HUKUK BRANŞ(ALAN)FORUMLARI > Mali Hukuk

Gelir Vergisinde Beyanname Usulleri

(1/1)

Av. Ahmet Delikanlı:
BEYANNAMELER

Beyan üzerinden tarh olunan bir vergi olan Gelir Vergisi açısından yıllık beyanname, muhtasar beyanname ve münferit beyanname olmak üzere üç çeşit beyanname uygulaması vardır.
a-Yıllık Beyanname: Bir takvim yılı içerisinde elde edilen gelirin, ertesi yılın mart ayında bildirimi için kullanılan beyannamedir.
Yıl içerisinde ülkeyi terk durumunda, terk tarihinden önceki 15 günlük süre içinde bu beyannamenin verilmesi gerekir.
Ölüm halinde ise, mirasçıların GV beyannamesini ölüm tarihinden itibaren 4 ay içerisinde vermesi gerekir.
b-Muhtasar beyanname: Kaynakta kesilen vergilerin bildirilmesine ilişkin bir beyannamedir. m.94 gereğince vergi tevkifatı yapmaya mecbur olanlar bir ay içinde yaptıkları ödemeler veya tahakkuk ettirdikleri kârlar ve iratlar ile bunlardan tevkif ettikleri vergileri ertesi ayın 20. günü akşamına kadar, ödeme veya tahakkukun yapıldığı yerin bağlı olduğu vergi dairesine bildirmeye mecburdurlar. Yıl sonlarında tahakkuk ettirilen mevduat faizlerinden kesilecek vergilerin bildirilmesi için bu süre bir ay uzatılır.
Zirai ürün bedelleri üzerinden tevkifat yapanlar hariç olmak üzere, çalıştırdıkları işçi sayısı 10 ve daha az olanlar, m.94’e göre yapacakları tevkifatla ilgili muhtasar beyannamelerini, bağlı oldukları vergi dairesine önceden bildirmek şartıyla her ay yerine Şubat, Mayıs, Ağustos ve Kasım aylarının 20. günü akşamına kadar verebilirler.
Zirai ürün bedelleri üzerinden tevkifat yapanlar ise daima ertesi ayın 20. günü akşamına kadar vermek zorundadırlar.
c-Münferit Beyanname: Dar mükellefiyete tabi mükelleflerden, yıllık beyanname vermek zorunda olmayanlarla ilgilidir.
Dar mükelleflerin diğer kazanç ve iratlarını bildirmelerine yönelik bir beyannamedir.
Bu kazanç ve iratlardan serbest meslek faaliyetlerine ilişkin olanların beyannamelerinin bu faaliyetlerin sonra erdiği tarihten itibaren 15 gün içinde, bu kazanç dışındaki diğer kazanç ve iratlarla ilgili beyannamelerin ise bu kazanç ve iratların elde edildiği tarihten itibaren 15 gün içinde ilgili vergi dairesine verilmesi mecburidir.

Kaynak: www.soru-cevap.com

Navigasyon

[0] Mesajlar

Yanıtla

Tam sürüme git