Gönderen Konu: CMK\\\'dan Olay Çözelim mi?  (Okunma sayısı 7326 defa)

Çevrimdışı Av. Ahmet Delikanlı

• Administrator
  • Yönetici
    • Profili Görüntüle
  • Hukuk ile ilginiz nedir ?: Hukuk Fakültesi Mezunuyum
CMK\\\'dan Olay Çözelim mi?
« : Mayıs 01, 2008, 03:26:24 ÖS »
Final arifesinde CMK\\\'dan olay çözerek dersi pekiştirebiliriz.Hepimiz için faydalı olacağına inanıyorum.Ancak, sadece ben değil; siz de yanlış veya hatalı gördüğünüz yerlerde katılım sağlayın arkadaşlar.Çünkü tek bir kişinin çözmesi ve hatalı olması sonucunda hiçbirşey öğrenemeyiz.

Olay1

Mahkemenin 21.11.1976 günlü oturumunda iddianame okunarak sanığın savunması tespit edilmiş ve onu takip eden duruşma safhalarında da tahkikatın ikmaline çalışılmış olduğuna göre, CMK\\\'nın 18. maddesine aykırı olarak bundan sonra yetkisizlik kararı verilmesi, bozmayı gerektirmiştir.

SORU:

1-Yargıtay\\\'ın kararı hukuka uygun mudur?Değil midir?
2-Olayda madde bakımından yetki söz konusu olsaydı durum ne olurdu?Niçin?

Cevaplarınızı bekliyorum arkadaşlar....
İLETİŞİM BİLGİLERİ:
Hacet Mah. Keykubat Bulv. Nazifoğlu Apt. No:2/6 Alanya/ANTALYA Tel-Fax: 0242 511 54 11

Çevrimdışı Av. Ahmet Delikanlı

• Administrator
  • Yönetici
    • Profili Görüntüle
  • Hukuk ile ilginiz nedir ?: Hukuk Fakültesi Mezunuyum
Cvp:CMK\\\'dan Olay Çözelim mi?
« Yanıtla #1 : Mayıs 03, 2008, 01:56:12 ÖÖ »
Evet arkadaşlar anlaşılan üyelerimiz suskunluğunu sürdürmekte ısrar ediyor.Ne yapalım biz de kendi sorumuza kendimiz cevap veririz.:dry:  

Cevaplar

1-Kanaatimce yargıtayın kararı yerindedir.CMK\\\'nın 18 maddesinde açıkça belirtilmiştir.Buna göre;sanık, sorugusundan evvel itirazını ileri sürmelidir.Sanığın sorgusundan sonraki yetkisizlik itirazı dikkate alınmayacaktır.Yer bakımından yetkisizlik kamu düzenine ilişkin değildir ve re\\\'sen de dikkate alınmaz.Tekrarladığımız gibi, itiraz sorgudan evvel yapılmalıdır.İtiraz edilmediği için mahkemenin bu kararı vermesi yersizdir.

2-Madde bakımından olsaydı olayın yönü tamamen değişecekti.Zira, madde bakımından yetkisiz mahkeme duruşmanın her aşamasında görevsel olarak yetkisizliğini ileri sürerek, görevsel yetkili mahkemeya gönderebilecektir.Yani, re\\\'sen incelenmesi gereklidir.Ayrıca sanık da bu itirazını ileri sürebilmesi için bir süre sınırı yoktur her aşamada ileri sürebilir.

Ek bilgi;

Mahkeme görevsel olarak kendini yetkili görüp davayı sonuçlandırırsa, CMK m. 289 gereği mutlak bozma sebeplerindendir.

Yetkisiz olarak davayı sürdürürse ve kimse de duruşmanın başında itiraz etmemişse, mutlak bozma sebebinden sayılmaz.
İLETİŞİM BİLGİLERİ:
Hacet Mah. Keykubat Bulv. Nazifoğlu Apt. No:2/6 Alanya/ANTALYA Tel-Fax: 0242 511 54 11

Çevrimdışı Oğuzhan

• Yeni Üye
  • *
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #2 : Aralık 22, 2008, 08:47:05 ÖS »
Çözelim bana uyar (: MSN üzerinden ya da forumdan bir olayı çözebiliriz 3-5 kişi.

Çevrimdışı zeynep

• Aktif Üye
  • **
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #3 : Aralık 24, 2008, 06:56:03 ÖS »
Selamlar...

Okulu bitireli bir hayli fazla oldu; fakat benim söyle bir fikrim var eğer admin kabul ederse, sadece üyelere özel online katılım sağlayabilcek bir program yüklenirse siteye, hukuk öğrencisi arkadaşlara yararlı olabilir.Hatta bu alanda uzman meslektaşlarımızda katılım gösterebilr.Nasıl???