Gönderen Konu: KIZIMA 2. SOYADI......  (Okunma sayısı 8168 defa)

Çevrimdışı evrim

• Yeni Üye
  • *
    • Profili Görüntüle
KIZIMA 2. SOYADI......
« : Haziran 17, 2010, 01:07:01 ÖS »
herkese iyi günler...ben eşimden 2 yıl önce ayrıldım...velayeti bende olan 4 yaşındaki kızımın araştırdığım kadarıyla maalesef ki yasalar doğrultusunda soyadını değiştiremiyormuşum.yaşadığımız yer oldukça küçük...5-6 soyadı var.bu sene kızım okula başlayacak.kendini buraya ait hissetmesi bir ayniyetlik duygusu gelişmesi ve sürekli kendini bulunduğu,yaşadığı insanlardan farklı düşünmemesi için kendi soyadımızıda kullanmasını istiyorum...bunun için evlenen bayanlarda olduğu gibi çift soyadı kullanma şansıda yok galiba...bulunduğum yerin nüfus müdürlüğünden aldığım yarım yamalak bilgiyle kendi soyadımı kızıma ikinci bir AD olarak kullanılması için dava acabilecegim söylendi...bu konuda yardım rica ediyorum...ne yapabilirim...kendimce yaptığım ve yazdığım araştırmalarda bir yanlışım var mı...asliye mahkemesine acacagım davada kullanacagım dilekceye gerekce olarak neler yazmalıyım,mümkünse bir dava dilekce örneği verebilirmisiniz....şimdiden teşekkürler
BEDALİSA

Çevrimdışı Av. Ahmet Delikanlı

• Administrator
  • Yönetici
    • Profili Görüntüle
  • Hukuk ile ilginiz nedir ?: Hukuk Fakültesi Mezunuyum
Cvp:KIZIMA 2. SOYADI......
« Yanıtla #1 : Haziran 17, 2010, 06:28:24 ÖS »
Merhabalar...

Dayanak MK m. 321 gereği \\\" Çocuk, ana ve baba evli ise ailenin; evli değilse ananın soyadını taşır.\\\" bu durumda çocuk evlilik birliği içinde doğup, eşler arasında boşanma gerçekleştikten  sonra velayeti anneye verilirse daha önceki soyadı neyse onu taşıyacaktır.Zira, daha da reşit olmadığını düşünürsek bu durumda yapacağınız bir şey yoktur.

Bununla ilgili soyadı değiştirilmek istenen reşit olmayan bir çocuğun Yargıtay\\\'ca kabul edilmediğini gösteren emsal karar gönderiyorum.Saygılar...

T.C.
YARGITAY
18. HUKUK DAİRESİ
E. 2006/6176
K. 2006/7205
T. 3.10.2006

ÖZET : Babanın soyadı veya çocuk reşit olduktan sonra kendi soyadı usulüne uygun olarak açacağı bir dava sonunda verilecek kararla değişmedikçe çocuğun da soyadı değişmez. O halde velayete sahip ana dahi bu hakka dayanarak çocuğun soyadının değiştirilmesi davasını açamaz.

DAVA : Davacı vekili, dava dilekçesinde S\\\'nin nüfus kaydında \\\"E\\\" olan soyadının \\\"E G\\\" olarak değiştirilmesini istemiş, Mahkemece davanın kabulüne karar verilmiş, hüküm C.Savcısı tarafından temyiz edilmiştir.

Temyiz isteminin süresi içinde olduğu anlaşıldıktan sonra dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği düşünüldü:

KARAR : 4721 Sayılı Türk Medeni Kanununun 321. ( önceki 743 Sayılı Yasanının 259. ) maddesi hükmüne göre doğru nesepli çocuk babanın ( ailenin ) soyadını taşır. Boşanma veya ölüm üzerine velayetin annede olması soyadında herhangi bir değişikliğe neden olamaz. Babanın soyadı veya çocuk reşit olduktan sonra kendi soyadı usulüne uygun olarak açacağı bir dava sonunda verilecek kararla değişmedikçe çocuğun da soyadı değişmez. O halde velayete sahip ana dahi bu hakka dayanarak çocuğun soyadının değiştirilmesi davasını açamaz. Bu nedenle mahkemenin ananın velayeti altındaki çocuğun soyadının değiştirilmesi konusunda açtığı davaya bakması yasaya aykırıdır.

Kaynak Karar : www.hukuki.net
İLETİŞİM BİLGİLERİ:
Hacet Mah. Keykubat Bulv. Nazifoğlu Apt. No:2/6 Alanya/ANTALYA Tel-Fax: 0242 511 54 11

• Administrator
  • Yönetici
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #2 : Haziran 17, 2010, 06:33:03 ÖS »
NOT : Lütfen konuları birden fazla farklı forumlarda açmayınız.Teşekkürler...
İLETİŞİM BİLGİLERİ:
Hacet Mah. Keykubat Bulv. Nazifoğlu Apt. No:2/6 Alanya/ANTALYA Tel-Fax: 0242 511 54 11

Çevrimdışı evrim

• Yeni Üye
  • *
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #3 : Haziran 17, 2010, 09:46:31 ÖS »
bu ayrıntıyı bende okudum ve biliyorum bunu yazmıştım...ben ikinci ad olarak örnegin ilk ismi sude diyelim bahar ismi ekletmek istiyorum....burda ben kendi soyadımı kullanacagım isim olarak...bu mümkün mü mümkünse ne şekilde ....
BEDALİSA

• Administrator
  • Yönetici
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #4 : Haziran 17, 2010, 11:52:18 ÖS »
Selamlar...

Asliye Hukuk Mahkemesi\\\'nde açacağınız bu davanın haklı bir nedeni olmalı.Yani kabul edilebilir tarafı olmalı.Yasada bu durum çok açık olmasa da mahkemenin reddetmeyeceği bir sebep olmalı.Mahkeme sebeplerinizi haklı görmezse doğal olarak dava reddedilecektir.Ancak şansınızı denemekte fayda var.Bu arada dilekçe konusunda yardımcı olamıyoruz.Sitemize giriş yaptığınızda üyelerimizin faydalanması açısından dilekçe arşivinden araştırabilirsiniz.Saygılar...
İLETİŞİM BİLGİLERİ: