Gönderen Konu: Trafik Kazası ve İşletenin Sorumluluğu  (Okunma sayısı 5271 defa)

Çevrimdışı Av. Ahmet Delikanlı

• Administrator
  • Yönetici
    • Profili Görüntüle
  • Hukuk ile ilginiz nedir ?: Hukuk Fakültesi Mezunuyum
Trafik Kazası ve İşletenin Sorumluluğu
« : Aralık 29, 2008, 07:52:34 ÖS »
Mail yoluyla gelen sorular.(Yazan:E.S.)

Alıntı
Sorunum;
Aldığımm ev karşılığı arabamı pesinat olarak mehmete (örnek) emlaçı protokolüyle üç sahit imzası ile teslim ettim.adam bu tarihten itibaren arabayla ilgili her türlü ceza vb.bana aittir diye protokole imza attı.Adam esnaf.Bense köyde öğretmenim.Aynı gün noterden sahitlerden birine de vekalet verdim arabamı satması için(45 günlük) .Noter satışı daha olmadan 10 gün sonra mehmet gitmiş hala benim adıma kayyıtlı olan arabayı Murat a vermiş o da gittmiþ kaza yapmış.Kazadan sonra mehmet ve murat gitmişler vekalet verdiğim adamdan (onunda haberi yok)hiçbir şey olmamış gibi arabayı kaza yapan Murat üzerine almışlar ve hurdaya vermişler .Benim haberim yok ..kazadan 6 ay sonra haberim oldu.Araba tıra çarpmış.Allah\\\'tan ölen yok yaralanma var. 8/8 kusurlu Murat diyo tutanak.Ve Karşı kasko şirketi 6o bin ytl gibi masraf çıkardı.

1*sigorta şirketine karşı sorumluluğumun farkındayım...
2*adi satışla(sözleþmeyle)benim arabamı teslim almış haberim olmadan bana veren ve arabaya bir sey olursa herşey bana ait diyen şahitler huzunda sözleþmeye imza atan adama karşı ne yapabilirim.
3*Murat yani şoför parayı ödeyemeyecek durumda.Bana icra gelecek... maaşıma 1/4 haciz gelecek
Maaşıma haciz geldiğinde maaşımdan kesilen parayı adi satışta imzası olan adama rücü edebilirmiyim.Yoksa borcun bitmesi mi gerek o da bitmeyeceğine göre yaptığı o adama kar mı kalacak?
4*Adama arabayı verdikten sonra aracın muayenesini o yaptırmış.
Ayrıca kazadan önce satış için vekalet vermem ve
adi sözleşme o adamý \\\"işleten\\\" olarak göstermeme yeter mi (ktk 3. madde)
İLETİŞİM BİLGİLERİ:
Hacet Mah. Keykubat Bulv. Nazifoğlu Apt. No:2/6 Alanya/ANTALYA Tel-Fax: 0242 511 54 11

Çevrimdışı uğur

• Yeni Üye
  • *
    • Profili Görüntüle
Cvp:Trafik Kazası ve İşletenin Sorumluluğu
« Yanıtla #1 : Ocak 05, 2009, 01:23:55 ÖS »
Selamlar;

Sorununuzun aslinda sadece sizin degil; bilakis bircok vatandasimizin basina gelmis ve gelebilecek turden bir sorun olmasi dolayisiyla konuyu ana hatlariyla izah etmeye calisacagim.

Oncelikle, trafik siciline kayitli araclarin haricen satilmasi konusu uzerinde kisaca bilgi vermekte fayda var. Bilindigi uzere, Trafik siciline tescil edilmis araclarin noter disindaki satislari gecersiz oldugundan (MÜLGA BENT KTK madde 20/d Tescil edilmis araclarin her cesit satis ve devirleri, aracin motorlu tasitlar vergisi borcu bulunmadigina dair belgenin ibrazi halinde arac sahibi adina duzenlenmis tescil belgesi esas alinarak noterlerce yapilir.) herkes aldigini iade etmekle yukumludur. Baska bir ifadeyle, trafik siciline kayitli bulunan araclarin mulkiyetlerinin devri ancak noter magrifetiyle yapilan satis sozlesmesi ile mumkundur. Bu durumda, soz konusu aracin mulkiyeti hala sizin uzerinizde oldugundan, aracin trafik kaydinda isleten olarak gozukmektesiniz. Aracin noterden satisi icin verdiginiz vekaletname ve harici satis sozlesmesi aracin mulkiyetine herhangi bir etkide bulunmaz.

Yaptiginiz harici satis sozlesmesi kanunun ongordugu sekilde yapilmadigi icin, sekle aykirilik nedeniyle gecersizdir. Gecersiz bir sozlesmeye dayanarak taraflarin birbirinden hak ve menfaat elde etmesi mumkun degildir. Bu durumda ancak sebepsiz zenginlesme hukumlerine dayanarak verdiginizi geri alabilirsiniz.

Kaza sonucu olusan hukuki sorumluluk acisindan ise, siz ve kazayi yapan sofor muteselsil olarak sorumlu durumdadir. Dava her ikinize karsi acilir. Eger dava sadece sahsiniza karsi acilmissa, kazayi yapan kisiyi davaya dahil ettirmenizi tavsiye ederim. Boylece acacaginiz rucu davasinda isleriniz kolaylasacaktir.

Rucu edebilmeniz icin borcun tamamini odemis olmaniz gerekmemektedir. Burada onemli olan size dusen miktardan fazla odeme yapmis olmanizdir. Eger sizin uzerinize dusecek miktardan fazla odeme yaparsaniz, bu oranda rucu imkanina sahipsiniz.

Saygilarimla