Gönderen Konu: dedektiflik kurumu gerekli mi?  (Okunma sayısı 5558 defa)

Çevrimdışı enver

• Yeni Üye
  • *
    • Profili Görüntüle
dedektiflik kurumu gerekli mi?
« : Mart 03, 2008, 03:00:11 ÖS »
bilindiği üzere dünyanın bir çok gelişmiş ülkesinde dedektiflik kurumu vardır.Başbakanımız Turgut Özal zamanında tasarı yapılmış ancak kanunlaşmamıştır.Sadece avukatların elinde araştırılması gereken milyonlarca dosya vardır.Acaba özel dedektiflik kurumu olsa ve budosyalar dedektiflere devredilse ve dedektiflerde aynı zaman da savcıların denetimine verilse hem işlerin kolay yürümesi açısından hemde suçla mücadele açısından faydalı olmaz mı?

Çevrimdışı Av. Ahmet Delikanlı

• Administrator
  • Yönetici
    • Profili Görüntüle
  • Hukuk ile ilginiz nedir ?: Hukuk Fakültesi Mezunuyum
Cvp:dedektiflik kurumu gerekli mi?
« Yanıtla #1 : Mart 05, 2008, 12:57:21 ÖS »
bilindiği üzere dünyanın bir çok gelişmiş ülkesinde dedektiflik kurumu vardır.Başbakanımız Turgut Özal zamanında tasarı yapılmış ancak kanunlaşmamıştır.Sadece avukatların elinde araştırılması gereken milyonlarca dosya vardır.Acaba özel dedektiflik kurumu olsa ve budosyalar dedektiflere devredilse ve dedektiflerde aynı zaman da savcıların denetimine verilse hem işlerin kolay yürümesi açısından hemde suçla mücadele açısından faydalı olmaz mı?

Öncelikle bu konuyu açtığınız için size çok teşekkür ediyorum.:) Ama sitemize gelen ve bu konuda hiçir görüş sunmadan konuyu cevapsız bırakan arkadaşlarımı da kınıyorum!:angry:
Genel ilgilisizlik için özürlerimi sunuyorum ve bu konu hakkındaki derinlemesine yaptığım araştırmaları sunuyorum;

Özel dedektiflik Nedir?/Özel dedektif Kimdir?

Özel Dedektiflik Avrupa , Amerika ve Asya ülkelerinde yaygın bir meslektir.Bu meslekte genelde emekli güvenlik mensupları ve askerler vardır. Özel Dedektiflik kanuni çerçevelerde yapılan bireysel ve kurumsal araştırmaların özel kişilere yani, şahıs takibine veya araştırmasına verilme ve kurumsallaşmanın ismen mesleki durumdur. Özel Dedektif , teknik ekipmanı ve eğitimi ile bu araştırma ve takipleri sürdüren şahıs veya şahısların genel adıdır. Özel Dedektifliği; Kanuni düzenlemesi olmayan bir ülkede ancak Global Uluslar Arası Özel Dedektiflik Kurumu \\\"Master Detective\\\" Programı mezunu ve/veya konusunda uzmanlık veya yüksek lisans eğitimini almış bir kriminal (suç bilimi) uzmanı ve bu bilimin dalında olan, suç psikolojisi veya kriminoloji dallarından birinde akademisyen olan biri yapabilmektedir. Bu durum uluslararası hukuk düzenlemeleri ve mevcut uluslararası yasalarınca desteklenmekte ve Özel Dedektif in uluslararası çalışma hakları bu düzenlemelerce oluşturulmaktadır

Ülkemizde Bu Kurum Neden yok!?

Aslında herşey eski Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel\\\'in ,Turgut Özal tarafından meclisten geçirdiği ve tasarıyı sunduğu dedektiflik yasasını ,yanlış bulup kabul etmemesinden doğmaktadır.Ayrıca, kabul edilmeyen bu tasarısının  meclise yerleştirdiğimiz, bizim için çok yararlı olacağını düşündüğümüz milletvekillerinin kendi çıkarlarını düşünmekten öteye gidememeleri yüzünden bu tasarı akıllarına dahi gelmemiştir.Bu konu hakkında Süleymen Demirelle ilgili bir çok görüşme yapılmış,ama hiçbir sonuş alınamamıştır.

Zaman zaman devlette araştırılması gerekilen büyük olaylarla da gündeme
gelen bir meslek olmuştur. Türkiye kanunlarına göre Özel Dedektiflik ile ilgili bir yürürlük,
yaptırım veya kanuni düzenleme yoktur. Ancak bu, Özel Dedektifliğin kanunsuz veya
yasak bir iş olduğu anlamına gelmez. Özel Dedektif Uluslararası Kanunlara Göre İşini
düzenler. Yaptığı araştırmalar ve elde ettiği kanıtlar , yasalar karşısında mahkemede
v.b. kurumlarda kullanılır. Aldığı eğitime göre , yetkili veya uzman kişi veya tanık
olarak imza atma yetkisi sabittir. Özel Dedektifin çalışmaları sonucu elde ettiği tüm
görsel ve yazılı kanıtlarda tamamen kanunidir ve mahkemeye yardımcı delil olarak özel
dedektif tarafından tespit ettiği belirtilerek sunulur ve delil maksatlı kullanılır.

Uluslararası hukuk belirli ölçülerde özel dedektiflik mesleğini ve bu mesleğin
yapımının kanunlaşmadığı ülkelerdeki çalışma koşullarını ve lisanslarını destekler.
Uluslararası mahkemelerin ve İnterpol \\\'ünde özel dedektiflik üzerine eğitim almış kişileri
sağlayacağı kanıtlarda yada araştırmalarında desteklemesi ve bu mesleğin icra edildiği
ülkedeki çalışma şartlarında ve şeklinde denetlemesi ve / veya Özel Dedektifin bu
kuruluşlar ile çalışması söz konusudur.

Yurt Dışında Özel Dedektiflik

Her ülkede bu kurum bulunmamakla beraber,asıl özel dedektifliğin yapıldığı yer U.S.A.\\\'dır.U.S.A.\\\'da çok büyük bir kurum haline gelmiş ,güzel bir meslek olarak icra edilmektedir.Genelde bumesleği bize televizyon ve sinemadan tanıtan Amerika\\\' da, filmlerdekinin aksine bir tablo vardır. Orada bu meslek emniyet mensubu olup ta ayrılanlardan, emekli
askerlerden ödül avcılarına geniş bir yelpaze çizer. Zaten silah almanın çok zor
olmadığı ülkede, tüm özel dedektiflerin meslekten taşıma ruhsatlı ve kullanma
izinleri bazı durumlarda öldür seviyesinde olan silahları mevcuttur.Özel Dedektif neredeyse bir polis kadar geçerli bir meslekte olduğu, kendisine gösterilen saygı ve kolaylıklarla anlaşılabilinir. Polis telsizi kullanabilir ve emniyetteki her delili inceleme ve ödünç alma, otopsi izleme ve kayıtlama, şartlı tahliyeden çok ağır suçlu dosyalarını görebilme, kopyalayabilme, olay yeri inceleme gibi birçok üstün yetkiye sahiptir. Normal vatandaştan bir başka farkı ise yaralama veya ölüm durumunda devlet tarafından ailesi ve kendisi için sağlanan sigorta
ile tam bir koruma altında olmalarıdır.

Bu  kadar uzun tartışmalara neden olan özel dedektiflik kurumunun yukarıdaki açıklamalardan sonra ne kadar gerekli ve önemli bir meslek olduğuna karar vermek hiçte zor değil.Zira, tasarı haline gelmiş ve onaylanmış bir çok fuzuli kanun varken,neden bu kadar gerekli olan bir kurumun akıllara gelmediğine hala anlam vermiş değilim.Herkese iyi günler...
İLETİŞİM BİLGİLERİ:
Hacet Mah. Keykubat Bulv. Nazifoğlu Apt. No:2/6 Alanya/ANTALYA Tel-Fax: 0242 511 54 11

Çevrimdışı Av. Aysun Delikanlı

• Administrator
  • Kıdemli Üye
    • Profili Görüntüle
    • Hukukevi
  • Hukuk ile ilginiz nedir ?: Hukuk Fakültesi Mezunuyum
« Yanıtla #2 : Nisan 02, 2008, 06:09:53 ÖS »
Yazılanlara katılıyor,verdiğiniz bilgi için teşekkür ediyorum.Ülkemizde gerçekten de dedektiflik kurumunun olmaması bir yana ne olduğu ve ne kadar yararlı olduğu hakkında bile yeterli bilgiye sahip değiliz.Tasarının meclisten geçememesinin nedenlerinin milletvekillerinin kendilerini düşündüğü gerçeği oldukça acı,çünkü ülkemizde yönetme yetkisine sahip insanların,halkın iradesine sahip insanların bile yaptıkları utanılacak ve araştırlmaktan kaçınılacak nitelikteyken ülkenin halini düşünmek bile zor.Kesinlikle gerekli olduğunu düşünüyorum,çünkü mahkemelerde dava için gerekli araştırmaları yapan hakimler,savcılar,avukatlar ne kadar olsa da bir dedektif gibi davranmaları zor,aynı şekilde polislerin de.gerekli delilleri bulmak için yaptıkları araştırma tartışma götürür nitelikte.Halbuki gerekli eğitimi almış bu konuda uzmanlaşmış dedektifler ülkemizde olsaydı,işler ne kadar kolaylaşır,delil yetersizliğinden beraat eden suçlu ya da aksine suçsuz olduğu halde kanıtlanamadığı için hapse giren suçsuz insan sayısı azalırdı..Hem de en önemlisi insanlarımızın polislere,hakimlere,savcılara,avukatlara olan güvenini belki de artar idi..

Çevrimdışı deniz

• Yeni Üye
  • *
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #3 : Temmuz 23, 2008, 06:48:55 ÖS »
Merhabalar
Konunun biraz genel bir konu olduğunu düşünerek ve affınıza sığınarak bende kendi düşüncelerimi söylemek isterim.Bence dedektiflik kurumu her ne kadar siz gerekliliğini ve nasıl faydaları olacağını söylüyorsanızda gereksiz.Niye diye sorduğunuzu duyar gibi oluyorum dedektiflik benim düşünceme göre bir nevi esnaflık gibi birşey yani serbest piyasa şartları ve rekabet söz konusu bununda bir sorun teşkil edebileceğini düşünüyorum.Ayrıca dedektiflerin insanların hattinden fazla özel hayatına girdiğini yer yer kişilik haklarını ihlal ettiğini düşünüyorum.