Gönderen Konu: HACZEDİLMEZLİK KURALI  (Okunma sayısı 5034 defa)

Çevrimdışı OktayHukuk

  • Aktif Üye
  • **
  • İleti: 51
  • Karma: +3/-0
    • Profili Görüntüle
  • Hukuk ile ilginiz nedir ?: Diğer meslekten hukukseverim
HACZEDİLMEZLİK KURALI
« : Ekim 30, 2009, 03:55:15 ÖS »
T.C.
YARGITAY
12. HUKUK DAİRESİ


Esas No.
2007/22084
Karar No.
2008/66
Tarihi
14.01.2008


İLGİLİ MEVZUAT
5393-BELEDİYE KANUNU/15


KAVRAMLAR
BELEDİYE MALLARI
HACZEDİLMEZLİK KURALI


ÖZET
BELEDİYENİN BANKA HESAPLARINDA BULUNAN PARASININ; VERGİ, RESİM VE HARÇ NİTELİĞİNDE OLMASI VEYA FİİLEN KAMU HİZMETİNE TAHSİS EDİLMESİ HALİNDE HACZEDİLEMEYECEĞİ DÜŞÜNÜLEREK HÜKÜM KURULMALIDIR


Yukarıda tarih ve numarası yazılı mahkeme kararının müddeti içinde temyizen tetkiki borçlu vekili tarafından istenmesi üzerine bu işle ilgili dosya mahallinden daireye gönderilmiş olmakla okundu ve gereği görüşülüp düşünüldü:

KARAR : 5393 Sayılı Yasanın 15/son maddesine göre haczedilmezlik şikayetinin kabul edilebilmesi için mahcuzların kamu hizmetinde ( fiilen ) kullanılması gerekli olup, kamuya tahsis kararı alınmasının sonuca etkisi bulunmamaktadır.

Mahkemece banka hesaplarıyla ilgili kayıt ve belgeler celbedilip bilirkişi incelemesi yaptırılmıştır. Ancak alınan bilirkişi raporunda hesaba yatırılan paraların nitelikleri saptanarak bir kanaate varılmış, paraların kamu hizmetinde kullanılıp kullanılmadığı yönünde bir inceleme yapılmamıştır.

O halde mahkemece banka hesaplarındaki paraların vergi, resim ve harç niteliğinde olması veya kamu hizmetine Şilen tahsis edilmesi halinde haczedilmeyeceği düşünülerek şikayetin yukarıda belirtilen ilkeler doğrultusunda incelenip sonucuna göre bir karar verilmesi gerekirken eksik inceleme ile yazılı şekilde karar verilmesi isabetsizdir.

SONUÇ : Borçlu vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile mahkeme kararının yukarıda yazılı nedenlerle İİK 366 ve HUMK\\\'un 428. maddeleri uyarınca ( BOZULMASINA ) , 14.01.2008 gününde oybirliğiyle karar verildi.