Gönderen Konu: kıdem tazminatı  (Okunma sayısı 3549 defa)

Çevrimdışı murat şişman

• Yeni Üye
  • *
    • Profili Görüntüle
kıdem tazminatı
« : Ocak 05, 2009, 08:01:19 ÖS »
sitenizde  yeniyim  hatam  olursa  kusura  bakmayın
bir  sıkıntım  var  bu  konuda  sizden  yardım  bekliyorum  ben  4,5 yıldır  çalıştıgım  iş  yerinden  çıkartıldım(26,12,2008) itibari  ile  tazminatlarımız  yatmadı  şimdi  sorum  işveren  tazminatlarımızı  nekadar  zaman  zarfında  yatırmak  zorunda  yada  yatırmazsa  biz  nasıl  yollara  başvura  biliriz  yardımcı  olursanız  sevinirim
  dedigim  gibi  konuyu  yanlış  yere  açtıysam  kusura  bakmayın  benim  internet  bilgim  bukadar  hosgörünüze  sıgınıyorum

Çevrimdışı uğur

• Yeni Üye
  • *
    • Profili Görüntüle
Cvp:kıdem tazminatı
« Yanıtla #1 : Ocak 06, 2009, 12:35:18 ÖS »
4857 sayili kanun madde 32.ye gore is sozlesmelerinin sona ermesinde, iscinin ucreti ile sozlesme ve Kanundan dogan para ile olculmesi mumkun menfaatlerinin tam olarak odenmesi zorunludur.

Ancak uygulamada is sozlesmesinin sona ermesi aninda iscilere hak ettikleri menfaatlerin odenmedigi de bir gercektir. Madde de acikca belirtildigi uzere asil olan, kidem tazminati gibi isci alacaklarinin sozlesmenin feshinde isciye tam olarak odenmesidir.

Ancak, iscinin isvereni ile uzlasmasi gibi durumlarda ihbar, kidem tazminati gibi alacaklarin odenmesi belli bir vadeye yayilabilir. Hatta cek ve senetlerle yapilan odemeler de Yargitayca kabul edilmektedir.

Peki bu durumda ne yapmali?

*   Oncelikle isten cikarilma zamaninda isverence size imzalatilan belgelerdeki ifadelere cok dikkat edilmelidir. Ozellikle ibraname imzalanmasi durumunda, ibranamede belirtilen alacak kalemleri acisindan dava hakkinin yitirildigi unutulmamalidir. Bu nedenle bu gibi durumlarda dava acmak istediginiz  alacaklariniz acisindan ( veya size odenen miktar hak ettiginiz miktardan daha dusuk ise bu miktar acisindan ) fazlaya iliksin haklarinizi sakli tutmalisiniz.

*   Sizin durumunuza gelince, verdiginiz bilgilerden is sozlesmeniz sona erdigi anda, isverene karsi herhangi bir belge ( ibraname veya odeme sartlarinda uzlasma gibi ) imzalamadiginiz ihtimaline gore degerlendirirsek;

1-    Oncelikle ihtar cekip, kidem tazminatinizin belirteceginiz sure icinde odenmesini talep edebilirsiniz.

2-   ihtar cekmeye luzum duymazsaniz, dogrudan dava acarak haklarinizi temin edebilirsiniz.

Saygilrimla