Gönderen Konu: Yaş Tashihi(büyütme-küçültme) Ve Isim Tashihi  (Okunma sayısı 56284 defa)

Çevrimdışı Av. Aysun Delikanlı

  • Administrator
  • Kıdemli Üye
  • *****
  • İleti: 124
  • Karma: +3/-0
    • Profili Görüntüle
    • Hukukevi
  • Hukuk ile ilginiz nedir ?: Hukuk Fakültesi Mezunuyum
Yaş Tashihi(büyütme-küçültme) Ve Isim Tashihi
« : Mayıs 03, 2008, 06:32:38 ÖS »
III. Ad üzerindeki hak
1. Adın korunması
Madde 26.- Adının kullanılması çekişmeli olan kişi, hakkının tespitini dava edebilir.
Adı haksız olarak kullanılan kişi buna son verilmesini; haksız kullanan kusurlu ise ayrıca maddî zararının giderilmesini ve uğradığı haksızlığın niteliği gerektiriyorsa manevî tazminat ödenmesini isteyebilir.
2. Adın değiştirilmesi
Madde 27.- Adın değiştirilmesi, ancak haklı sebeplere dayanılarak hâkimden istenebilir.
Adın değiştirildiği nüfus siciline kayıt ve ilân olunur.
Ad değişmekle kişisel durum değişmez.
Adın değiştirilmesinden zarar gören kimse, bunu öğrendiği günden başlayarak bir yıl içinde değiştirme kararının kaldırılmasını dava edebilir.
GÖREV:Asliye Hukuk Mahkemesi
YETKİ :İlgilinin oturduğu yer mahkemesi, ancak eğer davacı Ankara’da oturuyor ancak nüfusa kayıtlı olduğu yer Manisa ise her iki yerde de dava açabilir.
DAVACI :Yanlış olan kaydın düzeltilmesini isteyen kişidir. Eğer tashihi istenen kişi reşit değil ve velayet altında ise davayı velisi açar.
Vasi bu davayı açar ise Sulh Hakiminden izin alması gerekir.
DAVALI: Nüfus İdaresi. Duruşmada mutlaka bulunması zorunludur.
YARGILAMA USULÜ: Basit yargılama usulü uygulanır.
Nüfus davaları başka bir deyişle ahkamı şahsiye davaları nüfus kayıtlarının tashihini gerektirdiğinden kamusal nitelik arz eder. Bu davalarda Davalı taraf nüfus müdürlüğüdür ayrıca iddia makamını temsilen C.Savcısı da mutlaka duruşmada bulunmalıdır.
Nüfus davalarının kamusal yönü dolayısı ile hakim tarafların bildirdiği deliller dışında da gerektiğinde resen delil toplayabilir. Hakim tarafların bildirdiği delillerle bağlı değildir. Hakim gerektiğinde her türlü delili resen araştırabilir
b Kamu düzenini ilgilendiren durumlarda ,Nüfus müdürünün isteği üzerine C. Savcısı tarafından dava açılabilir. Örneğin askerlik yoklaması sırasında gelen kişinin bayan olması gibi...
YAŞ DÜZELTME DAVASI:
Aranacak Hususlar:
1-Aile nüfus kayıt tablosu nüfus müdürlüğünden istenir.
2-Doğum belgesi getirtilecek, hastanede doğmuş ise dava reddedilecektir.
3-Okula başlama kayıtları getirtilir ve gerekirse askere batlama tarihi Askerlik tubesinden sorulur, Genellikle orta ve ileri yaşta ki davacıların açmış olduğu davalarda , sağlık kurulundan gelen rapor (40-45 yaşları civarında...) şeklinde geldiği için örneğin nüfusta 1945 tarihinde doğduğu kayıtlı iken 1950 yaşında doğduğunu iddia ve talep eden davacının ilkokula başlama tarihi sorulup 1952 olarak gelir ise 2 yaşında okula başlaması mümkün olmadığı için talebi reddedilmelidir.
4-Yaşı düzeltilecek kişinin nüfusta kayıtlı olması gerekir.
5- Sağlık kurulu veya Adli Tıp Kurumundan film ve grafiklerin çekilerek bu hususta raporun alınması gerekir.
6-Yaşı düzeltilmesi istenen kişinin talebi(iddia) yalanlayıp-yalanlamadığının tespiti için fiziksel görünümü (Nasiyeyi hali) hakim tarafından bizzat incelenmeli ve iddiayı yalanlayıp yalanlamadığı tutanağa geçirilmelidir.
7- Davacı tarafından bildirilen tanıklar çağrılıp dinlenilmelidir. Ancak bu tanıkların beyanları sadece takdiri delil olarak kabul edilmelidir. Eğer Tanığın beyanları soyut ifadelerden ibaret ise hiç itibar edilmemelidir. Kendi çocuğunun hatta kendi doğum tarihini bilmeyen ve sırf usul yerini bulsun diye adliye koridorunda yakalanıp duruşmaya çıkartılan tanıklara hiç itibar edilmemeli ,bildikleri beyanları somut nedenlere ve olaylara dayandırılmalıdır.Örneğin “ben askerden geldiğim yıl...”, “evlendiğim sene...”, “yaşı düzeltilecek kişi ile yaşıt hatta aynı yıl okula başlayan oğlum vardır”vb...
ü Yaş düzeltme davası ancak bir kez açılabilir.
üİkiz oldukları iddiası var ise her ikisi de adli tıp kurumu yada sağlık kuruluna sevki gerekir. Ya diğer kardeşin de yaşı düzeltilir yada ikizlik kaydının iptaline karar verilir.
ü Hiç kimsenin doğmadan nüfusa kaydı mümkün değildir. Yani nüfusta ki tescil tarihi çok önemlidir. Yaş küçültme davalarında ancak tescil tarihine kadar yaş küçültülebilir. Bu nedenle tescil tarihi belirlenmeden karar verilmemelidir.Örneğin bir baba nüfus idaresine gidip “benim 3 ay sonra nur topu gibi bir oğlum olacak ,ben tedbirli adamım,ne me lazım şimdiden kaydını yaptırıp tescil ettirmek istiyorum.J ” demesi ne kadar mümkün ise tescil tarihinden öncesine kadar yaşını küçültmesi de o kadar mümkündür. Yaş büyültülmesi davasında bu kurala gerek yoktur. Sadece kardeşler arasında kayda engel bir hususun olmaması gerekir.
ü Kişi kendisinden önce bir kardeşinin doğduğunu ve kısa süre sonra vefat ettiğini ,kendisini de O’nun yerine kaydettiklerini ve nüfus kaydını kullandığını iddia ediyor ise ,dava hemen reddedilmelidir. Çünkü idari bir tasarrufu gerektirdiği için idari bir işlemdir. Nüfusa ilk kayıt mahkeme tarafından yapılamaz,nüfus davalarının bir başka dava tartı ise kişinin nüfus kütüğünde önceden kayıtlı olması gerekir.
ü Bir suç nedeni ile mağdur yada sanığın yaşının küçültülmesi yada büyütülmesine ilişkin davanın yargılaması son soruşturmayı yapan mahkeme tarafından yapılır.
ü Kişinin sadece doğum yılı yazılmış ise ay olarak Temmuz ayının birinci günü , sadece gün yazılmamış ise O ayın ilk günü esas alınır.
İSİM VE SOYİSİM TASHİHİ DAVALARI:
üMuhik (haklı) sebeplere dayanılarak dava açılmalıdır.
üKulağa hoş gelmeyen,telaffuzu zor,küçültücü,alay konusu olabilecek bir anlam ifade etmeli,
ü Davacının eski ve yeni adları sık sık resmi yada hukuki işlemlerde karışıklığa neden olmalıdır.örneğin icra takibi,ihzar müzekkeresi vb. işlemlerde davacı başkası ile karıştırılmalı.
ü Davacı çevrede eski ad yada soyad ile tanınıp bilinmemelidir.
ü Soyadın düzeltilmesi davasında kanımca mahkemenin daha hassas olmasında yarar vardır.
ü Bu davadan zarar görenler bir yıl içerisinde kararı veren mahkemeye itiraz edebilirler.
DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR:
üDava her türlü delil ile ispatlanabilir.
ü Nüfus kayıtları getirtilir.davacının göstermiş olduğu tanıklar dinlenir, tanıklardan ayrıntılı olarak davacıyı yada yaşı küçük ise adının değiştirilmesi istenen kişiyi hangi ad ile tanıdığı sorulur. Eğer davacı adına fatura,elektrik,su davetiye,imzalı bir kitap,bayram kartı,mektup v.b. deliller var ise bunlar da delil olarak kabul edilebilir. Ancak bence bu delillerin eski tarihli olmasında fayda vardır. Çünkü iyi niyetli olmayan davacı adını değiştirmeyi aklına koymuş ise dava tarihinden kısa bir süre önce arkadaşları ile anlaşarak kendilerine “bana şu isimde mektup,telgraf,kart vb. gönderin” diyebilir.
Önemli:Uygulamada karşımıza şöyle bir durumda çıkabilir.Davacı yurt dışına turist olarak gitmekte ve bir süre orada kaçak işçi olarak çalıştıktan sonra yakalanmakta ve sınır dışı edilmektedir. Bu durumda davacı , tekrar yurt dışına gitmek için isim yada soy isim tashihi davası açmaktadır. Bu hususun titizlilikle araştırılmasında fayda vardır.
ü Aranan kişilerden olup-olmadığı Emniyet yada Jandarma Bilgi-işlem merkezinden ayrı ayrı sorulur. Eğer aranan kişilerden ise bu kişinin ad yada soyadının değiştirilmesinde herhangi bir engel yoktur,ancak dava kabul edildiği takdirde mutlaka Adalet Bakanlığı Bilgi-İşlem merkezine durum bildirilmelidir.
ü Davacının adı yada soyadı düzeltilmiş ise mutlaka yerel ve ulusal bir gazete de ilan edilmelidir.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: :::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
http://sonmezhukuk.8m.com/nufus.htm

Çevrimdışı gökalp

  • Yeni Üye
  • *
  • İleti: 1
  • Karma: +0/-0
    • Profili Görüntüle
Cvp:Yaş Tashihi(büyütme-küçültme) Ve Isim Tashihi
« Yanıtla #1 : Haziran 24, 2008, 01:09:36 ÖS »
benim kımlık yasım 29 haz 1980 fakat dogum tarıhım 1983 aılem benı nufus daıresıne kayıt yaptırdıklarında 5 yasında ıdım ve kımlıge bu tarıhı yazmıslar nusufus mudurlugunde ama ben 1983 subat dogumluyum bu konu sımdıye kadar rahatsız etmedı okulada bu yasda basladım aılenın psıkolojısı erken gırsın erken bıtırsın dıye ama suan kımlık yasıma  gore 28 yasındayım ama dogum tarıhım 25 yasındayım unıversıtede okuyorum okulumda uzadı ve b u yas meselesı benı rahatsız edıyor dava acsam kabul edılebılırmı tescıl tarıhım dogumumdan cok zaman sonra yapıldıgından

Çevrimdışı Av. Ahmet Delikanlı

  • Administrator
  • Yönetici
  • *****
  • İleti: 665
  • Karma: +10/-0
    • Profili Görüntüle
  • Hukuk ile ilginiz nedir ?: Hukuk Fakültesi Mezunuyum
Cvp:Yaş Tashihi(büyütme-küçültme) Ve Isim Tashihi
« Yanıtla #2 : Haziran 24, 2008, 02:29:43 ÖS »
Gökalp Bey, editörümüz Aysun Hanım bu konuda gerekli bilgileri fazlasıyla yukarıda vermiş.Dava açmadaki görev ve yetki hususu dahi belirtilmiş.Okursanız size faydalı olacağı düşüncesindeyim.İyi günler diliyorum...
İLETİŞİM BİLGİLERİ:
Hacet Mah. Keykubat Bulv. Nazifoğlu Apt. No:2/6 Alanya/ANTALYA Tel-Fax: 0242 511 54 11

Çevrimdışı wolkan

  • Yeni Üye
  • *
  • İleti: 1
  • Karma: +0/-0
    • Profili Görüntüle
Cvp:Yaş Tashihi(büyütme-küçültme) Ve Isim Tashihi
« Yanıtla #3 : Şubat 17, 2009, 05:07:48 ÖS »
slmlar ben daha yeni kayıt oldum benim sorunumda yaş davası.ablam ve ben 1 sene nüfusa geç yazılmışız.benim nüfusta doğum tarihim 04.08.1992 ama gerçekte 16.11.1991.ablamın 09.08.1991 ama gerçekte 09.08.1990.ablamda bende hastanede doğduk ama nüfus kağıtlarında yanlış yazılmış.ben yaşımmı ablamla beraber büyütmek istiyorum.gerçek yaşlarımıza gelmek istiyoruz.ne yapmalıyız bi yardım edebilir misiniz?

Çevrimdışı Av. Ahmet Delikanlı

  • Administrator
  • Yönetici
  • *****
  • İleti: 665
  • Karma: +10/-0
    • Profili Görüntüle
  • Hukuk ile ilginiz nedir ?: Hukuk Fakültesi Mezunuyum
Cvp:Yaş Tashihi(büyütme-küçültme) Ve Isim Tashihi
« Yanıtla #4 : Şubat 17, 2009, 06:46:20 ÖS »
Selamlar...


Bu durum için yaş tahsisi davası açmak gerekir.Ancak şartlardan biride hastane vs. yerlerde doğmamış olmanız gerekir.Ayrıca, keyfi olarak bu davayı açamazsınız.
İLETİŞİM BİLGİLERİ:
Hacet Mah. Keykubat Bulv. Nazifoğlu Apt. No:2/6 Alanya/ANTALYA Tel-Fax: 0242 511 54 11

Çevrimdışı emrah

  • Yeni Üye
  • *
  • İleti: 2
  • Karma: +0/-0
    • Profili Görüntüle
yaşımı büyütmem gerek yalvarırım yardım!!!!
« Yanıtla #5 : Nisan 02, 2009, 10:38:43 ÖS »
ben 17 yaşındayım ve yaşımı 1 yaş büyütmem gerekmektedir.ehliyet almam lazım mecburiyetten çünkü bir işe gireceğim ama hliyet gerekiyo ben yaşımı nasıl büyütebilirim?çok uzun işler mi bunlar?ve yaşımı büyüttükten sonra geri küçülttsem ehliyete el koyarlar mı? YALVARIRIM YARDIM......:dry: :dry: :dry:

Çevrimdışı Orhan Gemlik

  • Yeni Üye
  • *
  • İleti: 38
  • Karma: +6/-0
    • Profili Görüntüle
Cvp:yaşımı büyütmem gerek yalvarırım yardım!!!!
« Yanıtla #6 : Nisan 03, 2009, 08:43:03 ÖS »
Selamlar...

Asliye Hukuk Mahkemesi\\\'nde yaş tahsisi davası açmanız gerekiyor.Ancak, bu davayı açabilmek için  geçerli bir sebebiniz olaması gerekmektedir.Örneğin yaşınızın gerçekten 18 olması gibi.Ayrıca, sitede Aysun Hanım\\\'da güzel bir makale sunmuş buradan yararlanabilirsiniz!

Çevrimdışı emrah

  • Yeni Üye
  • *
  • İleti: 2
  • Karma: +0/-0
    • Profili Görüntüle
Cvp:yaşımı büyütmem gerek yalvarırım yardım!!!!
« Yanıtla #7 : Nisan 03, 2009, 08:54:42 ÖS »
teşekkürler

Çevrimdışı Muhsin

  • Yeni Üye
  • *
  • İleti: 1
  • Karma: +0/-0
    • Profili Görüntüle
Cvp:Yaş Tashihi(büyütme-küçültme) Ve Isim Tashihi
« Yanıtla #8 : Eylül 08, 2009, 04:19:09 ÖS »
Henüz 15 yaşındayım Ve 18 Yaşına Büyültmek istiyorum yaşımı bu istememin nedeni 15 yaşında olmama ramenyetişkin bir insanmış gibi sakallarım çıkıyor Kalıp oldukca gelişkin yani benim 15 yaşımda olduğum bilmeyin ve bana bir bakın kesin 21 yaşında dersiniz bundan hiç şüphem yok insanlar bana yaşımı sorduklarında ben onlara gerçekten 15 demeye uyanıyorum gerçekten çok kötü bir duygu bu 15 yaşındaki bir birini siz çocuk olarak görürsünüz  gözünüz fakat ben öyle değilim işte diyerlerine göre daha ciddiyim bnde 15 yaşında olmama ramen diyer yaşıtlarıma  ( olum çocuk çocuk haraketler yapmayın adam olum biraz  ) Gibi Şeyler söylüorum Ya bende onlar gibi olayım Ki ben bunu istemem Yada yaşımı nasıl büyütebileceğim konusunya yardım edin bu konu beni öylesine sıkıyorkiinanamazsınız ve benim yaşımı bülütme gerekçem önemlimi yani bunu hakim karşısına sunsam bakarmı yoksa önemsiz der bi kenaramı koyar Sorularımı cevaplarsanız sevinirim  ((  Bu Arada Hastahanede Doğdum ))

Çevrimdışı Av. Ahmet Delikanlı

  • Administrator
  • Yönetici
  • *****
  • İleti: 665
  • Karma: +10/-0
    • Profili Görüntüle
  • Hukuk ile ilginiz nedir ?: Hukuk Fakültesi Mezunuyum
Cvp:Yaş Tashihi(büyütme-küçültme) Ve Isim Tashihi
« Yanıtla #9 : Eylül 08, 2009, 04:46:12 ÖS »
Selamlar...

Yaş tahsisi davalarında öncelikli olarak hiç bir yerde kaydınızın olmaması gerekiyor.Ancak sorunuzda hastanede doğdunuzu belirtmişsiniz.Bu durumda talebiniz reddedilecektir.Saygılar...
İLETİŞİM BİLGİLERİ:
Hacet Mah. Keykubat Bulv. Nazifoğlu Apt. No:2/6 Alanya/ANTALYA Tel-Fax: 0242 511 54 11

Çevrimdışı MuSa

  • Yeni Üye
  • *
  • İleti: 1
  • Karma: +0/-0
    • Profili Görüntüle
Cvp:Yaş Tashihi(büyütme-küçültme) Ve Isim Tashihi
« Yanıtla #10 : Eylül 23, 2009, 09:18:49 ÖS »
İyi günler...
Ben ve kardeşim kimlikde ikisiz.Eskiden babamızın maddi durumu olmadığından böle şey yaptığını söledi.Benim normal yaşım 28.04.1990 ama kimlikde ikiz yazıldığımız için 27.02 1992 böledir.Benim hastanede aşı kagıtlarım ve doğum kağıdım mevcuttur bunlar bende saklanmakdadır.Benim normal yaşımı düzeltmeye imkan varmıdı.Askere 2 sene geç gitmek istemiyorum.Bana çoğu yerde ayak bağı olucaktır.Yardım ederseniz sevinirim.

Çevrimdışı Orhan Gemlik

  • Yeni Üye
  • *
  • İleti: 38
  • Karma: +6/-0
    • Profili Görüntüle
Cvp:Yaş Tashihi(büyütme-küçültme) Ve Isim Tashihi
« Yanıtla #11 : Eylül 23, 2009, 09:38:54 ÖS »
Merhabalar...

Açacağınız yaş tahsisi davasında ilgili belgeleri sunduğunuzda ve yazacağınız dilekçede meramınızı anlatmanız yeterlidir.Mahkeme adli tıp kurumundan bir de kemik yaşınızı öğrenmek için müzekkere yazabilir.İyi geceler...

Çevrimdışı cadi_dilek

  • Yeni Üye
  • *
  • İleti: 2
  • Karma: +0/-0
    • Profili Görüntüle
  • Hukuk ile ilginiz nedir ?: Diğer meslekten hukukseverim
Ynt: Yaş Tashihi(büyütme-küçültme) Ve Isim Tashihi
« Yanıtla #12 : Mayıs 19, 2012, 07:54:10 ÖS »
mrb yaş tahsisi hakkında bilgi almak istiyorum ben 10/11/1979 doğumlu olarak görünüyor nüfus kayıtlarında ama 1983 doğumluyum ve şuan davamı açtım önümde bi engel kaldı okul kayıtları okul kayıtların 1986 yılında başlamış olarak görünüyorum nüfus kaydına tescil tarihimde 1984 okul kayıtlarının etkisi ne olacaktır davama bilgi verirseniz sevinirim

Çevrimdışı Av. Aysun Delikanlı

  • Administrator
  • Kıdemli Üye
  • *****
  • İleti: 124
  • Karma: +3/-0
    • Profili Görüntüle
    • Hukukevi
  • Hukuk ile ilginiz nedir ?: Hukuk Fakültesi Mezunuyum
Ynt: Yaş Tashihi(büyütme-küçültme) Ve Isim Tashihi
« Yanıtla #13 : Mayıs 20, 2012, 08:28:09 ÖS »
Açıkçası 1983 doğumlu iseniz okul kayıtlarında başlama tarihinizin nasıl 1986 göründüğünü ben de merak ettim. Hakim okul kayıtlarını istediğinde başlama tarihinizin 1986 olduğunu görünce başka bir belge yahut ispatınız yoksa davanızın reddedileceği kanaatindeyim.

Çevrimdışı cadi_dilek

  • Yeni Üye
  • *
  • İleti: 2
  • Karma: +0/-0
    • Profili Görüntüle
  • Hukuk ile ilginiz nedir ?: Diğer meslekten hukukseverim
Ynt: Yaş Tashihi(büyütme-küçültme) Ve Isim Tashihi
« Yanıtla #14 : Mayıs 24, 2012, 06:47:41 ÖS »
davam red oldu evet bişey daha öğrenmek istiyorum mernis adresimi değişitirip başka bir il yada ilçede davamı tekrar açsam nüfus kayıtlarında davamın red olduğu görünürmü