Gönderen Konu: Hukukçuya verilen eğitim ne kadar yeterli?  (Okunma sayısı 2950 defa)

Çevrimdışı Av. Aysun Delikanlı

  • Administrator
  • Kıdemli Üye
  • *****
  • İleti: 124
  • Karma: +3/-0
    • Profili Görüntüle
    • Hukukevi
  • Hukuk ile ilginiz nedir ?: Hukuk Fakültesi Mezunuyum
Hukukçuya verilen eğitim ne kadar yeterli?
« : Mart 25, 2008, 09:48:55 ÖS »
Hukuk Fakültesi öğrencisi olan,bu öğrenciliği yaşamış olan herkes bilir ki günümüzde hukuk eğitimi gerçekten hem zor hem yetersiz kalmaktadır.Gerçekten derslerine ağırlık vererek tam bir hukukçu olmak isteyen öğrenci bu sefer de kültür seviyesi ve de sosyallik anlamında zayıf olarak yetişmektedir.Ağır kitaplardan kafasını kaldıramayan öğrenci,sosyal yaşamdan,günlük olaylardan,politikadan,etkinliklerden uzak kalmaktadır ki bir hukukçunun teoriden daha çok ihtiyaç duyduğu şey de sosyal çevre,genel kültür ve ayrıca düzgün konuşma,diksiyon gibi beceri gerektiren faaliyetlerdir.Tüm bu zorluklar bir yana,hukuk eğitimi  öğrenciler için bir işkence vaziyetini almıştır.Konferans havasında geçen dersler,ders anlatımında görsel hiçbir öğenin olmaması,öğrenci katılımını sağlamak için hiçbir faaliyette bulunulmaması ve daha bir çok şey.Çoğu hukuk fakültesinde de devam zorunluluğu yoktur ve bu nedenle de öğrenciler artık okula gitmek yerine evde sadece sınavlara çalışmakla yetinmektedirler.Bu da ülkemizde yetenekli,bilgili hukukçuların yetişmesine engel olmaktadır.
Pr. Doktor Tanju Gürkan \\\'ın Ankara üniversitesi hukuk fakültesi son sınıf öğrencileri üzerinde yaptığı istatistiklere dayanan \\\"Hukuk öğretiminin ve hukukçunun eğitiminin değerlendirilmesi\\\" adlı makaleyi okumanızı kesinlikle tavsiye ediyorum.Özellikle öğretim üyelerinin bu konuda bilgilendirilmesini rica ediyorum ki öğretmenler bu ülkenin geleceğini taşıyan bir nesli yetiştirmekle yükümlüler..

http://www.barobirlik.org.tr/yayinlar/makaleler/tanjugurkan.doc

Çevrimdışı Av. Ahmet Delikanlı

  • Administrator
  • Yönetici
  • *****
  • İleti: 665
  • Karma: +10/-0
    • Profili Görüntüle
  • Hukuk ile ilginiz nedir ?: Hukuk Fakültesi Mezunuyum
Cvp:Hukukçuya verilen eğitim ne kadar yeterli?
« Yanıtla #1 : Mart 25, 2008, 10:18:41 ÖS »
Aysun Hanım,kesinilkle sizekatılıyorum.Gerçekten eğitim olarak eksik yetişiyoruz.Eksik yetişmenin de bizden çok şey götürdüğünü görebiliyoruz.Türkiye\\\'nin kaç hukuk fakültesinde görsel eğitim veriliyor ki?Bildiğim kadarıyla Dokuz Eylül Üniversitesi öğrencilerine uygulamali bir ders olarak, mahkeme eğitimi veriyor.Bu gerçekten güzel bir olay.Ancak, her üniversitede olmaması da kötü.Bununla beraber görsel eğitim olarak da kendi fakültemden örnek vermek istiyorum.Ticaret Hukuku 1 dersini aldığım yıllarda, daha Sami Karahan hocamızı göndermemiştik, bize ticaret dersini o kdar güzel anlatırdı ki hiç dersten çıkmaya bile yeltenmezdik.Ama şimdi görüyorumki o değerli hocamızı da başkaları kapmış.Ticaret dersinin dışında, ara sıra Adli Tıp dersi hocamız da bize görsel anlatımlarda bulunmuştu.Şimdi ise aldığım görsel eğitimlerin hiçbirini unutmadım.Yararlı olduğu halde neden görsel içerikli derslere ağırlık vermezler hala anlamış değilim!

   Ayrıca bahsetmiş olduğunuz konulardan biri çevre faktörünün eğitime etkisi.Biz mesleğimizi icra ederken sürekli insanlarla dialog halindeyiz.Bu da gerçekten bizim eğitimimizin bir parçası aslında.Hatta bu konu hakkında foruma konu açmayı düşünüyorum.Özellikle hukuk fakültelerinde avukatlık hukuku dersinin yanında bir seçmeli ders olarak da mesela, avukatlıkta insan ilişkileri dersi olması çok faydalı olailir.Biz hukukçuların gerek diksiyon gerek hızlı cevap verme yetimizi geliştirebilir.Hatta avukatlık mesleğine olan ilgi ve güvende artabilir.
İLETİŞİM BİLGİLERİ:
Hacet Mah. Keykubat Bulv. Nazifoğlu Apt. No:2/6 Alanya/ANTALYA Tel-Fax: 0242 511 54 11

avozlem

  • Ziyaretçi
Cvp:Hukukçuya verilen eğitim ne kadar yeterli?
« Yanıtla #2 : Temmuz 16, 2008, 11:22:02 ÖS »
hukuk eğitimi sırasında uygulamaya yönelik hiçbir şey almadığımı itiraf etmeliyim. icra takibinin sözle bile yapılabileceğini sanıyordum:))
adliyeye kalemlere özellikle icra dairelerine girdiğim zaman, yanında staj yaptığım avukatım bana bir dilekçe yazmamı söyleyip bilgisayarın karşısında öylece kalakaldığım zaman anladım ki hukuk eğitimim sadece hangi maddenin hangi kanunda bulunduğunu bilmekten ibaretmiş. admin avukatlık hukukunun yanında diye bir ibare kullanmış. üzülerek belirtiyorum ki ben avukatlık hukuku gibi bir dersi bile görmedim. eğitim olarak eksik yetiştiriliyoruz mesleğin ilk dönemlerinde bunun zorluklarını fazlaca çekiyoruz. peki bunlar düzelecek mi? bilmiyorum ama gönülden ümit ediyorum saygılarımla..