Gönderen Konu: davayı kazanabilir miyim?  (Okunma sayısı 7942 defa)

Çevrimdışı evita selin

• Yeni Üye
  • *
    • Profili Görüntüle
davayı kazanabilir miyim?
« : Nisan 18, 2009, 02:55:44 ÖS »
merhabalar ben üniversite öğrencisiyim. bundan yaklaşık 2ay önce bir tercüme bürosu aracılığyla bir çeviri aldım. belgeler ingilizceden türkçeye çevrilecekti. belgeleri çevirdim ve işin bir kısmını 10martta diğer kısmını da 16 martta verecektim. birinci kısmı teslim ettim ve 2. kısmı vereceğim gün parayı alacağımı umut ediyordum ancak çevirinin sahibi bir hafta sonra parayı vereceğini söyledi. tercümeyi aldığım kurum sahibi kadını daha önceden gittiği kurstan tanıyor ve bu amaçla güvenerek teslim ettik.  çevirinin sahibi bir öğretmen ve köklü kurumlarda çalışan biri olduğu için de ına güvenmiş olduk. ancak teslim ettikten bırkaç gun sonra öğrendikki insanların güvenını suistimal ederek onları deyim yerindeyse dolandıran biriymiş. çeşitli sebepler öne sürerek parayı şu ana kadar ödemedi. ve ben de 1 hafta önce güveni suistimal ve dolandırıcılıktan hakkında savcılığa suç duyurusnda bulundum. en son persembe gunu tercüme burosuna mail atarak parayı yatıracağını söylemiş ama yatıracağını sanmıyorum. eğer paramı gerçekten yatırırsa davayı geri çektiğim takdirde bu durum benim üzerime herhangi bir sorumluluk yükleri mi? açıkçası ilerde devlet memuru olmayı istediğim için böyle bir duruma bulaşmak istemezdim ancak hakkımı alamadığım için adalete başvurdum ve şimdi sonuçları hakkında bilgilendirilmek istiyorum. paramı ödemezse böye bir davayı kazanma ihtimalim ne kadardır? parayı ödeyeceğini belirttiği sms ve mailler delil olarak sayılır mı? bu konularda en kısa zamanda bilgilendirilirsem sevinirim.

Çevrimdışı uğur

• Yeni Üye
  • *
    • Profili Görüntüle
Cvp:davayı kazanabilir miyim?
« Yanıtla #1 : Nisan 19, 2009, 06:35:42 ÖS »
Selamlar;

paranizin ödenmesi durumunda sikayetinizi geri çekmeniz veya kisinin mahkum olmasi durumlari sizin acinizdan herhangi bir sorumluluk dogurmaz. Özellikle devlet memurlugu gibi kamu görevlerine girmeniz acisindan engel teskil etmez. Bu konuda icinizi ferah tutabilirsiniz.

Ancak hakkinda sikayette bulundugunuz kisis acisindan ayni seyi söylemek mümkündegildir. Zira, sikayetinizi geri almaniz durumunda dahi sikayette bulundugunuz kisi hakkindaki ceza davasi düsse bile bu durum kisinin adli sicil kaydina islenecektir. Fakat yukarida belirrtigim üzere bu durumun siz acisindan herhangi bir sakincasi yoktur. Bu durum tamamen muhatapla ilgigili bir konudur.

Size gönderilen sms, mail gibi verileri mahkemeye delil olarak sunabilirsiniz. Iddialarinizin ispatlanmasi durumunda kisinin ceza alir ( yani davayi kazanirsiniz ). Ancak bu delillerinizi sahitle desteklemenizi tavsiye ederim.

Saygilarimla.

Çevrimdışı evita selin

• Yeni Üye
  • *
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #2 : Nisan 19, 2009, 07:41:23 ÖS »
evet benim şahidim tercüme bürosunun sahibidir. zaten mail ve smsler onun telefonuna gelmiştir. dlekçemde de bunu belirttim. benim açımdan bir sorun doğurmadığını söylemeniz içimi rahatlattı açıkçası çünkü hakkımı aramak istiyorum ama çevrem boşver diyor ancak ben hukuka güveniyorum. verdiğiniz bilgiler için çok teşekürler. bir şey daha sormak istiyorum: bu kişi karakola çağrıldıktan sonra ben dilekçemi geri çekebilirim değil mi? çünkü anladığım kadarıyla hala çağrılmadı ama bu hafta içinde çağrılacağını tahmin ediyorum. ve çağrıldığı zaman büyük olasılıkla korkacak ve parayı yatıracaktır. çok teşekürler iyi günler.

Çevrimdışı uğur

• Yeni Üye
  • *
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #3 : Nisan 19, 2009, 09:31:54 ÖS »
Hakkinizi aramaniz örnek bir davranis bu nedenle sizi kutluyorum. Güveni kötüye kullanma sucu sikayete bagli bir suctur. Bu nedenle yargilama asamasi da dahil olmak üzere sikayetinizi her zaman geri alabilirsiniz. Tüm bunlarin sizin acinizdan hicbir sakincasi yoktur. Bu konuda icinizi ferah tutun.

Saygilarimla.

Çevrimdışı evita selin

• Yeni Üye
  • *
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #4 : Mayıs 23, 2009, 11:09:08 ÖS »
merhaba ben yaklaşık bir ay önce sitenizde de yazdığım üzere savcılığa şikayette bulunmuştum. bu konuda karakola ifade verdim ve param ödendiği takdrde uzlaşacağımı yoka uzlaşmyacağmı söylemiştim. ancak şikayetimi çekmeye karar verdim. savcılığa bir dilekçe yazıp şikayyetten vazgeçtiğimi beyan etmem yeterli olur mu? yani sadece dilekçe yazmam yeterli olacak mıdır? ayrıca ben şikayetimi çektikten sonra bu durum davaya dönüşmeden kapanır mı? sorularıma en yakın zmanda cevap alabilirsem çok sevinirim. iyi günler....

Çevrimdışı Av. Ahmet Delikanlı

• Administrator
  • Yönetici
    • Profili Görüntüle
  • Hukuk ile ilginiz nedir ?: Hukuk Fakültesi Mezunuyum
« Yanıtla #5 : Mayıs 23, 2009, 11:29:02 ÖS »
Selamlar...

Dolandırıcılık suçu takibi şikayete bağlı bir suç değildir.Siz şikayetinizden vazgeçseniz dahi dava kesinleşinceye kadar sürecektir.Zira, uzlaşma konusu maddeler kanunda açıkça yer almıştır.Ancak, sizlik bir durum yoktur kişi yargılanmaya devam eder.Saygılar..
İLETİŞİM BİLGİLERİ:
Hacet Mah. Keykubat Bulv. Nazifoğlu Apt. No:2/6 Alanya/ANTALYA Tel-Fax: 0242 511 54 11

Çevrimdışı evita selin

• Yeni Üye
  • *
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #6 : Mayıs 24, 2009, 08:36:08 ÖÖ »
selamlar

yani ben vazgeçtiğim takdirde bile kişi hakkında soruşturma yapılacaktır. peki benim davalara katılma zorunluluğum var mıdır?teşekürler....

• Administrator
  • Yönetici
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #7 : Mayıs 24, 2009, 11:13:36 ÖÖ »
Selamlar...

Siz müşteki tarafsınız duruşmaya katılmak istmediğinizi belirten bir dilekçe veya duruşma günü sözlü beyanda bulunmanız yeterlidir.Saygılar...
İLETİŞİM BİLGİLERİ:
Hacet Mah. Keykubat Bulv. Nazifoğlu Apt. No:2/6 Alanya/ANTALYA Tel-Fax: 0242 511 54 11

Çevrimdışı evita selin

• Yeni Üye
  • *
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #8 : Mayıs 24, 2009, 11:24:55 ÖÖ »
özür dilerim çok soru soruyorum ama hukuk konusundaki bilgisizliğimden kaynaklanır. bu durum yani ben şikayetten vazgeçsem de davanın görülmesi karşı tarafın adli siciline geçer mi?teşekürler.....

• Administrator
  • Yönetici
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #9 : Mayıs 24, 2009, 11:45:59 ÖÖ »
Selamlar...

5237 sayılı Kanunun 159. maddesi ile, hukuki bir ilişkiye dayanan alacağının tahsili amacı ile  işlenen  dolandırıcılık suçu, şikâyete tabi hale getirildiğinden eğer bu şekilde bir dolandırıcılık suçu var ise ve dava açıldığında şikayetten vazgeçmeniz halinde düşme kararı verilcek ve adli sicil genel müdürlüğüne yazılacak bir dilekçe ile olay kapanacaktır.Ancak, anlattığınız olayda bir suç değil birden fazla suç için şikayette bulunmuşsunuz.Zira, belirttiğiniz suçlar yüz kızartıcı suçlardır.Takipsizlik değilde; suçun varlığı ortaya çıkar ve dava açılırsa verilen kararın sonucuna göre çıkarım sağlamak gerekir.Ayrıca, suçun varlığı kabul edilirse ve ceza alırsa, sicil kaydının yanında arşiv kayıtlarına da işlenecektir.Saygılar...
İLETİŞİM BİLGİLERİ: