0 beğenilme 0 beğenilmeme
171
merhaba,

öncelikle sorumun cevabını birçok noktada aradım ama mevcut soru cevaplarda böyle bir durum olmadığını fark ettim. o yüzden buraya sormak istedim, cevap bulabilirsem çok sevinirim.

nisan 2019 tarihinde hisseli bir arsa aldım, o tarihte şufa hakkının ne olduğuna dair hiçbir bilgim yoktu, ta ki ağustos 2021 tarihinde evime tebligat gelene kadar. hissedarlardan birisi tarafıma şufa hakkı davası açmış.

tebligat geldikten sonra yasayı araştırdım, satın alma işleminde sonra noter ile tüm paydaşlara ihtarname çekmem gerekiyormuş, bilmediğim için yapmadım böyle birşey. fakat yasayı okuduğumda 2 yıllık hak düşürücü sürenin olduğunu gördüm. normalde ben hisseyi nisan 2019 tarihinde aldığım için nisan 2021 tarihinde itiraz süresi doluyor. fakat açılan davada mart 2020-haziran 2020 arası pandemi sebebi ile mahkemelerde sürelerin durması göz önünde bulundurularak davanın süresi içerisinde açıldığı iddia ediliyor.

fakat eğer pandemi olmasaydı son itiraz tarihi nisan 2021 idi ve bu tarihte itiraz etmesi için zaten bir engel yoktu. mahkemelerin tekrar işlemeye başlaması ile normalde son itiraz tarihi arasında 10-11 ay gibi bir süre var. bu durumda nasıl bir yol izlenir? emsal veya benzer bir karar var mıdır çok merak ediyorum. en önemlisi hukuk dünyası bu olayı nasıl yorumluyor, cevaplarsanız çok sevinirim.
Anayasa Hukuku kategorisinde (120 puan) sordu | 171

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

Şufa hakkını kullanma süresi, paydaşların süresiz bir şekilde dava açma hakkını kullanarak alıcıyı zor durumda bırakmalarını önlemek için öngörülmüştür. Şufa hakkının kullanılması açısından iki türlü süre söz konusudur:

  • Şufa hakkı (önalım hakkı)sahibi paydaşlara gayrimenkulün alıcısı tarafından satış noter aracılığıyla bildirilmişse, satışın bildirilmesinden itibaren 3 ay içerisinde şufa davasının açılması gerekir.

  • Şufa hakkı sahibi paydaşlara satış noter vasıtasıyla bildirilmemişse her halde satış tarihinden itibaren 2 yıl içerisinde şufa davasının açılması gerekir.

Şufa hakkını kullanma süresi olarak belirlenen süreler hak düşürücü niteliktedir. Bu süreler geçtikten sonra şufa davası açılması mümkün değildir.

Bu durumda sorunuza gelecek olursak doğru bir savunma ve mahkemenin incelemesi ile dava hak düşürücü süreden reddedilmesi muhtemeldir. Zira, siz savunmalarınızı yapın, mahkeme davada ki eksik delilleri ve incelemeleri tamamladıktan sonra hak düşürücü süre varsa zaten reddedecektir. 

(714k puan) cevapladı
Ahmet Bey,

Cevabınız için çok teşekkür ederim, dava sonucunu emsal olması açısından sonuçlanınca buradan paylaşacağım.
7,519 soru
5,153 cevap
735 yorum
1,710,538 üye