M.Kemal Atatürk

Adalet, mülkün temelidir.

 

Misyonumuz

Siz değerli ziyaretçilerimizi hukuk alanında en iyi şekilde bilgilendirmek ve yardımcı olmaktır.

Anasayfa arrow Haber arrow Hukuk Haberleri arrow BANKACILIK KANUNU DEGİSİYOR!
BANKACILIK KANUNU DEGİSİYOR! Yazdır

 Tasarý destek hizmeti kuruluþlarýnýn yetki almak için Bankacýlýk Düzenleme ve Denetleme Kurumuna (BDDK) baþvuru yapma zorunluluðu ortadan kaldýrýyor finansal holding þirketlerinin kurulmasýna kolaylýk saðlayor ve bankalarda aranan asgari ödenmiþ sermaye tutarýný 30 milyon liradan 60 milyon liraya çýkarýyor.

Bankacýlýk Kanununda Deðiþiklik Yapýlmasýna Dair Kanun Tasarýsýyla, “Finansal Holding Þirketi”, “Ana Ortaklýk” ve “Destek Hizmeti Kuruluþu’nun” tanýmlarý yeniden yapýlýyor. Tasarýya göre, bir þirketin finansal holding þirketi olarak deðerlendirilebilmesi için ortaklýklarýyla arasýndaki iliþki açýk bir þekilde belirleniyor ve dolaylý yoldan sahip olunan paylar nedeniyle finansal holding þirketi olarak deðerlendirilmesinin önüne geçiliyor.

Kontrolündeki ortaklýklarla kurul tarafýndan belirlenen usul ve esaslarla tanýmlanan ortaklýklarýn finansal tablolarýný nezdinde konsolide eden banka, ana ortak olacak.

Destek hizmeti kuruluþu tanýmýnda yapýlan deðiþiklikle bankalarýn maliyetlerinin azaltýlmasý amacýyla mevduat veya katýlým fonu kabulü ile Kanun uyarýnca kredi sayýlan iþlemleri dýþýnda gerçekleþtirebilecekleri faaliyetlerini, kendi adlarýna baþka kuruluþlar aracýlýðýyla gerçekleþtirmelerine ve yardýmcý nitelikte hizmet almalarýna imkan tanýnýyor.

Mali Eylem Görev Grubu (Financial Action Task Force- FATF) tarafýndan belirlenen kara paranýn aklanmasý ve terörün finansmaný ile mücadele ilkelerine uyum kapsamýnda, Türkiye’de herhangi bir hizmet birimi bulunmayan ya da tam gün çalýþan personel istihdam etmeyen bir banka (Tabela Bankasý-Shell Bank) kurulamayacak veya bu nitelikleri haiz olmayan ya da bankacýlýk iþlemleri ile kayýtlarý açýsýndan resmi bir otoritenin denetim ve iznine tabi olmayan yurtdýþýnda kurulu bir bankanýn þubesi veya temsilciliði açýlamayacak.

Türkiye’de kurulacak olan bankalarda aranan 30 milyon liralýk asgari ödenmiþ sermaye tutarý, 60 milyon liraya yükseltilecek.

Banka kurucularýnda, FATF ilkeleri ile uyumlu olarak terörün finansmaný suçundan veya bu suça iþtirakten hükümlü olmamasý þartý aranacak. “Kara para aklama suçu”, “suçtan kaynaklanan mal varlýðý deðerlerini aklama suçu” olarak deðiþtirilecek.

Kuruluþ izni almýþ olan bankalarýn faaliyete geçebilmesi için, kurucularý tarafýndan asgari sermayenin yüzde 20’si tutarýndaki sisteme giriþ payýnýn en az dörtte birinin Fon hesabýna yatýrýldýðýna dair belgenin ibraz edilmesi gerekecek.

Mevcut düzenlemede bu oran yüzde 10 olarak belirleniyordu.

BANKALARIN YURT DIÞINDA FAALÝYETTE BULUNMALARI
Türkiye’de kurulan bankalarýn, kýyý bankacýlýðý bölgeleri de dahil olmak üzere, yurt dýþýnda þube veya temsilcilik açmalarý, ortaklýk kurmalarý veya kurulmuþ ortaklýklara katýlmalarý, Bankacýlýk Düzenleme ve Denetleme Kurulunun iznine baðlý olacak. Böylece, bankalarýn yurtdýþýnda faaliyette bulunma taleplerinin daha makul ve adil bir þekilde deðerlendirilebilmesi için aranan koþullar yurtiçinde þube açýlmasý ile ayný hale getirildi.

Bankalarýn baðýmsýz denetim faaliyetleri ile Kurul tarafýndan zorunlu tutulmasý halinde, bankalarýn varlýklarýnýn, hak ve yükümlülüklerinin ya da kredi müþterilerinden alýnacak teminatlarýn deðerlemesi ve kendilerinin ya da kredi müþterilerinin derecelendirilmesi faaliyetlerini gerçekleþtirecek olan kuruluþlarýn yetkilendirilmesine, yetkilerinin geçici veya sürekli olarak kaldýrýlmasýna, Kurul karar verecek. Buna iliþkin usul ve esaslar, ilgili meslek birliklerinin görüþü alýnarak Kurul tarafýndan belirlenecek.

Bir bankada nitelikli paya sahip tüzel kiþilerin paylarýnýn doðrudan veya dolaylý olarak el deðiþtirmesi veya yönetim veya denetim kurullarýna üye belirleme imtiyazý veren paylarýn tesisi ve devri, kurucularda aranan nitelikleri taþýmasý þartýyla Kurulun iznine baðlý olacak.

BANKA YÖNETÝCÝLERÝ YEMÝN EDECEK
Bankalarda genel müdür yardýmcýsý olabilmek için en az 7 yýllýk mesleki deneyime sahip olma ve lisans düzeyinde öðrenim görme þartý aranacak. Baþka unvanlarla istihdam edilseler dahi, yetki ve görevleri itibarýyla genel müdür yardýmcýsýna denk veya daha üst konumlarda görev yapan diðer yöneticiler de bu Kanunun genel müdür yardýmcýlarýna iliþkin hükümlerine tabi olacak.

Bankalarýn yönetim kurulu üyeleri ile müdürler kurulu baþkan ve üyeleri, seçilmeleri veya atanmalarýndan sonra yerel ticaret mahkemesi huzurunda yemin etmedikçe göreve baþlayamayacak.

Bu kiþiler ile genel müdür ve yardýmcýlarý ve imza yetkisine sahip mensuplarýndan bölge müdürleri, þube müdürleri ve genel müdürlük merkez teþkilatýnda yer alan bölüm, kýsým, grup ve bunlara eþdeðer isimler altýnda faaliyet gösteren birimlerin yöneticileri, mal bildiriminde bulunacak.

DESTEK HÝZMETÝ RAPORLARI KURUMA VERÝLMEYECEK
Bankalarýn alacaklarý destek hizmetleri ile ilgili hazýrlayacaklarý raporu, Kuruma sunma zorunluluðu kaldýrýlacak.

Bankalar destek hizmeti almadan önce, alacaklarý destek hizmetinden doðabilecek riskler ile bunlarýn yönetilmesine, beklenen fayda ve maliyetin deðerlendirilmesine iliþkin, gerektiðinde Kuruma ibraz edilmek üzere, yazýlý bir rapor hazýrlayacak.

Münhasýran bankalarýn yönetim kurullarýnca veya iç sistemlerinde yer alan birimlerce icra edilmesi gereken faaliyetler ile iþlemlerinin muhasebeleþtirilmesi ve finansal raporlarýnýn düzenlenmesi faaliyetleri destek hizmetine konu edilmeyecek. Alýnacak destek hizmeti, bankalarýn yasal yükümlülüklerini yerine getirmelerini, ilgili düzenlemelere uymalarýný ve etkin biçimde denetlenmelerini engelleyici nitelikte olamayacak.

Kurul, gerektiðinde bankalarýn destek hizmeti alabilecekleri konularý belirlemeye veya banka ya da banka gruplarý itibarýyla destek hizmeti alýnabilecek konularý sýnýrlandýrmaya, yasaklamaya ya da sorumluluk sigortasý yaptýrýlmasýný zorunlu tutmaya veya destek hizmetinin niteliðine göre bu hizmetlerin alýnmasýný izin koþuluna baðlamaya yetkili olacak.

Merkez Bankasý tarafýndan kurulmuþ ya da Merkez Bankasý bünyesinde faaliyet gösterenler ile Sermaye Piyasasý Kurulunun denetiminde bulunan takas, saklama ve merkezi kayýt hizmeti kuruluþlarý, bu kanunun uygulamasýnda destek hizmeti kuruluþu olarak deðerlendirilmeyecek.

Bankalarýn mevduat veya katýlým fonu kabulü veya nakdi, gayrinakdi her cins ve surette kredi verme iþlemleri ya da bu Kanunun uygulamasýnda kredi olarak sayýlan iþlemler dýþýnda gerçekleþtirmeye yetkili olduklarý faaliyetlerden münhasýran birini banka adýna gerçekleþtiren kuruluþlarýn söz konusu faaliyetleri yürüttükleri birimler, þube olarak deðerlendirilmeyecek.

SORUMLULUK SÝGORTASI
Baðýmsýz denetim kuruluþlarý verdikleri hizmetlerden doðabilecek zararlarý karþýlamak amacýyla yurtiçinde veya yurtdýþýnda kurulu sigorta þirketlerine Hazine Müsteþarlýðý tarafýndan genel þartlarý belirlenecek ya da bu þartlara uygunluðu teyit edilecek sorumluluk sigortasý yaptýrmakla yükümlü olacak. Deðerleme, derecelendirme ve destek hizmeti kuruluþlarý, hizmet verdikleri bankalarca talep edilmesi ya da Kurulca gerekli görülmesi halinde sorumluluk sigortasý yaptýracak.

Sermayesinin çoðunluðu ayrý ayrý veya birlikte Hazineye veya Özelleþtirme Ýdaresi Baþkanlýðýna ait bankalarýn her biri; doðrudan veya dolaylý olarak kontrol ettikleri ortaklýklar ile birlikte ayrý bir risk grubu oluþturacak. Bu durum, kamu iktisadi kuruluþlarý ile Özelleþtirme Ýdaresi Baþkanlýðýnýn sermayesinin çoðunluðuna sahip olduðu kuruluþlar için de geçerli olacak.

Kredi açma yetkisini haiz olanlar, kendileri ile eþ ve velayeti altýndaki çocuklarýnýn veya bunlarla risk grubu oluþturan diðer gerçek ve tüzel kiþilerin taraf olduðu kredi iþlemlerine iliþkin deðerlendirme ve karar verme aþamalarýnda yer alamayacak ve bu konuyu yazýlý olarak yetkililere bildirecek.

Banka yönetim kurulu üyelerinden yalnýzca bu sýfatlarý dolayýsýyla bankanýn dahil olduðu risk grubu içinde yer alanlar hakkýnda, bu hüküm uygulanmayacak.

MEVDUAT VE KATILIM FONU KABULÜ
Tasarýyla, mevduat toplamalarý mümkün bulunmayan kalkýnma ve yatýrým bankalarýnýn fon saðlayabilecekleri alanlarýn geniþletilmesi amacýyla, Kurulca belirlenecek esaslar çerçevesinde, nakdi krediler dýþýnda, kredi olarak deðerlendirilen diðer iþlemler ile ilgili müþterilerinden saðlayacaklarý fonlar, mevduat olarak deðerlendirilmeyecek.

Kanun uyarýnca çýkarýlacak düzenlemelere göre finansal tablolarý ana ortaklýk nezdinde konsolide edilen ortaklýklar ile ilgili olarak Kurum, bu ortaklýklarýn gözetim ve denetimi ile yetkili mercilerle her türlü bilgi ve belge paylaþýmý ve iþbirliðinde bulunmaya yetkili olacak.

SIRLARIN SAKLANMASI
Kurumun elde edeceði sýr niteliðindeki bilgi ve belgeler, ceza soruþturmasý ve kovuþturmasý kapsamýnda savcýlýklar ile ceza mahkemeleri, görevden ayrýlmýþ olsalar dahi, görevleriyle baðlantýlý olarak iþledikleri iddia edilen suçlardan dolayý baþlatýlan soruþturma ve kovuþturmalar ile baðlantýlý olarak talepte bulunacak Kurul Baþkaný ve üyeleri ile Kurum personeli dýþýnda hiçbir kiþi, kurum ve kuruluþa verilemeyecek.

Finansal holding þirketleri, ana sözleþme deðiþikliði, pay devirleri ile finansal raporlamaya iliþkin maddelerine tabi olacak. Kurul, Kanunun bazý maddelerinin finansal holding þirketleri için konsolide esasa göre uygulanmasý için yetkili kýlýnacak.

Kurul, idari para cezalarýna aykýrýlýk oluþturan fiillerin tespiti halinde, gerektiðinde bu fillerin niteliðini, uygulanacak idari para cezasýnýn banka mali bünyesi üzerinde yaratabileceði etkileri dikkate alarak ve gerekçelerini de açýklamak suretiyle ihtar vermeye yetkili olacak.

BBDK, YURTÝÇÝ VE DIÞINDA TEMSÝLCÝLÝK AÇABÝLECEK
BBDK, düzenlemek ve denetlemekle görevli olduðu kuruluþlarýn yoðun olduðu illerde olmak kaydýyla yurtiçinde ve uluslararasý finans kuruluþlarýnýn ya da muadil mercilerin merkezlerinin bulunduðu yabancý ülkelerde Bakanlar Kurulu kararýyla temsilcilik açabilecek.

BDDK’ya verilen görevlerin gerektirdiði sürekli görev ve hizmetler; bankalar yeminli murakýplarý ve yardýmcýlarý, bankacýlýk uzman ve yardýmcýlarý, hukuk uzman ve yardýmcýlarý ile biliþim uzman ve yardýmcýlarýndan oluþan meslek personeli ve idari personel eliyle yürütülecek.

Tasarýyla, BDDK’da baþkanlýk müþaviri, daire baþkaný ve müdür, bankacýlýk, hukuk ve biliþim uzman yardýmcýlýðý ile bankalar yeminli murakýp yardýmcýlýðýna atanacaklara iliþkin usul ve esaslar, Anayasa Mahkemesinin iptal kararý doðrultusunda yeniden düzenleniyor.

Kurum tarafýndan istenilmesi halinde, söz konusu kuruluþlarda denetim yapma yetkisi bulunanlar tarafýndan düzenlenen rapor ve mütalaalarýn bir suretinin, anýlan kuruluþlarca Kuruma gönderilmesi zorunlu olacak.

Bu Kanun ile Tasarruf Mevduatý Sigorta Fonununa verilen görevlerin gerektirdiði sürekli görev ve hizmetler, Fon avukatlarý, denetçileri, denetçi yardýmcýlarý, uzman ve uzman yardýmcýlarýndan oluþan meslek personeli ve idari personel tarafýndan yürütülecek.

Fon personelinden kadro karþýlýðý sözleþmeli statüde istihdam edilen personelin hukuk, iktisat, siyasal bilgiler, maliye, bankacýlýk, iþletme, kamu yönetimi, mühendislik ve dengi dallarda en az 4 yýllýk yüksek öðretim kurumlarýndan veya bunlara denkliði kabul edilen yurt dýþýndaki yüksek öðretim kurumlarýndan mezun olmalarý veya anýlan alanlarda lisansüstü düzeyinde öðrenim görmüþ olmalarý þartý aranacak.

TMSF’NÝN ADI DEÐÝÞTÝRÝLÝYOR
Varlýk yönetim þirketlerinin faaliyetlerinin gözetim ve denetimi, Fon tarafýndan gerçekleþtirilecek.

Tasarýyla “Tasarruf Mevduatý Sigorta Fonunun” ismi, “Türkiye Mevduat Sigorta Fonu” olarak deðiþtiriliyor.

BDDK’nýn açmasý düþünülen temsilcilikler için 4 kiþilik kadro ihdas edildi.

Bankalara, asgari ödenmiþ sermayelerini, yapýlan deðiþiklik ile artýrýlan tutara getirmeleri için 6 ay süre verilecek.

GENEL GEREKÇEDEN
Tasarýnýn gerekçesinde, destek hizmeti kuruluþlarýnýn yetki almak için BDDK’ya baþvuru yapma zorunluluðunun ortadan kaldýrýldýðý, finansal holding þirketlerinin kurulmasýný engelleyici nitelikteki hükümlerin deðiþtirildiði belirtilerek, þöyle denildi:

“Uluslararasý finans piyasalarýnda yaþanan geliþmelere baðlý olarak banka sermayelerinin ve sisteme yeni giriþ yapacak bankalarýn mali bünyelerinin saðlamlýðýnýn göstergesi olarak sisteme giriþ payýnýn artýrýlmasýnýn uygun olacaðý sonucuna varýlmýþtýr. Bankalarýn ödenmiþ sermayelerinde getirilen artýþa uyum saðlanmasý için bir geçiþ süreci verilmesi öngörülmektedir. Uluslararasý kuruluþlar ile yapýlan görüþmelere baðlý olarak düzenlemelerin uluslararasý ilkelere uyumu anlamýnda banka kurucularýnda aranan þartlarda gerekli deðiþiklikler yapýlmýþ, yurtiçinde tabela banka kurulamayacaðý açýk bir þekilde hüküm altýna alýnmýþtýr.”

 Kaynak: ntvmsnbc

 
< Önceki   Sonraki >
www.hukukevi.net on Facebook

HUKUKEVİ AVUKATLIK & DANIŞMANLIK BÜROSU

Tunus Cad. No:61/8 Kavaklıdere Çankaya/ANKARA

Tel: 0312 466 95 21






Şifremi unuttum !
Siz de bize katılır mısınız ? Kayıt Olun

İstatistikler

Üyeler: 4416
Haberler: 1005
Bağlantılar: 5
Ziyaretçiler: 3594378

Haberler

Avukatlık Ücret Tarifesi Resmi GazetedeYayımlandı Hukuki yardımlarda ve davalarda avukatlara ödenecek yeni ücretler belirlendi. Türkiye Barolar Birliği tarafından hazırlanan yeni avukatlık ücret tarifesi bugünkü Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre, büroda sözlü danışmanlık 155 liradan 170 liraya, gidilen yerde sözlü danışmanlık 300 liradan 330 liraya, dilekçe, ihbarname, ihtarname ve protesto düzenlenmesi 200 liradan 220 liraya, miras sözleşmesi ve vasiyetname hazırlama ile ticari işlerle ilgili sözleşme düzenleme de 900 liradan bin liraya çıkarıldı. İş takibi konusunda uluslararası yargı yerlerinde duruşmalı hukuki danışmanlık için ödenecek ücret 5 bin 500 liradan 6 bin liraya, duruşmasız ise 3 bin 300 liradan 3 bin 600 liraya yükseltildi.   Details...

Ankara Barosu, yasaları mercek altına alıyor Ankara Barosu, 106 akademisyen ve hukukçuyu yasaları mercek altına almak üzere bir araya getirdi. Baro tarafından kurulan Yasa İzleme Enstitüsü, yurt içindeki yasama faaliyetlerinin yanı sıra yurt dışındaki hukuki düzenlemeleri de takip edecek.  Details...

Türkiye'de 2.1 Millyon Kişi İcralık f Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkan Yardımcısı Ali Çetin, artan tüketici borçlarına dikkati çekerek, 29 Nisan 2011 tarihi itibariyle kredi kartı ve tüketici kredisi tutarının 185,4 milyar liraya (119 milyar dolar) ulaştığını belirtti.MART AYI SONU İTİBARİYLE 2 MİLYON KİŞİ İCRALIK2011 Mart sonu itibariyle kredi kartı ve tüketici kredisi nedeniyle icraya düşen tüketici sayısı da 2 milyon 100 bin 658 kişiye ulaştı.  Details...

Şike Cezalarında İndirim Yapıldı Şike cezasına verilecek hapis cezasını 12 yıldan 3 yıla indiren 1. madde TBMM'de kabul edildi. MHP Kocaeli Milletvekili Lütfi Türkkan, yasadaki düzenlemelerin Kulüpler Birliği tarafından hazırlandığını savunarak, şöyle konuştu: "Bunu hazırlayanların başında Aziz Yıldırım da vardı. Bu Meclis de Aziz Yıldırım'ı cezaevinden çıkaran Meclis olarak tarihe geçecek" dedi. BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan ise şike soruşturmasından dolayı cezaevinde olan kişilerin yasanın çıkarılmasında rol oynadıklarını iddia etti.KANUN İÇİN LOBİ BASKISISporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanunda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifinin birinci maddesi üzerinde söz alan CHP Muğla Milletvekili Ömer Süha Aldan, futbol lobisinin yoğun baskı yaptığını, özellikle Fenerbahçeli taraftarlar takımlarına sahip çıktığını kaydetti.   Details...



Yargıtay'da 20 Bin Dosya Daha Zamanaşımına Uğradı Adalet Bakanı Ergin, yüksek yargıdaki iş yoğunluğunu anlatırken çarpıcı bilgiler verdi: "Yargıtay'a gelen dosyaların tamamı kesilse, bazı dairelerde 5 yıl süreyle el vurulamayacak dosyalar birikti. Birçoğunda zamanaşımı riski ile karşı karşıyayız. Bu yüzden 2010'da düşen dosya sayısı 19 bin 251'i buldu."Başta Yargıtay olmak üzere yüksek yargı kurumlarında bekleyen dosya sayısı tehlikeli boyutlara ulaştı. Daha önce Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker ve Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'ın dile getirdiği yığılma konusunda bir uyarı da Adalet Bakanı Sadullah Ergin'den geldi. Önceki gece Meclis Genel Kurulu'na bilgi veren Ergin, sistemin tıkanma noktasında olduğuna dikkat çekti.   Details...

Image

İletişim

İletişim Formunu Kullanarak bizlere yazabilirsiniz !
İletişim Formu için Tıklayınız.

Yönetici: Bu e-posta adresi spam botlar tarafından korunmaktadır, Görüntülemek için javascript açık olmalı.
                 Bu e-posta adresi spam botlar tarafından korunmaktadır, Görüntülemek için javascript açık olmalı.
Editör:     Bu e-posta adresi spam botlar tarafından korunmaktadır, Görüntülemek için javascript açık olmalı.
Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi

Online Ziyaretçiler

Şu anda 19 ziyaretçi ve 1 üye çevrimiçi
  • theresiatowery