Gönderen Konu: Kdv Ödemesi ve Defter Girişi  (Okunma sayısı 4168 defa)

Çevrimdışı Av. Ahmet Delikanlı

• Administrator
  • Yönetici
    • Profili Görüntüle
  • Hukuk ile ilginiz nedir ?: Hukuk Fakültesi Mezunuyum
Kdv Ödemesi ve Defter Girişi
« : Mayıs 21, 2009, 12:33:52 ÖS »
Ziyaretçi Defterine Yazılan Sorular...

SORU:

ALINTIÖncelikle böyle bir fırsatı bizlere verdiğiniz için teşekkür ederiz.Ben bir sorunumu danışmak istiyorum.

Ruhsatında hususi yazan 4000cc\\\'lik kamyonumla gelir vergisine tabi olarak dayanıklı tüketim pazarlaması yapmaktayım.Bir kaç yıl önce maliye memuru tutanak tutarak araç üzerinden ticari faaliyette bulunduğumu belirlemişti.ve araç giderlerimi gider olarak gösteriyordum.
Ben vergimi kapatmak istediğimde maliye ya aracı satmam gerektiğini ya da trafikten düşürmem gerektiğini söylüyor.
Kriz nedeniyle aracımı satamıyorum.Trafikten plakayı düştüğümde ise ne bakımını yaptırabilirim ne de özel işlerimde kullanabilirim.ve mülkiyet haklarıma tecavüz olarak algılıyorum.aracın vergisi bandrol adı altında zaten alınmaktadır.
13 mayıs 2009 günü kapatma formuyla vergi dairesine zorlukla dilekcemi verdim.20 mayıs 2009 günü maliye memuru araçla herhangi bir ticari faaliyet yapmadığıma dair tutanak tuttu.
Maliye kapatma yapamayacaklarını aracın gelir defterinden düşülmesini ve kdv\\\'sinin ödenmesini istemektedir.Aracı aldığımda deftere girişini yaptırmamıştım\\\'

Benim sorum:
Bu durumda benim aracı,defterden çıktı olarak göstermelimiyim.Yani Kdv yi ödemem mi gerekir.O da %18 den asgari 3600 tl tutuyor.
Aksi taktirde mahkemeye vermeyi düşünüyorum.Kazanma şansım nedir?Ben kazanabileceğime inanıyorum.

Bu konuda bana acilen bir bilgi verebilirseniz aynı zamanda kötü bir psikolojik durumdan da kurtarmış olacaksınız.

Sevgiler ve saygılar sunarım.
İLETİŞİM BİLGİLERİ:
Hacet Mah. Keykubat Bulv. Nazifoğlu Apt. No:2/6 Alanya/ANTALYA Tel-Fax: 0242 511 54 11

Çevrimdışı zeynep

• Aktif Üye
  • **
    • Profili Görüntüle
Cvp:Kdv Ödemesi ve Defter Girişi
« Yanıtla #1 : Mayıs 24, 2009, 11:24:23 ÖÖ »
Selamlar...

Ticari araçların gelir olarak kaydedilemeyeceği MTV Kanunu\\\'nun 14. Maddesinde açıkça yazar.Ayrıca, bununla ilgili sanal ortamda yaptığım araştırma da bir karara ulaştım.Buyrun:

[b]T.C.
MALİYE BAKANLIĞI
İSTANBUL  DEFTERDARLIĞI  
Vasıtalı Vergiler Gelir Müdürlüğü

SAYI  : B.07.4.DEF.0.34.12/19-863                                                            03.10.2000/6168

KONU : Şirket adına kayıtlı araçların

motorlu taşıtlar vergilerinin

gider kaydedilip kaydedilemeyeceği hk
.

VASITASIZ VERGİLER GELİR MÜDÜRLÜĞÜNE

İLGİ : 25.9.2000 gün ve 7382/9465 sayılı yazınız.

.......İthalat İhracat ve Dış Tic. Ltd. Şti. tarafından Müdürlüğünüze verilen 11.9.2000 tarihli dilekçede şirketleri aktifinde kayıtlı olup, şirket işlerinde kullanılan araçların, motorlu taşıtlar vergilerinin gider kaydedilip kaydedilemeyeceği hususunda bilgi verilmesi istenilmiştir.

197 Sayılı Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanununun “Gider Kaydedilmeme” başlıklı 14 üncü maddesinde “Bu Kanuna bağlı (I), (III) ve (IV) sayılı tarifelerde yer alan taşıtlardan (Ticari maksatla kullanılan uçak ve helikopterler ile taşıt kiralama faaliyeti ile uğraşan işletmelerin bu amaçla kiraya verdikleri taşıtlar hariç) alınan vergi ve cezalar ile gecikme zamları gelir ve kurumlar vergilerinin matrahlarının tespitinde gider olarak kabul edilmez.”hükmü yeralmaktadır.

Sözkonusu madde hükmüne göre (I) sayılı tarifede belirtilen otomobil, kaptıkaçtı, panel ve arazi taşıtları ile, (III) ve (IV) sayılı tarifelerde belirtilen özel amaçla kullanılan yat, kotra ve her türlü motorlu teknelerle uçak ve helikopterlerden alınan vergi ve cezalar ile gecikme zamları gelir ve kurumlar vergileri matrahlarının tespitinde gider olarak kabul edilmeyecektir. Dolayısıyle şirketin aktifinde kayıtlı hususi otomobillere ait motorlu taşıtlar vergilerinin gider olarak yazılmasına yasal olanak bulunmamaktadır.
[/b]

Çevrimdışı Nizamettin Birlikbaş

• Yeni Üye
  • *
    • Profili Görüntüle
Cvp:Kdv Ödemesi ve Defter Girişi
« Yanıtla #2 : Mayıs 26, 2009, 11:11:55 ÖÖ »
Sayın avzeynep zaman ayırıp sorunuma cevap verdiğiniz için çok teşekkür ederim.
Verdiğiniz cevap;eğer yanlış anlamadıysam \\\'\\\' motorlu taşıtlar vergilerinin gider kaydedilip kaydedilemeyeceği\\\'\\\' hususundadır.Benim sorunum ise Gelir defteri envanterine girmemiş (araç ruhsatında hususi gözükmektedir) bir aracın sadece bu araç ile ticari faaliyette bulunduğuma dair maliye tutanağına dayanılarak envantere girmiş gibi,ticari faaliyeti bitirme aşamasında aracın da faturasının kesilerek KDV ödemesi yapılması istenmektedir.
      Saygılar sunarım.