Gönderen Konu: Malül Emeklisi ve prim ödemesi  (Okunma sayısı 4243 defa)

Çevrimdışı Grkan

• Yeni Üye
  • *
    • Profili Görüntüle
Malül Emeklisi ve prim ödemesi
« : Ağustos 30, 2009, 08:57:31 ÖS »
Öncelikle İyi Günler,

Ben annem için size soru sormak istiyorum. Annem 1957 doğumlu ve 1993-1997 yılları arasında bir dershanede çalıştı. Bu 4 yıl içerisinde kurum 1110 gün prim ödemesi yapmış. Ardından böbrek yetmezliği hastalığı çıkdı ve annem de %80 özürlü sayıldığı için babasının kurumundan Emekli Sandığı üzerinden emekli maaşı aldı ve tedavileri gördü (Annem bekar olduğu için böyle oldu)
Ortalama 10 yılın üzerindede tedavi görmekte. Annem SSK\\\'dan borçlanma yapıp, kalan primlerini ödeyip kendi kurumundan malülen emekli olabilir mi? Olabilir ise kaç gün prim ödemesi gerekmekte?

Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.

Çevrimdışı Av. Ahmet Delikanlı

• Administrator
  • Yönetici
    • Profili Görüntüle
  • Hukuk ile ilginiz nedir ?: Hukuk Fakültesi Mezunuyum
Cvp:Malül Emeklisi ve prim ödemesi
« Yanıtla #1 : Ağustos 31, 2009, 12:27:42 ÖÖ »
Selamlar...

506 Sayılı kanunu 53. ve 54. maddelerinde malülen emekliliğin şartları düzenlenmiştir.Buna göre %80 sakat olanlar yaşı ne olursa olsun en 15 yıl sigortalı olmalı ve 3600 gün prim ödenmiş olmalıdır.Sizin sorunuzda 4 yıl içerisinde kurum 1110 gün prim ödemesi yapmıştır.

Ayrıca, 5510 sayılı kanunun 28. maddesinde özürlülük nedeniyle erken emeklilik şartları düzenlenmiştir.Buna göre aşağıdaki şartlar sağlandığında erken emeklilik olabilecektir.

a) Vergi indiriminden faydalanıyor olması

b) Öngörülen prim ve hizmet yılının yerine getirilmiş olması

Bu durumda genel açıklamalardanda anlaşılacağı üzere 15 yılı tamamlamak için prim borçlanması yaparak emekli olabilir.Zira, yaş şartı aranmamaktadır.Saygılar...
İLETİŞİM BİLGİLERİ:
Hacet Mah. Keykubat Bulv. Nazifoğlu Apt. No:2/6 Alanya/ANTALYA Tel-Fax: 0242 511 54 11

Çevrimdışı Grkan

• Yeni Üye
  • *
    • Profili Görüntüle
Cvp:Malül Emeklisi ve prim ödemesi
« Yanıtla #2 : Ağustos 31, 2009, 11:18:39 ÖÖ »
ben cevap için teşekkür ederim küçük bir sorum daha olacaktı ,
3600 günü doldurması gerekiyor demişsiniz bunun 1800 gün olması gerekmiyormu? 1800 gün kimler için geçerli?