0 beğenilme 0 beğenilmeme
136
Yurt dışında bir eğitim kurumunda istihdam edildim. Kurum, iki devletin kurduğu bir üniversite. 8 yıl öğretim görevlisi olarak çalıştım. Türkiye'de yayınlanan gazete ilanı üzerine başvurdum, mülakat sonrası işe alındım, ailemle birlikte yurt dışına gittim. Kurum, YÖK ve Maliye Bakanlığı tarafından denetlenmekte. Mütevelli Heyet üst yönetimi. Tüzük gereği mütevelli heyetin 4 üyesi ve başkanı Türk vatandaşı. Rektör de Türk vatandaşı. MEB önerisi ve YÖK başvurusu ile Mütevelli Heyet üyeleri Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Bakan üçlü kararnamesi ile atanıyor. Rektörü de Mütevelli Heyet atıyor.

8 yıl boyunca çalıştığım iş yerinde emekli olmam bahane gösterilerek ne o ülkede ne de Türkiye'de sigorta bildirimi yapılmadı ve sağlık hizmetlerinden yararlanamadım. Yüzlerce Türk vatandaşı calışan ise üniversitenin Ankara'daki bürosunda asgari ücretle sigortalı gösterildiler.

2013 yılında Türkiye'ye acil olarak gelip açık kalp ameliyatı oldum. 2 aylık işgörmezlik raporumun 1. ayının sonlarına doğru iş akdimin feshi kararı alındı. Gerekçesiz. Kurumun savunması ise sözleşmelerin 1 yıllık oluşu. Ancak, buna rağmen en az 60 gün öncesinden yazılı tebligat yapılması gerekiyor sözleşmeye göre. Bu da mümkün olmadı. İŞ Kanunu'na göre zincirleme sözleşmeler süresiz sözleşmeler.

Ancak; avukatım, İdare Mahkemesi'ne dava açtı ve Ankara 7. İdare Mahkemesi, kurumun "Türk İdari Sistemi'nin dışında olduğu" gerekçesiyle davayı reddetti. Danıştay da görüşmeden reddine karar verdi.

Bütün bunlar olurken ben Yurt dışında idim ve Karar Düzeltme yapılmadı. Aldığım bilgilere göre dava İdare Mahkemesi yerine İş Mahkemesi'ne açılması gerekiyor imiş.

İhbar ve kıdem tazminatı davası açıldı devam ediyor. Ancak, işten çıkarılma kararının iptali ve işe geri dönüş kararı için bir dava açma şansımın kalmadığı ifade ediliyor süre aşımından dolayı.

DANIŞTAY KARARININ ELİME ULAŞMADIĞINI VE BU NEDENLE DAVA AÇAMADIĞIMI BELİRTEREK (YURT DIŞINDA OLDUĞUMU KANITLAYARAK) MUCBİR SEBEP VS GİBİ BİR HAKKIM OLABİLİR Mİ?

Veya öneriniz nedir?

Teşekkürler
İş-Sosyal Güvenlik ve Sigortalar Hukuku kategorisinde (120 puan) sordu | 136

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme
Selamlar...Ne yazık ki sizin bir vekiliniz var ve dava açılmış ve karar verilmiş açacağınız davada derdestlikten reddedilecektir.Ancak uzman bir avukata danışmanızda fayda vardır. Saygılar...
(714k puan) cevapladı
7,519 soru
5,153 cevap
735 yorum
1,713,375 üye