahmini olarak gelir ve gider tutarlari;

b) Tüm giderlerden her kat malikine, bu Kanunun 20 nci maddesindeki esaslara göre düsecek tahmini miktar;

c) Tahmini giderlerle diger muhtemel giderleri karsilamak üzere her kat malikinin 20 nci maddedeki esaslara göre vermesi gereken avans tutari gösterilir.

Bu proje, kat maliklerine veya bagimsiz bölümden fiilen yararlananlara, imzalari karsiliginda veya taahhütlü mektupla bildirilir. Bildirimden baslayarak yedi gün icinde projeye itiraz edilirse durum kat malikleri kurulunda incelenir ve proje hakkinda, karar verilir, gerekirse yeni bir proje hazirlanir.

Yukaridaki hükümler cercevesinde sorulari degerlendirmek gerekirse;

1-KMK madde 35/i uyarinca kat maliklerine karsi icra takibi yapilmasi veya dava acilmasi yetkisine sahip bir yöneticinin/yönetim kurulunun bu islemler icin avukat tutma yetkisi evleviyetle vardir. hayatin olagan akisi icerisinde yöneticiden/yönetim kuruludan bu tür islemleri bizzat yapmasi beklenemez. Bu nedenle kanunda acikca zikredilmemis olsa bile, yöneticinin/yönetim kurulunun icra takipleri ve dava acilmasi icin avukat tutma yetkisi vardir.

2-Yönetim kurulunca isletme projesinde avukat masraflari da tahmini gider olarak gösterilipte isbu isletme projesi KMK 35. madde prosedürüne uygun bir sekilde kesinlesmisse, yönetim kurulunun avukatla birlikte calisma hakki vardir. ancak burada unutulmamasi gereken husus kat malikleri kurulunun böyle bir isletme projesini kabul etmeme hakkinin oldugudur. isletme projesi kabul edilmezse yeni bir isletme projesinin yapilmasi gerekmektedir.

3- isletme projesinde aylik ve yillik avukatlik giderleri ile ilgili ayri bir harcama bütcesi yoksa, site yönetim planinda da bu konuda herhangi bir madde bulunmuyorsa, ilk kat malikleri toplantisinda yönetim kurulunu ibra etmezsiniz ve yapilan harcamalar nedeniyle yönetici/yönetim kurulu hakkinda sorumluluk davasi acabilirsiniz.

4- Böyle bir durumda avukattan önce yönetim kurulunun azledilmesi ve yerine secilecek yönetim kurulunca avukatin azledilmesinin hem hukuki hemde etik acidan daha uygun olacagi kanisindayim.

Saygilarimla.
Gönderen: ertan
« : Mart 04, 2009, 09:09:01 ÖS »

Sayın Yetkili
Site yönetim planında yer almadığı,  Yönetim Kuruluna, avukat tutma yetkisi verilmesi ile ilgili herhangi bir Kat Malikleri Kurulu karar maddesi bulunmadığı, sadece yönetim kurulu tarafından imzalanmış olan işletme projesinde herkesin gözünden kaçacak şekilde \\\"müteferrik giderler=vidanjör, avukat\\\" şeklinde gösterilen gider maddesine dayanarak;
1)Yönetim Kurulunun aylık para ödeyerek (yani maaşlı) avukat tutma yetkisi, maaşı kat maliklerinin aidatlarından karşınarak tuttuğu avukat vasıtasıyla kat malikleri hakkında icra takibi, yürütülmekte olan bir davada kat maliklerine karşı aylık olarak tutulan Avukatla temsil edilme yetkisi bulunmakta mıdır?
2) Bu işler için, kat malikleri kurulu kararı ile yetki verilmeyen yönetim kurulu, her ay aylık ücret ödediği avukat ile çalışıp, harcama yapabilir mi?
3) İşletme projesinde aylık ve yıllık avukatlık giderleri ile ilgili ayrı bir harcama bütçesi yoksa, site yönetim planında da bu konuda herhangi bir madde bulunmuyorsa, konu ile ilgili kat malikleri kurulu kararı da yoksa, yetki şartı esas ise;
Bu şekilde hareket eden yönetim kurulunca borçlu olduğu iddia edilen kat malikleri karşısına, yine o kat maliklerinin ödediği aidatlarla aylık ücreti ödendiği sabit olan avukat çıkarılabilir mi?
4) Bu şekildeki bir avukatı, karşı tarafı oluşturan kat maliklerinin duruşma sırasında veya duruşmadan önce yasal olarak reddetme olanağı bulunmakta mıdır? Bu durumla karşılaşan kat malikleri ne şekilde işlem yapabilir?
5) Bu konuda yasal dayanak nedir? Herhangi bir kanun maddesi, Yargıtay Kararı bulunmakta mıdır?
Yukarıda arz ettiğim hususlara acilen cevap verilirse çok mutlu olunacaktır.
Saygılarımla.