Gönderen Konu: Ceza Usul Hukuku Sınav Paylaşımları  (Okunma sayısı 3987 defa)

Çevrimdışı Av. Ahmet Delikanlı

  • Administrator
  • Yönetici
  • *****
  • İleti: 665
  • Karma: +10/-0
    • Profili Görüntüle
  • Hukuk ile ilginiz nedir ?: Hukuk Fakültesi Mezunuyum
Ceza Usul Hukuku Sınav Paylaşımları
« : Mayıs 15, 2008, 06:43:20 ÖS »
Bu başlık altında sınav payalşımlarınızı yapabilirsiniz...
İLETİŞİM BİLGİLERİ:
Hacet Mah. Keykubat Bulv. Nazifoğlu Apt. No:2/6 Alanya/ANTALYA Tel-Fax: 0242 511 54 11

Çevrimdışı gzd

  • Moderator
  • Yeni Üye
  • *****
  • İleti: 34
  • Karma: +0/-0
    • Profili Görüntüle
Cvp:Ceza Usul Hukuku Sınav Paylaşımları
« Yanıtla #1 : Kasım 29, 2008, 02:03:14 ÖS »
Onursal Hoca\\\'nın geçen seneki vize sınavı.Umarım faydalı olur.

 S.Ü.H.F.
CEZA MUHAKEMESİ HUKUKU VİZE SINAVI
29.01.2007

TALİMATLAR: Sınav süresi 75 dakikadır. Sınavın ilk 20 dakikasında dışarı çıkılmasına izin verilmeyecektir. Mevzuat kullanılmayacaktır. Cevaplar okunaklı bir yazıyla ve mutlaka gerekçeli olacaktır. Gerekçesiz cevaplar doğru bile olsa değerlendirilmez. Yanlış gerekçeyle ulaşılan doğru cevaplara puan verilmeyecektir. Tek çarşaf kağıt kullanılacaktır.

SORULAR

OLAY
        Sarayönü civarında yol kenarında bir ceset bulunur. Sarayönü C.Savcısı çoban Ç\\\'den şüphelenir ve Ç hakkında Sarayönü Asliye Ceza Mahkemesinde dava açar. Savcı dava sürerken, yapılan araştırmalar neticesinde, mağdurun A isimli bir  şahsın sürdüğü bir otomobilin çarpması yüzünden öldüğünü tespit eder ve A hakkında da iddianame verir. Sarayönü\\\'nde ikamet ettiği tespit edilen A hakkında Konya Ağır Ceza Mahkemesinde dava açılır. Ağır Ceza Mahkemesi duruşmada, A\\\'nın tedbirsizlik ve dikkatsizlikle çarparak ölüme sebebiyet verdiğini ve işin Asliye Ceza Mahkemesinin madde itibariyle yetkisine girdiğine belirterek dosyayı Sarayönü C.Savcılığına iade eder. İşe Sarayönü Asliye Ceza Mahkemesinde bakılmaya devam edilir. Birkaç duruşma sonrasında A\\\'nın bu şahsa Akşehir civarında çarparak yaraladığı, hastaneye götürmek üzere arabasına aldığı, fakat yolda Sarayönü civarında ölünce onu yolun kenarına bırakarak savuştuğu ortaya çıkar. Bu gelişme üzerine Sarayönü Asliye Ceza Mahkemesi, yetkisizlik itirazında bulunan savcının talebini kabul eder ve kendisinden yetkili mahkemeyi tespit ederek dosyayı oraya göndermesini ister. İş Akşehir Asliye Ceza Mahkemesine gelir. Dava burada görülürken A\\\'nın aynı olayda otomobille F isimli bir diğer şahsa da çarparak ölümüne sebep olduğu anlaşılır. A\\\'yı tutuklayan Akşehir Asliye Ceza Mahkemesi, işin ağır cezalık bir mahiyet aldığı gerekçesi ile madde itibarıyla yetkisizlik kararı verir. Bu arada A, Mahkemenin görevsiz olması cihetinden tutuklamaya itiraz eder. İtirazı kabul edilmez.Dosya Akşehir Ağır Ceza Mahkemesine gönderildiğinde, mahkeme heyetindeki üyelerden birinin daha önce yetkisizlik kararı veren Sarayönü Asliye Ceza Mahkemesi hakimi olduğu savcı tarafından tespit edilir ve savcı bu üyenin reddini talep eder. Talep ağır ceza heyetince kabul görmez.

BİLGİLER

1- Sarayönü, ağır ceza merkezi değildir. Kendisine en yakın ağır ceza merkezi Konya\\\'dır.
2- Akşehir, ağır ceza merkezidir.
3- TCK md 85 : (1) Taksirle bir insanın ölümüne neden olan kişi, iki yıldan altı yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
                      (2) Fiil, birden fazla insanın ölümüne ya da bir veya birden fazla kişinin ölümü ile birlikte bir veya birden fazla kişinin yaralanmasına neden olmuş ise, kişi iki yıldan onbeş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

        SORU I
       Yukarıda verilen olayda; taraf, merci ve makamların iddialarını, ortaya koydukları işlem ile alınan kararların (olumlu-olumsuz) sıhhatini, Ceza Muhakemesi Hukuku kuralları çerçevesinde ayrıntılı olarak değerlendiriniz ve nihai olarak bu davada yer ve görev itibarıyla yetkili mahkemeyi tespit ediniz. (80P)

        SORU II
       Türk Hukuk Sisteminde Ceza Yargısı ve Yargıcın bağımsızlığını korumak amacıyla ne gibi önlemler alınmıştır? Sizce bu önlemler yeterli midir? Aktüel gelişmeleri de göz önüne alarak cevaplandırınız. (20p)

                                                                 BAŞARILAR DİLERİM...        
                                                                 Yrd.Doç.Dr. M.Onursal CİN
\\\\\\\"Hukukun kuvvetinin azaldığı yerde, kuvvetlinin hukuku geçerli olmaya başlar.\\\\\\\"
MAURICE DUEVERGER